Halsbetennelse: Når trenger man antibiotika?

Halsbetennelse går som regel over av seg selv, men i enkelte tilfeller vil legen anbefale antibiotika.

ANTIBIOTIKA: Antibiotika virker ikke på virus, men kan bli nødvendig dersom halsbetennelsen skyldes bakterier. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ANTIBIOTIKA: Antibiotika virker ikke på virus, men kan bli nødvendig dersom halsbetennelsen skyldes bakterier. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Man kan pådra seg en halsbetennelse (akutt tonsillitt) etter smitte fra både bakterier og virus. Virus er den hyppigste årsaken, og kan eksempelvis skyldes rhinovirus, adenovirus, influensavirus. Epstein Barr virus som er årsaken til kyssesyke (mononucleose) kan også gi halsbetennelse. Den vanligste bakterien er streptokokker, forteller Marte Kvittum Tangen, spesialist i allmennmedisin.

- Vanlige symptomer på halsbetennelse er vond hals og svelgesmerter. Man kan også ha feber, generell sykdomsfølelse og hodepine. Barn kan oppleve magesmerter og oppkast, sier hun.

Når antibiotika blir nødvendig

Halsbetennelse kan gjøre vondt, men skyldes som regel en virusinfeksjon. Antibiotika har ingen smertelindrende effekt, og virker heller ikke på virus. Derfor er det kun dersom legen kan påvise at halsinfeksjonen skyldes streptokokker at antibiotika kan være aktuelt, opplyser Folhelseinstituttet (Fhi).

image: Tredagersfeber - den fjerde barnesykdommen

Tredagersfeber - den fjerde barnesykdommen

- Hvis man har med feber over 38,5 grader, fravær av hoste, hovne lymfeknuter, hvitt belegg på mandlene med rød og sår hals er streptokokkinfeksjon mer sannsynlig og legekontakt anbefales. Hvis det er en kraftig eller moderat streptokokkinfeksjon skal det behandles med antibiotika. Ved milde symptomer er ikke dette nødvendig, sier Kvittum.

Også mange bakterielle infeksjoner går over av seg selv uten bruk av antibiotika. Ved de fleste infeksjoner anbefales det å se situasjonen an i to til tre dager.

- Når legen har vurdert at pasienten har en infeksjon som må behandles med antibiotika, er det viktig at hele kuren gjennomføres slik legen har bestemt, skriver Fhi.

Hva kan man gjøre selv?

image: Kan man drikke alkohol når man bruker antibiotika?

Kan man drikke alkohol når man bruker antibiotika?

De fleste halsbetennelser går over av seg selv. Allmennlegen anbefaler ro og søvn for at eget immunforsvar skal fungere best.

- Sugetabletter og nesedråper kan lindre symptomer. Smertestillende kan virke mot smertene, men man bør ikke ta dette før det er et absolutt behov, understreker hun.

Smertestillende midler som paracetamol og ibux kan kjøpes på apoteket eller i butikken. For mindre barn blir legemidlene gitt som stikkpiller eller flytende. Enkelte opplever det lindrende med en varm kopp te og honning, skriver helsebiblioteket.

image: Er halsbetennelse smittsomt?

Er halsbetennelse smittsomt?

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gunnar Hasle INFEKSJONSLEGEN
Få svar innen 3 dager for 399,-