Her må du se opp for flått!

Flåtten er aktiv fra april til november, når det er et par plussgrader eller varmere. Personer som bor ved kysten bør være spesielt oppmerksomme på flått.

HVOR ER DET FLÅTT? I visse deler av landet er det mye flått. Flåtten liker seg i høyt gress, lyng og kratt. Foto: Gabor Tinz / Shutterstock / NTB
HVOR ER DET FLÅTT? I visse deler av landet er det mye flått. Flåtten liker seg i høyt gress, lyng og kratt. Foto: Gabor Tinz / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Flått er en lite edderkoppdyr som lever av å suge blod fra mennesker og dyr. De fleste som blir bitt får ikke flåttbårne sykdommer. Risikoen er lav, bare omlag 2% blir syke.

I Norge er det blitt oppdaget 13 forskjellige arter, hvor skogflått er den vanligste. Slik ser et flåttbitt ut.

Hvor finner man flått i Norge?

Flåtten trives best langs kysten, og er etablert fra Oslofjorden og opp til Helgelandskysten.

Flått kan transporteres med fugler og kan derfor dukke opp langt utenfor sitt vanlige utbredelsesområde. Man kan derfor finne flått sporadisk i Nord-Norge og i Innlandet.

– Det er generelt mye flått i kystnære strøk på sørlandet og vestlandet. Av og til rapporteres det inn funn av flått lenger nord i Nordland og i Troms og Finnmark, flått som gjerne dukker opp på kjæledyr. Slike flått kommer med «transportdyr», enten fugl, elg eller rådyr, over store avstander. Fra år til år kan det hende at en flåttbestand kanskje overlever ett år eller to, før så å dø ut, ettersom forholdene så langt nord i landet ikke er gunstige for flåtten, forteller Yvonne Kerlefsen til Lommelegen. Hun har mastergrad i biologi og jobber ved Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer (Flåttsenteret), en egen enhet ved Sørlandet sykehus.

NYTT KART: Kartet viser den sannsynlige utbredelsen av Skogflått (nymfer) i Norge, Sverige og Danmark. Rødt er veldig høy sannsynlighet, mens mørkegrønn er veldig lav. Foto: Flåttsenteret / Lene Jung Kjær / SSHF (2)
NYTT KART: Kartet viser den sannsynlige utbredelsen av Skogflått (nymfer) i Norge, Sverige og Danmark. Rødt er veldig høy sannsynlighet, mens mørkegrønn er veldig lav. Foto: Flåttsenteret / Lene Jung Kjær / SSHF (2) Vis mer

Hun forteller at flåtten er aktiv fra et par plussgrader og varmere, men er typisk mest aktiv når temepreaturen stiger i sommerhalvåret. I Norge regnes ofte flåttsesongen fra april til november, men dette kan variere fra år til år.

- Studier har vist at skogflåtten (spesielt nymfene) er mest aktiv i april/mai, og igjen på sensommeren. Men folk flest er gjerne mest aktive i naturen midt på sommeren, så det er ofte da mange blir bitt. Hvis det blir for varmt, for eksempel 30 grader, ser man ofte en nedgang i flåttaktiviteten, forteller Kerlefsen.

Slik ser en flått ut, og slik ser utslettet ut. Flåtten er aktiv nå, og spesielt langs kysten. Video: Lommelegen.no Vis mer

Flåtten må fjernes raskt

Får man et flåttbitt skal flåtten fjernes så fort som mulig , gjerne ved bruk av pinsett eller flåttfjerner. Dersom man ikke har det kan man bruke fingrene/neglene. De fleste blir ikke smittet av Borreliose eller skogflåttencefalitt (TBE), men det kan skje.

– Borreliose er en bakterie, og kan enkelt behandles med antibiotika, men skogflåttencefalitt eller TBE som sykdommen ofte kalles skyldes et virus. Vi har ikke behandling for TBE, men det finnes en vaksine. som er effektiv, påpeker Kerlefsen.

