Her må du se opp for flått!

Flåtten er aktiv fra april, når det er mer enn 5 varmegrader. Personer som bor ved kysten bør være spesielt oppmerksomme på flått.

Flått: Flåtten kan overføre sykdommer til mennesker. Foto: Per E Knudsen
Flått: Flåtten kan overføre sykdommer til mennesker. Foto: Per E Knudsen Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flått er en liten midd som lever av å suge blod fra mennesker og dyr. Blir man bitt, kan man få flåttbårne sykdommer. I Norge er det blitt oppdaget 13 forskjellige arter, hvor skogflått er den vanligste. Slik ser et flåttbitt ut.

Flåtten trives langs kysten, og finnes fra Oslofjorden og opp til Helgelandskysten. Spesielt på Sørlandet er det mye flått.

– Det er mye flått i Vestfold, Telemark, Aust- og Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Brønnøysund, sa Yvonne Kerlefsen til Lommelegen sommeren 2018. Hun har mastergrad i biologi og jobber ved Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer (Flåttsenteret) – en egen enhet ved Sørlandet sykehus.

I Norge er skogflåtten som regel aktiv i perioden fra april til november når temperaturen er over 5-7 varmegrader, men dersom temperaturen tillater det kan den også være aktiv utenom denne “kjernetiden”.

Slik ser en flått ut, og slik ser utslettet ut. Flåtten er aktiv nå, og spesielt langs kysten. Video: Lommelegen.no Vis mer

Flåtten må fjernes raskt

Får man et flåttbitt skal flåtten fjernes umiddelbart, gjerne ved bruk av pinsett. De fleste blir ikke smittet av Borreliose eller skogflåttencefalitt (TBE), men det kan skje.

Jobber ved Flåttsenteret: Yvonne Kerlefsen Foto: Privat
Jobber ved Flåttsenteret: Yvonne Kerlefsen Foto: Privat Vis mer

– Borreliose er en bakterie, og kan enkelt behandles med antibiotika, men skogflåttencefalitt er et virus som man ikke får annet enn lindrende behandling for, sier Kerlefsen.

Symptomer kommer som regel 1-2 uker etter flåttbitt. Symptomer på TBE er moderat feber, hodesmerter, muskel- og leddsmerter, og eventuelt kvalme og oppkast, sier Kerlefsen.

2/3 av de som får symptomer på TBE vil bli helt friske igjen av seg selv, mens én tredjedel av de som får symptomer vil få nye og kraftige symptomer etter en symptomfri periode på omtrent en uke. I dette andre stadiet av sykdomsforløpet vil symptomene være langt mer alvorlige ettersom viruset har spredd seg til hjernen og ryggmargen.

– De som blir alvorlig syke av TBE må legges inn på sykehus. Personer som bor i risikoområder bør vurdere å få vaksine mot viruset. I fjor var det ni personer som ble smittet, så det er ikke mange, men det kan få alvorlige følger, sier Kerlefsen.

Varierer i størrelse: Flåtten kan vokse mye når den suger blod. Foto: Per E Knudsen
Varierer i størrelse: Flåtten kan vokse mye når den suger blod. Foto: Per E Knudsen Vis mer

Forebyggende råd

Skal man ferdes i områder hvor det finnes mye flått, spesielt ved kystnære strøk, er det lurt å kle seg smart.

LES OGSÅ:
image: Dette er et flåttbitt

Dette er et flåttbitt

– Flåtten ligger ofte lavt i gresset og venter på at den kan huke seg fast i noen. Derfor er det lurt å tre strømper utenpå buksekanten, sier Preben Ottesen, direktør ved avdeling for skadedyrkontroll, ved Folkehelseinstituttet.

De som er veldig engstelige for flåttbitt, bør holde seg til stier og veier. Går man gjennom fritt terreng øker risikoen for å bli bitt.

– Hvert år samler jeg tusenvis av flått til forskning, og da bruker jeg gummistøvler og hvit kjeledress. Det er lurt å bruke lyse bukser, slik at du kan se om flåtten krabber oppover. Svarte bukser egner seg altså dårlig, forklarer Ottesen.

Ni fakta om flått og borrelia

Se etter flått på klær, hud og hår

Skogflåtten kan krype rundt på klær og hud i noen timer før den biter seg fast, derfor er det lurt å skifte klær etter at man har gått i områder med mye flått.

Det er lurt å sjekke klær, hud og hår nøye – flåtten setter seg gjerne på litt skjulte steder, slik som for eksempel nederst på leggene, kneet, lysken, armhulene og området bak ørene. Den er veldig liten, og kan være vanskelig å se.

Har man kjæledyr bør de sjekkes for flått jevnlig. Dersom man bor i et risikoområde kan det være lurt å få resept på flåttmidler – det finnes både dråper, halsbånd og vaksine mot Borreliose for hund.

Les mer på www.flåttsenteret.no