Hva er hjernehinnebetennelse?
Hjernehinnebetennelse, eller meningitt, er en betennelse i hinnene som omgir hjernen og ryggmargen. Infeksjonen skyldes som regel bakterier eller virus. I sjeldne tilfeller er det sopp eller parasitter som er årsaken.
Virus er den hyppigste årsaken og gir som oftest en mindre alvorlig sykdom. Hjernehinnebetennelse med bakterier skyldes oftest pneumokokker eller meningokokker. Bakteriell meningitt er en sykdom med høy dødelighet.

Hjernehinnebetennelse: Symptomer, smitte, vaksine og behandling
Symptomer på hjernehinnebetennelse
Sykdomsforløpet ved hjernehinnebetennelse kan variere mye, og avhenger blant annet av om det dreier seg om virus eller bakterie, hvor tidlig det er i sykdomsforløpet og pasientens alder- og helsetilstand.
Akutt bakteriell hjernehinnebetennelse har ofte et ganske dramatisk sykdomsforløp, med raskt innsettende symptomer.
Fire viktige tegn
Ved akutt bakteriell meningitt vil omkring 50 prosent av alle voksne pasienter ha symptom-triaden med feber, nakke- og ryggstivhet og endret mental tilstand.
Mer enn 95 prosent har to av fire følgende tegn:
- Høy feber
- Hodepine. Hodepinen er typisk alvorlig og atskiller seg fra annen hodepine, som for eksempel spenningshodepine.
- Nakkestivhet. For eksempel kan den syke ikke få haken ned på brystet.
- Påvirket mental status, for eksempel apati, sløvhet eller bevisstløshet.
I tillegg kan det være påvirket allmenntilstand, muskel- og leddverk, overfølsomhet overfor lys, kvalme, oppkast og svimmelhet. Noen får nevrologiske symptomer som muskellammelse eller kramper.

Utslett
Mange pasienter med hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokk-bakterien har samtidig blodforgiftning. Ved alvorlig meningokokksykdom kan det komme små blodutredninger i huden, såkalte petekkier. Denne typen utslett forsvinner ikke når du presser et glass mot det.
Symptomer fra luftveier
Pasienter med hjernehinnebetennelse forårsaket av pneumokokk-bakterien har ofte samtidig lungebetennelse, bihulebetennelse eller ørebetennelse, hvor bakteriene kommer fra.

«Røde flagg» ved hodepine
Se på kombinasjonen av symptomer
Symptomene må ses i sammenheng med hverandre. Hvis du bare har feber, og ingen andre symptomer, er det lite sannsynlig at det dreier seg om hjernehinnebetennelse.
Hvis du derimot har høy feber, kraftig hodepine og nakkestivhet, bør alarmklokkene ringe. Hudblødninger og høy feber bør også føre til umiddelbar legekontakt. Da skal du ringe 113!
Kraftig nedsatt allmenntilstand, dehydrering, høy feber og hodepine er også alarmtegn, hvor du skal reagere med det samme.
Uspesifikke symptomer hos spedbarn
Spedbarn har ofte uspesifikke symptomer ved akutt bakteriell meningitt. Barnet kan bli sutrete og irritabelt, eller sløvt, blekt og stille. Det kan være påfallende slapphet, og redusert kontakt. Sugeevnen kan være påvirket, og barnet har vansker med å ta til seg næring.
De fleste har feber, men de kan også være feberfri eller ha unormalt lav temperatur.
En spent hevelse over de myke delene av skallen (fontanellen) kan også være et tegn på meningitt hos spedbarn, men det behøver ikke være til stede.

Dette må du gjøre hvis barnet får feberkramper
Førstehjelp ved hjernehinnebetennelse
- Hvis du mistenker hjernehinnebetennelse hos deg selv eller en annen, skal du tilkalle legevakt, og eventuelt ringe 113, avhengig av hvor alvorlige symptomene er. Selv om ikke alle de «klassiske» symptomene er til stede skal du ikke vente med å kontakte lege hvis du er bekymret. Sykdommen kan utvikle seg raskt!
- Ved pusteproblemer skal overkroppen- og hodet heves.
- Bevisstløse pasienter skal legges i stabilt sideleie.
- Forlat ikke den syke. Pasienten skal ikke være alene.
- Ring 113 hvis tilstanden forverres, også selv om legen akkurat har sett pasienten.
Vaksinasjon reduserer risiko
Det finnes vaksiner, både mot pneumokokk- og meningokokksykdom.
Pneumokokk er den bakterien som oftest er skyld i akutt bakteriell meningitt hos barn og voksne, med unntak av de aller yngste barna.
I Norge er pneumokokkvaksinen en del av barnevaksinasjonsprogrammet. I tillegg blir pneumokokkvaksinen anbefalt til alle personer som er 65 år eller eldre, samt personer med immunsvikt eller forskjellige kroniske sykdommer.
Les mer om hvem som er anbefalt pneumokokkvaksine her.

Disse bør vaksinere seg med pneumokokkvaksinen
Meningokokkvaksinen anbefales til personer med alvorlig immunsykdom, for eksempel manglende miltfunksjon. I tillegg anbefales den til personer som har vært i nærkontakt med en meningokokksyk pasient, og reisende til risikoområder.
Det kan også være aktuelt for laboranter, ungdom som deltar i aktiviteter hvor det er tett samvær med andre ungdommer over flere dager, og menn som har sex med menn, og som har intim kontakt med mange partnere.
Les mer om hvem som er anbefalt meningokokkvaksine her.