Helsepersonell er tre ganger mer utsatt for coronasmitte

En omfattende britisk og amerikansk undersøkelse viser at helsepersonell er langt mer utsatt enn den generelle befolkningen for å bli smittet av corona.

BESKYTTELSESUTSTYR: Å ha riktig beskyttelsesutstyr vil redusere risikoen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BESKYTTELSESUTSTYR: Å ha riktig beskyttelsesutstyr vil redusere risikoen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Studien ble nylig publisert i the Lanclet, et av verdens ledende medisinske tidsskrifter.

Nær 100 000 helsepersonell i Storbritannia og USA har via en app rapportert om sin helse og eventuell smitte av covid-19, dette har studien brukt og sammenlignet med data fra den generelle befolkningen, for å se om helsepersonell har økt risiko for smitte.

Resultatet av studien viser at det var 3,4 ganger så stor sannsynlighet for at helsepersonell med direkte pasientkontakt vil teste positivt for covid-19, enn den generelle befolkningen.

Studien fant også at etnisk bakgrunn, arbeidssituasjon og tilgang til adekvat beskyttelsesutstyr innvirket på risikoen.

APP: Studien brukte selvrapportert data fra appen "Covid Symptom Study" for forskningen. Foto: Screenshot, Play Google.
APP: Studien brukte selvrapportert data fra appen "Covid Symptom Study" for forskningen. Foto: Screenshot, Play Google. Vis mer

Dagens Medisin skriver at forfatterne bak studien oppfordrer helsevesen til å bidra til god nok tilgang på beskyttelsesutstyr og å utvikle strategier for å beskytte helsepersonell, spesielt personer med minoritetsbakgrunn.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer