Her må du se opp for flått!

Flåtten er aktiv fra april, når det er mer enn 5 varmegrader. Personer som bor ved kysten bør være spesielt oppmerksomme på flått.

Flått: Flåtten kan overføre sykdommer til mennesker. Foto: Per E Knudsen
Flått: Flåtten kan overføre sykdommer til mennesker. Foto: Per E KnudsenVis mer

Flått er en liten midd som lever av å suge blod fra mennesker og dyr. Blir man bitt, kan man få flåttbårne sykdommer. I Norge er det blitt oppdaget 13 forskjellige arter, hvor skogflått er den vanligste. Slik ser et flåttbitt ut.

Flåtten trives langs kysten, og finnes fra Oslofjorden og opp til Helgelandskysten. Spesielt på Sørlandet er det mye flått.

LES OGSÅ:
Dette er et flåttbitt

Dette er et flåttbitt

– Det er mye flått i Vestfold, Telemark, Aust- og Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Brønnøysund, sa Yvonne Kerlefsen til Lommelegen sommeren 2018. Hun har mastergrad i biologi og jobber ved Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer (Flåttsenteret) – en egen enhet ved Sørlandet sykehus.

I Norge er skogflåtten som regel aktiv i perioden fra april til november når temperaturen er over 5-7 varmegrader, men dersom temperaturen tillater det kan den også være aktiv utenom denne “kjernetiden”.

Ni fakta om flått og borrelia

Jobber ved Flåttsenteret: Yvonne Kerlefsen Foto: Privat
Jobber ved Flåttsenteret: Yvonne Kerlefsen Foto: Privat Vis mer

Flåtten må fjernes raskt

Får man et flåttbitt skal flåtten fjernes umiddelbart, gjerne ved bruk av pinsett. De fleste blir ikke smittet av Borreliose eller skogflåttencefalitt (TBE), men det kan skje.

– Borreliose er en bakterie, og kan enkelt behandles med antibiotika, men skogflåttencefalitt er et virus som man ikke får annet enn lindrende behandling for, sier Kerlefsen.

Symptomer kommer som regel 1-2 uker etter flåttbitt. Symptomer på TBE er moderat feber, hodesmerter, muskel- og leddsmerter, og eventuelt kvalme og oppkast, sier Kerlefsen.

2/3 av de som får symptomer på TBE vil bli helt friske igjen av seg selv, mens én tredjedel av de som får symptomer vil få nye og kraftige symptomer etter en symptomfri periode på omtrent en uke. I dette andre stadiet av sykdomsforløpet vil symptomene være langt mer alvorlige ettersom viruset har spredd seg til hjernen og ryggmargen.

– De som blir alvorlig syke av TBE må legges inn på sykehus. Personer som bor i risikoområder bør vurdere å få vaksine mot viruset. I fjor var det ni personer som ble smittet, så det er ikke mange, men det kan få alvorlige følger, sier Kerlefsen.

Varierer i størrelse: Flåtten kan vokse mye når den suger blod. Foto: Per E Knudsen
Varierer i størrelse: Flåtten kan vokse mye når den suger blod. Foto: Per E Knudsen Vis mer

Forebyggende råd

Skal man ferdes i områder hvor det finnes mye flått, spesielt ved kystnære strøk, er det lurt å kle seg smart.

– Flåtten ligger ofte lavt i gresset og venter på at den kan huke seg fast i noen. Derfor er det lurt å tre strømper utenpå buksekanten, sier Preben Ottesen, direktør ved avdeling for skadedyrkontroll, ved Folkehelseinstituttet.

De som er veldig engstelige for flåttbitt, bør holde seg til stier og veier. Går man gjennom fritt terreng øker risikoen for å bli bitt.

Direktør ved avdeling for skadedyrkontroll, FHI: Preben Ottesen Foto: Privat
Direktør ved avdeling for skadedyrkontroll, FHI: Preben Ottesen Foto: Privat Vis mer

– Hvert år samler jeg tusenvis av flått til forskning, og da bruker jeg gummistøvler og hvit kjeledress. Det er lurt å bruke lyse bukser, slik at du kan se om flåtten krabber oppover. Svarte bukser egner seg altså dårlig, forklarer Ottesen.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Se etter flått på klær, hud og hår

Skogflåtten kan krype rundt på klær og hud i noen timer før den biter seg fast, derfor er det lurt å skifte klær etter at man har gått i områder med mye flått.

Det er lurt å sjekke klær, hud og hår nøye – flåtten setter seg gjerne på litt skjulte steder, slik som for eksempel nederst på leggene, kneet, lysken, armhulene og området bak ørene. Den er veldig liten, og kan være vanskelig å se.

Har man kjæledyr bør de sjekkes for flått jevnlig. Dersom man bor i et risikoområde kan det være lurt å få resept på flåttmidler – det finnes både dråper, halsbånd og vaksine mot Borreliose for hund.

Les mer på www.flåttsenteret.no

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Michael Kumar
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-