YVONNE KERLEFSEN: Har mastergrad i biologi og jobber ved Flåttsenteret: Yvonne Kerlefsen Foto: Flåttsenteret / SSHF
YVONNE KERLEFSEN: Har mastergrad i biologi og jobber ved Flåttsenteret: Yvonne Kerlefsen Foto: Flåttsenteret / SSHF Vis mer

Symptomene på TBE kan komme 2-28 dager etter flåttbitt.

- Ved TBE (skogflåttencefalitt) er det stor variasjon i det kliniske bildet. Noen får ingen symptomer, noen får et mildt sykdomsforløp, mens enkelte kan bli svært syke. Et såkalt Bifasisk forløp er vanlig, forteller Kerlefsen.

  • FASE 1: Første fase varer gjerne en liten uke og beskrives ofte som en “sommerinfluensa”, med symptomer som moderat feber, hodesmerter og muskelsmerter. En del pasienter vil bli helt friske etter fase 1 og vil sannsynligvis aldri få vite at de har hatt vært smittet med TBE viruset, med mindre de testes for antistoffer (huskestoffer) tilfeldig senere.
  • FASE 2: Ca. 30% av pasientene vil etter en kortere periode med symptombedring og mindre feber oppleve å få nye og kraftigere symptomer (fase 2). Typiske symptomer i fase 2 er høyere feber, verre hodesmerter, sløvhet, forvirring, kvalme, oppkast, nakkestivhet, muskelsmerter og lammelser. Dette er symptomer på hjernehinnebetennelse, hjernebetennelse og/eller ryggmargbetennelse. Voksne, særlig eldre, får ofte et mer alvorlig sykdomsforløp enn barn.

– De som blir alvorlig syke av TBE blir som regel innlagt må legges inn på sykehus. Personer som bor i risikoområder og som erfaringsvis ofte får flåttbitt bør vurdere å få vaksine mot viruset. I 2020 ble det meldt inn rekordmange tilfeller av TBE i Norge, ca 40 personer. Det er ikke så mange tatt i betrakning hvor mange som får flåttbitt hvert år, men det er alvorlig for de det gjelder. En del av disse pasientene får også senskader, sier Kerlefsen.

Forebyggende råd

Skal man ferdes i områder hvor det finnes mye flått, spesielt ved kystnære strøk, er det lurt å kle seg smart.

– Flåtten ligger ofte lavt i gresset og venter på at den kan huke seg fast i noen. Derfor er det lurt å tre strømper utenpå buksekanten, har Preben Ottesen, direktør ved avdeling for skadedyrkontroll, ved Folkehelseinstituttet tidligere fortalt Lommelegen.

De som er veldig engstelige for flåttbitt, bør holde seg til stier og veier. Går man gjennom fritt terreng øker risikoen for å bli bitt.

– Hvert år samler jeg tusenvis av flått til forskning, og da bruker jeg gummistøvler og hvit kjeledress. Det er lurt å bruke lyse bukser, slik at du kan se om flåtten krabber oppover. Svarte bukser egner seg altså dårlig, forklarer Ottesen.

Ni fakta om flått og borrelia

Se etter flått på klær, hud og hår

Skogflåtten kan krype rundt på klær og hud i noen timer før den biter seg fast, derfor er det lurt å skifte klær etter at man har gått i områder med mye flått.

Det er lurt å sjekke klær, hud og hår nøye – flåtten setter seg gjerne på litt skjulte steder, slik som for eksempel nederst på leggene, kneet, lysken, armhulene og området bak ørene. Den er veldig liten, og kan være vanskelig å se.

Har man kjæledyr bør de sjekkes for flått jevnlig. Dersom man bor i et risikoområde kan det være lurt å få resept på flåttmidler – det finnes både dråper, halsbånd og vaksine mot Borreliose for hund.

Kilder:

1) Flåttsenteret.no 2) Flåttsenteret: Nytt kart over flåttens utbredelse i Skandinavia

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer