Håndvask: Slik bør du vaske hendene dine

Håndvask er det viktigste våpenet i kampen mot spredning av virus. Gjør du det riktig?

BØR VASKE HENDENE GRUNDIG: Skal du unngå å bli syk, bør du vaske hendene i minimum 20-30 sekunder. FOTO: NTB Scanpix
BØR VASKE HENDENE GRUNDIG: Skal du unngå å bli syk, bør du vaske hendene i minimum 20-30 sekunder. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Et av de viktigste våpnene i kampen mot coronavirus, andre forkjølelsesvirus og magevirus er håndvask. Skal man holde seg frisk, er det lurt å være nøye med håndhygienen, og styre unna syke mennesker. Men selv om det i utgangspunktet er lett, er det nok mange som slurver med håndvasken i en travel hverdag.

I 2017 gjorde Lommelegen et eksperiment. Resultatet var skikkelig ekkelt, og viste hvor viktig håndvask er før man spiser.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gunnar Hasle

INFEKSJONSLEGEN

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Overraskende mange hopper over håndvasken

– Vi har ingen gode, norske studier på hvor flinke nordmenn er til å vaske hendene, men i større, internasjonale studier ser vi at det er overraskende mange som hopper over håndvasken, for eksempel etter å ha vært på toalettet. Og de som faktisk vasker hendene, bruker ofte kort tid og er ikke grundige nok, har Mette Fagernes tidligere fortalt Lommelegen.

image: Bekymret for Coronavirus? Slik kan du beskytte deg

Bekymret for Coronavirus? Slik kan du beskytte deg

Fagernes er sykepleier, PHD og seniorrådgiver ved Avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging ved Folkehelseinstituttet.

– Å glemme å vaske neglene er klassisk – det er noe som for eksempel kirurger er svært nøye med, de vasker neglene grundig. Det er også viktig å tørke hendene ordentlig, sier Per Åkesson, legespesialist i infeksjonsmedisin.

– Tørkeprosessen er en viktig del av håndvasken, for å få god effekt. Det beste rent hygienisk, er å bruke engangspapir. Mikrober overføres lettere fra et fuktig håndkle, derfor er det lurt å unngå flergangshåndklær på offentlige toaletter. Det er annerledes i et privat hjem, men det er lurt å skifte håndklær ofte, sier Fagernes.

Les også: Slik unngår du omgangssyke

Du bør vaske hendene i 40 sekunder

Helsearbeidere skal bruke 40-60 sekunder på å utføre en «ordentlig» håndvask. I det private hjem trenger man ikke å bruke like lang tid, men Fagernes anbefaler å bruke minimum 20-30 sekunder fra du starter å fukte hendene, til du er ferdig tørket – rundt 40 sekunder er anbefalt.

– Det er nok mange som har et stort forbedringspotensiale her – det er lett å glemme enkelte deler av hendene, slik som tommel, mellom fingrene og oppå hendene. Fingertuppene bør man vaske ekstra godt, det er jo de vi bruker til å ta på alt mulig.

Flytende håndsåpe er anbefalt – ikke såpestykker som deles med andre, da mikrober kan overleve i såpestykket.

– Man bør bruke en mild såpe, da enkelte såper kan tørke ut og irritere huden, noe som kan føre til at man får sår. Og dersom man har tørr og sår hud, vil det gi bedre forhold for mikrober, sier Fagernes.

Les også: Infeksjonssykdommene gravide bør unngå smittet av

image: Er det coronavirus eller en vanlig forkjølelse?

Er det coronavirus eller en vanlig forkjølelse?

Er det nødvendig å bruke hånddesinfeksjon?

Dersom man er flink til å vaske hendene med såpe, er det da nødvendig å bruke hånddesinfeksjon, slik som Antibac? Ifølge Fagernes, trenger man ikke det.

– Vanlig håndvask med vann og såpe er bra nok – man trenger ikke å bruke begge deler. Har man skitt på hendene fra før, vil ikke hånddesinfeksjon trenge igjennom og fjerne alt av bakterier. Men om man er ute og reiser eller på tur i skogen, uten tilgang til vann og såpe, er hånddesinfeksjon et godt alternativ.

Det er en del kvinner som bruker falske, lange negler. De bør være ekstra oppmerksomme på å vaske bort skitt under neglene.

– Det kan også være lurt å fjerne ringer og klokker før man for eksempel skal lage mat hvor man tar mye i maten, som ved baking av boller og lignende, eller i det minste sørge for at man har fått vasket godt i disse områdene. Det kan nemlig påvirke effekten av håndhygienen, sier Fagernes.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gunnar Hasle INFEKSJONSLEGEN
Få svar innen 3 dager for 399,-