Så langt er 42 personer smittet. De er bosatt i flere fylker og 13 av dem er lagt inn på sykehus.
Folkehelseinstituttet kategoriserer dette som et nasjonalt utbrudd forårsaket av mage-tarmbakterien Salmonella Agona, ifølge en pressemelding og en oppdatering av denne 30.11.22.
– Det er for tidlig å si om dette er et avgrenset utbrudd eller om det vil øke i omfang, og om vi vil klare å finne smittekilden. Vi følger situasjonen nøye, sier seniorrådgiver ved FHI Heidi Lange.
Salmonellabakterier smitter mennesker gjennom infisert mat, og de vanligste symptomene er diaré, oppkast, feber og magesmerter.

Slik er symptomer på salmonella
Smittekilde er sannsynligvis en matvare
Smittekilden er foreløpig ukjent, men det er vanlig at mage-tarmbakterier smitter gjennom matvarer. FHI samarbeider med kommunehelsetjenesten, de mikrobiologiske laboratoriene, Mattilsynet og Veterinærinstituttet for å kartlegge om de smittede kan ha en felles smittekilde.
De som har blitt registrert smittet, blir nå intervjuet for å finne ut hvilken matvare som kan være smittekilden.
Ofte finnes bakterien i egg og fjærfe som ikke er stekt eller kokt skikkelig, men bakterien kan også finnes i andre matvarer.
Andre smittekilder er kjøttprodukter, særlig svin, melkeprodukter som er upasteuriserte eller melkepulver, skalldyr, forurensede grønnsaker og krydder. I tillegg kan det skje smitteoverføring gjennom ikke-desinfisert drikkevann, skriver Folkehelseinstituttet.
– Utbruddsetterforskning tar tid og er krevende. Dessverre klarer vi ikke alltid å finne smittekilden. Det er fortsatt tidlig i etterforskningen, så alle muligheter holdes åpne og mye arbeid gjenstår. Vi følger situasjonen nøye, sier seniorrådgiver i FHI Heidi Lange.
Inkubasjonstid og symptomer
Inkubasjonstiden, tiden fra idu har spist infisert matvare til symptomer oppstår, er normalt rundt 2 døgn.
Det er store variasjoner i sykdomsbildet. Noen opplever ingen symptomer, mens andre kan få alvorlig diaré med stort væsketap. Det vanligste er at man får en selvbegrensende sykdomstilstand med diaré, hodepine, magesmerter og eventuelt også feber.
I noen få tilfeller kan diaréen bli mer alvorlig og langvarig, og noen ganger kan det også sees blod i avføringen. Da bør man oppsøke lege.
En sjelden gang kan infeksjonen lede til blodforgiftning (sepsis) og bli alvorlig med høy feber, nedsatt allmenntilstand, frysninger og svettetokter.

Matvarer du ikke må spise rå
