Helvetesild

Helvetesild er betegnelsen på et smertefullt utslett som skyldes vannkoppevirus. Les om smitte, symptomer, varighet og behandling.

HELVETESILD: Gir smertefullt utslett, det kan kjennes ut som om det brenner og stikker. Noen får senvirkninger i form av langvarige smerter. Foto: NTB Scanpix
HELVETESILD: Gir smertefullt utslett, det kan kjennes ut som om det brenner og stikker. Noen får senvirkninger i form av langvarige smerter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Medisinsk betegnelse: herpes zoster. Kalles også «belterosen».

Hva er helvetesild?

Helvetesild er en infeksjon forårsaket av varicella zoster virus. Det er det samme viruset som forårsaker vannkopper. Etter at du har hatt en infeksjon med vannkopper, legger viruset seg i dvale i nerveknuter i kroppen din. Vanligvis ligger viruset der i mange år uten å skape problemer – for de fleste gjennom hele livet – fordi immunforsvaret holder viruset i sjakk.

Årsak til utbrudd

Men hvis immunforsvaret blir svekket, på grunn av alder, stress eller sykdom, kan viruset aktiveres på ny og krype ut langs en hudnerve. Langs hudnerven blir det utslett.

Helvetesild etter covid?

Det er flere sykdommer og infeksjoner som kan utløse helvetesild, deriblant Covid-19. En ny, stor studie fra USA som viser at det er økt risiko for helvetesild hos voksne, 50 år eller eldre, med Covid-19.

De som hadde blitt diagnostisert med covid hadde 15% større risiko for å utvikle helvetesild enn de som ikke hadde covid. Blant de som ble innlagt på sykehus med covid, var det enda større risiko: 21%. Flere studier trengs for å forstå hvordan dette henger sammen, skriver artikkelforfatterne.

Det samme resultatet hadde man sannsynligvis funnet hvis man sjekket andre infeksjonssykdommer. Les mer:

Hvem er mest utsatt?

Helvetesild kan forekomme i alle aldre, hos alle som har hatt vannkopper. Ved voksen alder har 90-95% av befolkningen gjennomgått vannkopper.

Helvetesild er vanligst hos mennesker 60 år eller eldre. Eldre er også den gruppen som er mest utsatt for å få varige smerter etter helvetesild. Mennesker som har tilstander og sykdommer som gir svekket immunforsvar er også mer utsatt for å få helvetesild. (1, 2)

Kan helvetesild smitte?

Nei og ja. Helvetesild kan ikke smitte mellom mennesker.

Hvis du har helvetesild kan du smitte andre mennesker med vannkopper, hvis de ikke har hatt sykdommen. Slik smitte skjer ikke via luftveier, men ved at sårsekret fra hudpartiet som er rammet kan overføres ved hudkontakt til en som ikke er tidligere smittet. Det er derfor viktig å dekke sår med egnet bandasje, og ha god håndhygiene.

(2)

Helvetesild: Illustrasjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Helvetesild: Illustrasjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer på helvetesild

Omtrent 3–5 dager før utslettet bryter ut, er det ofte murring og smertefullt i et avgrenset område av huden. Dette er fordi viruset invaderer hudnervene. Derfor kan symptomene i denne «prodromale» fasen mistolkes som brystsmerter fra hjertet, blindtarmbetennelse eller muskel-senebetennelse, eksempelvis.

Spesielt er imidlertid at prikking eller smerte i hudområdet forverres ved berøring av huden, noe som ikke er vanlig ved de andre tilstandene Deretter blir hudområdet rødt med små knuter og væskefylte blærer. Utslettet kan bli svært følsomt, stikkende og smertefullt.

Oftest kommer utslettet på halve siden av kroppen, plassert på eller i nærheten av brystkassen eller magen, men det kan også ramme ansikt, øyne, øreganger eller munnhule. (1, 2) Herpes zoster smerter karakteriseres som stikkende og brennende. Hos barn og unge med zoster er symptomene gjerne milde, mens eldre får kraftigere smerter. Smertene kan i verste fall vedvare i opptil flere uker og måneder også etter at utslettet er borte, spesielt hos eldre. Her er smertebildet blitt endret til mer skjærende og jagende smerter.

Blærene tørker inn etter noen dager og dekkes av skorper. Feber og litt redusert allmenntilstand er også vanlig ved helvetesild. I tillegg vil man oppleve sykdomsfølelse, tretthet og gjerne hodepine. Utslettet forsvinner i løpet av 4–6 uker.

Bilder av helvetesild

Hvordan ser helvetesild ut? Klikk på bildene av utslettene for å se større versjon.

SE OGSÅ: Bilder: Slik ser du forskjell på ulike utslett

Kan det være noe annet?

Det er viktig at en lege finner riktig diagnose før behandling settes i gang. Symptomene ved helvetesild kan også være tegn på andre sykdommer:

Diagnose

Prøve fra utslett kan vise virusantigen. Som regel tas ikke slik prøve ved typisk utslett, men er legen i tvil, så vil en virusprøve kunne bekrefte diagnosen. Selv om vi vet at svekket immunapparat kan være årsak til dette utslettet, så er de aller fleste med herpes zoster uten underliggende immunsvikt. Det er derfor oftest ikke aktuelt med videre utredning.

LES OGSÅ: Psoriasis – slik ser eksemet ut

Komplikasjoner

  • Smertene kan vedvare også etter at utslettet er borte, spesielt hos eldre, dette kalles postherpetisk nevralgi.
  • Sekundære bakterielle infeksjoner, øyekomplikasjoner og nevrologiske komplikasjoner som encefalitt og lammelse av ansikt kan forekomme.
  • Ved helvetesild nær øyet, er det viktig å oppsøke lege raskt. Dersom øyet rammes, bør du få henvisning til en øyelege. Viruset kan gi permanente skader på øyet uten behandling.
  • Pasienter som har sykdommer som hemmer immunforsvaret, som for eksempel lymfekreft, HIV-infeksjoner, beinmargstransplanterte eller pasienter som får cellegift kan få en mer alvorlig form for helvetesild som sprer seg utover huden. Disse må ofte legges inn på sykehus.

Virushemmende medikamenter

Antivirale legemidler kan gi raskere bedring av helvetesild. Smertene kan også bli mindre og utslettet raskere borte. Ved helvetesild ved øyet, vil antivirale legemidler redusere faren for skade på øyet. To legemidler – aciclovir og valaciclovir – brukes i Norge. Begge hemmer virusdelingen dvs. mangedobling av viruset. De virker omtrent like godt. Aciclovir brukes mest. Leger skriver noen ganger ut resept på antiviral krem i tillegg til tabletter ved alvorlig helvetesild rundt øyet.

Smertestillende medikamenter?

Smertestillende tabletter, for eksempel paracetamol, kan hjelpe. Ved vedvarende smerter, ta kontakt med legen. Det kan være aktuelt å skrive ut resept på sterkere smertestillende ved helvetesild.

Sårbehandling

Det er viktig å holde utslettet rent, slik at det ikke setter seg bakterieinfeksjon i blemmene og sårene. Vask regelmessig med klorheksidin desinfeksjonsvæske. Hvis det er store, væskende flater, kan du smøre på en antiseptisk krem (for eksempel Brulidine), som dekkes med sterile kompresser og skiftes 1–2 ganger per dag.

Lindre kløe

Calamin-liniment eller lokalbedøvende salve fra apoteket kan lindre smerte og kløe. Avkjøling av utslettet med en ispose eller et kaldt bad kan også hjelpe.

Ved langvarige smerter

Ved langvarige smerter etter helvetesild, kan man forsøke å redusere smertene med reseptfrie smertestillende midler eller få resept fra lege på sterkere smertestillende. Legemidler som kalles trisykliske antidepressivene kan hjelpe mot langvarige smerter etter helvetesild. Forskning viser at halvparten av alle som tar legemidlene, opplever god smertelindring.

LES OGSÅ: Skabb gir utslett og kløe, slik ser utslettet ut

Kan man få helvetesild flere ganger?

Ja, det kan man. Studier fra USA viser at over en syvårsperiode fikk 5-6% av dem som hadde hatt helvetesild sykdommen en gang til. Generelt er risikoen for å få helvetesild flere ganger like stor som å få helvetesild for første gang.

LES OGSÅ: Kan man få vannkopper flere ganger?

BARN MED HELVETESILD: Mer uvanlig enn hos voksne og eldre. Foto: NTB Scanpix
BARN MED HELVETESILD: Mer uvanlig enn hos voksne og eldre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prognose – hvordan vil det gå med deg?

Utslettet ved helvetesild vil forsvinne i løpet av tre til fem uker. De små blemmene brister, får skorpe og gror. Noen ganger etterlater de arr eller fargeendring i huden.

Langvarige smerter er uvanlig hos unge, men risikoen øker med alderen. Hos sekstiåringer vil omtrent 4 av 10 få langvarige smerter etter helvetesild. Vanligvis går denne smerten bort innen seks måneder.

LES OGSÅ: Er det vannkopper eller et annet utslett – bilder viser forskjellen

Kilder og revisjon:

Revisjon 10.02.2021 av Jan Øyvind Holm, hudlege. Revisjon 09.06.2022 av Elisabeth Lofthus, sykepleier

1) Legevakthåndboken: Herpes zoster 2) FHI: Varicella vannkopper og herpes zoster 3) Helsenorge.no 3) BMJ – Herpes zoster infection 4) Helsenorge – Helvetesild 5) Pub Med: Herpes Zoster Recurrences More Frequent Than Previously Reported

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer