Helvetesild på øret

Smertefulle blemmer og sår i øret bør sjekkes hos lege.

BLEMMER OG SÅR I ØRET: Nærbilde av en 75 år gammel mann som er angrepet av helvetesild, også kjent som herpes zoster. Sårene i øret er svært smertefulle. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BLEMMER OG SÅR I ØRET: Nærbilde av en 75 år gammel mann som er angrepet av helvetesild, også kjent som herpes zoster. Sårene i øret er svært smertefulle. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Helvetesild i øret har den medisinsk betegnelsen zoster oticus. Helvetesild er et smertefullt utslett som skyldes vannkoppevirus. De fleste av oss blir smittet med viruset som barn og får da vannkopper. Etter at vannkoppene går over, blir viruset liggende i dvale i nerveknuter inne i kroppen.

Hvis du senere i livet får nedsatt motstandskraft (i høy alder, eller ved annen svekkelse av immunforsvaret) kan viruset vekkes til live og krype ut langs nerven. Området rundt nerven blir betent. Hvis en nerveknute nær øret aktiveres, kan du få helvetesild på øret.

LES OGSÅ:
image: Herpes

Herpes

Sykdomstegn

Det første du merker er smerter i den ene øreregionen. 3-4 dager senere blir huden på øret og inne i øregangen rød, og det kommer til syne små blemmer. Blemmene sitter i grupper.

Utslettet går vanligvis tilbake i løpet av 1-2 uker, men noen plages med smerter i en kort eller lang periode etter at utslettet har gått tilbake.

Utslettet er utsatt for å bli infisert med bakterier. Andre komplikasjoner kan være nedsatt hørsel, svimmelhet forekommer og halvsidig ansiktslammelse (facialisparese).

Behandling

  • Kontakt lege hvis du mistenker helvetesild. Behandlingen består i:
  • Virusdrepende medikament, for eksempel valaciklovir (Valtrex®) tabletter kan redusere smertene, forkorte tiden du har utslett og forebygge komplikasjoner. (I mange andre land brukes famciklovir, et medikament som likner). Behandlingen må starte tidlig for å ha effekt, og senest 3 døgn etter at utslettet ble synlig. Medikamentet, som er reseptbelagt, skal ikke brukes av gravide eller ammende kvinner, og dosen må reduseres hvis du har nedsatt nyrefunksjon.
  • Smertelindring. Smertestillende medikamenter er ofte nødvendig.
  • Hindre bakterieinfeksjon. Det blir lett bakterieinfeksjon i utslettet. Det er derfor viktig å holde området med helvetesild så rent som mulig. Ha korte negler og vask hendene godt. En bakteriedrepende krem kan eventuelt benyttes

Kilder og revisjon:

Revisjon 26.11.2018 av: Alf Kristoffer Ødegaard, lege.
Oppdatert 23.12.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
Opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger 22.09.2003 Kilder:-Statens legemiddelverk. Terapianbefaling: Farmakoterapi ved herpes simplex-, varicella- og herpes zosterinfeksjoner. Nytt om legemidler Vol 22 Suppl 2 April 1999. - Johnson RW, Dworkin RH. Treatment of herpes zoster and postherpetic neuralgia. BMJ 2003; 326: 748-50