Halloween og smittevern: Unngå denne tabben!

FHI gir konkrete råd om årets Halloweenfeiring. Trick or treat må foregå på en måte som ikke skaper smittesituasjoner.

GODTERITABBE: Slik skal det ikke foregå i år! Foto: FamVeld / Shutterstock / NTB
GODTERITABBE: Slik skal det ikke foregå i år! Foto: FamVeld / Shutterstock / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mange barn gleder seg til Halloweenfeiringen 31. oktober hvert år. Tradisjonen med «knask eller knep» har vokst seg sterk i Norge.

Barn kler seg ut i skumle kostymer og ringer på dører i håp om å få noe godt. De har kanskje planlagt og gledet seg i lang tid, men i år bør feiringen foregå noe annerledes. Halloween kan ikke feires slik vi vanligvis ville, for å unngå smitte av covid-19.

Folkehelseinstituttet (FHI) har laget syv regler som alle bør følge i årets Halloweenfeiring for å unngå smittespredning.

Noen av disse rådene handler om hvilket godteri som kan deles ut, og hvordan man unngår smittespredning når man får små monstre på besøk, og man ønsker å dele ut godsaker.

image: Livet etter Covid-19: - Det har vært tøft!

Livet etter Covid-19: - Det har vært tøft!

Godteri må være ferdiginnpakket

- Godteri som deles ut må være ferdig innpakket, anbefaler FHI.

Det vil si at tradisjonelt smågodt ikke kan gis ut, det samme gjelder kaker og frukt uten innpakking. Eksempler på godteri som kan være innpakket er karameller, fox, sjokoladeplater.

INNPAKKET: Godteriet skal være ferdiginnpakket, som her i plast. Foto: Unguryanu / Shutterstock / NTB
INNPAKKET: Godteriet skal være ferdiginnpakket, som her i plast. Foto: Unguryanu / Shutterstock / NTB Vis mer

Fingra av fatet!

- Det er bare en person som deler ut godteri. Den som åpner døren, er den som deler ut godteri. Husk rene hender, eller bruk skje/pølseklype, anbefaler FHI.

Det vil si at løsningen mange før har valgt med å la barn forsyne seg av en skål med godterier, ikke bør gjennomføres i år, for å unngå at mange hender berører de samme tingene. Covid-19 kan som kjent smitte via kontaktflater.

FHI råder også å vente med å spise godteriet til runden er ferdig og man har fått vasket eller spritet hendene. Ikke del godteri!

Slik smitter Coronavirus

Coronavirus smitter gjennom dråper som kommer fra en smittet person som hoster, nyser, eller fra spytt og snørr. Dråpene kan lande på gjenstander og overflater. Andre personer kan bli smittet ved å ta på disse gjenstandene og deretter ta på egne øyne, nese eller munn.

En annen måte man kan bli smittet på er å puste inn dråper i luften som inneholder smitte - såkalt dråpesmitte. Av denne grunn bør man ikke stå nærmere enn én meter fra en person som er coronasyk.

Les mer om smitte ved coronavirus

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gunnar Hasle INFEKSJONSLEGEN
Få svar innen 3 dager for 399,-