BØR VASKE HENDENE GRUNDIG: Skal du unngå å bli syk, bør du vaske hendene i minimum 20-30 sekunder. FOTO: NTB Scanpix
BØR VASKE HENDENE GRUNDIG: Skal du unngå å bli syk, bør du vaske hendene i minimum 20-30 sekunder. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Håndvask: Slik bør du vaske hendene dine

– Internasjonale studier ser vi at det er overraskende mange som hopper over håndvasken, for eksempel etter å ha vært på toalettet, sier ekspert.

Influensabølgen har herjet landet over, og mange har vært forkjølet i større eller mindre grad i løpet av vinteren. Også i vår og sommerhalvåret er det mange sykdommer og tilstander som smitter via kontaktsmitte. Skal man holde seg frisk, er det lurt å være nøye med håndhygienen, og styre unna syke mennesker. Men selv om det i utgangspunktet er lett, er det nok mange som slurver med håndvasken i en travel hverdag.

I fjor høst gjorde Lommelegen et eksperiment. Resultatet var skikkelig ekkelt, og viste hvor viktig håndvask er før man spiser.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

Overraskende mange hopper over håndvasken

– Vi har ingen gode, norske studier på hvor flinke nordmenn er til å vaske hendene, men i større, internasjonale studier ser vi at det er overraskende mange som hopper over håndvasken, for eksempel etter å ha vært på toalettet. Og de som faktisk vasker hendene, bruker ofte kort tid og er ikke grundige nok, sier Mette Fagernes.

Fagernes er sykepleier, PHD og seniorrådgiver ved Avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging ved Folkehelseinstituttet.

– Å glemme å vaske neglene er klassisk – det er noe som for eksempel kirurger er svært nøye med, de vasker neglene grundig. Det er også viktig å tørke hendene ordentlig, sier Per Åkesson, legespesialist i infeksjonsmedisin.

– Tørkeprosessen er en viktig del av håndvasken, for å få god effekt. Det beste rent hygienisk, er å bruke engangspapir. Mikrober overføres lettere fra et fuktig håndkle, derfor er det lurt å unngå flergangshåndklær på offentlige toaletter. Det er annerledes i et privat hjem, men det er lurt å skifte håndklær ofte, sier Fagernes.

Les også: Slik unngår du omgangssyke

Du bør vaske hendene i 40 sekunder

Helsearbeidere skal bruke 40-60 sekunder på å utføre en «ordentlig» håndvask. I det private hjem trenger man ikke å bruke like lang tid, men Fagernes anbefaler å bruke minimum 20-30 sekunder fra du starter å fukte hendene, til du er ferdig tørket – rundt 40 sekunder er anbefalt.

– Det er nok mange som har et stort forbedringspotensiale her – det er lett å glemme enkelte deler av hendene, slik som tommel, mellom fingrene og oppå hendene. Fingertuppene bør man vaske ekstra godt, det er jo de vi bruker til å ta på alt mulig.

Flytende håndsåpe er anbefalt – ikke såpestykker som deles med andre, da mikrober kan overleve i såpestykket.

– Man bør bruke en mild såpe, da enkelte såper kan tørke ut og irritere huden, noe som kan føre til at man får sår. Og dersom man har tørr og sår hud, vil det gi bedre forhold for mikrober, sier Fagernes.

Les også: Infeksjonssykdommene gravide bør unngå smittet av

LES OGSÅ:
image: Hvor god kjøkkenhygiene har du?

Hvor god kjøkkenhygiene har du?

Er det nødvendig å bruke hånddesinfeksjon?

Dersom man er flink til å vaske hendene med såpe, er det da nødvendig å bruke hånddesinfeksjon, slik som Antibac? Ifølge Fagernes, trenger man ikke det.

– Vanlig håndvask med vann og såpe er bra nok – man trenger ikke å bruke begge deler. Har man skitt på hendene fra før, vil ikke hånddesinfeksjon trenge igjennom og fjerne alt av bakterier. Men om man er ute og reiser eller på tur i skogen, uten tilgang til vann og såpe, er hånddesinfeksjon et godt alternativ.

Det er en del kvinner som bruker falske, lange negler. De bør være ekstra oppmerksomme på å vaske bort skitt under neglene.

– Det kan også være lurt å fjerne ringer og klokker før man for eksempel skal lage mat hvor man tar mye i maten, som ved baking av boller og lignende, eller i det minste sørge for at man har fått vasket godt i disse områdene. Det kan nemlig påvirke effekten av håndhygienen, sier Fagernes.

Les også: Legesvar: Håndvask og frykt for bakterier

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-