FHI: 4 regler alle bør følge nå

Skal smittevernstrategien mot coronavirus fungere, må befolkningen bidra.

VÆR HJEMME: Er du forkjølet, bli hjemme. Vask deg ofte og grundig på hendene for å unngå smitte. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock
VÆR HJEMME: Er du forkjølet, bli hjemme. Vask deg ofte og grundig på hendene for å unngå smitte. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I går publiserte Utbruddsgruppa ved Folkehelseinstituttet (FHI) et nytt notat for Risikovurdering og respons i Norge, coronavirus (COVID-19). Her står fire råd som de mener er svært sentralt for å lykkes med smittevernstrategien.

- Skal smittevernstrategien lykkes, må befolkningen bidra. Det er de unge som må bære byrden av disse tiltakene og de eldre som må bære sykdomsbyrden. Tiltakene blir derfor en solidaritetshandling, fra de unge til våre gamle, står det i rapporten.

De fire hold-reglene

Folkehelseinstituttet forventer at du følger deres råd og overholder de fire hold-reglene:

  1. Hold deg ren på hendene, unngå å forurense hendene ved å ta på andre mennesker og gjenstander ute, unngå å ta deg i ansiktet og vask overflater som mange tar på.
  2. Hold deg hjemme hvis du får symptomer som kan skyldes covid-19, uansett hvor du har vært; testing er ikke nødvendig.
  3. Hold avstand til andre, jobb hjemmefra hvis du kan, unngå forsamlinger.
  4. Hold kontakt med dine eldre slektninger og eldre venner som er mer utsatt for alvorlig sykdom; hjelp dem hvis de ikke ønsker å gå ut.

Antall smittede i Norge øker, se live map på DB.no som viser spredning av viruset i verden.

1. Vask hendene

Coronavirus smitter enten via dråper i luften, eller via berøring av gjenstander med smitte.

WHO utdyper at det vil si gjennom dråper som kommer fra en smittet person som hoster, nyser, eller fra spytt eller snørr. Dråpene kan lande på gjenstander og overflater. Andre personer kan bli smittet ved å ta på disse gjenstandene og deretter ta på egne øyne, nese eller munn.

Håndvask er det viktigste våpenet i kampen mot spredning av virus. Hyppig håndvask reduserer smitte.

2. Hold deg hjemme, test ikke nødvendig

Ved vanlige forkjølelsesvirus skal du holde deg hjemme. FHI sier også nå at det ikke er nødvendig å bli testet for corona hvis man har forkjølelsessymptomer.

Hvis du derimot utvikler mer alvorlige symptomer som kan være tegn på viruslungebetennelse, må du ringe til fastlege eller legevakt.

3. Hold avstand

Mange bedrifter og arbeidsplasser sender ansatte hjem for å jobbe på hjemmekontor. Dette er fornuftig for å unngå at mange mennesker oppholder seg tett sammen og smitter hverandre.

Unngå også klemming, håndhilsing. For risikogrupper oppfordrer FHI å holde 1 meters avstand.

4. Hold kontakt med dine eldre slekninger og eldre venner

Tilby handling og praktisk hjelp til dine eldre slektninger. Det er de eldste som er mest utsatt for alvorlig sykdom, pass på at de får behov for mat og medisiner dekket hvis de velger å holde seg hjemme.

FHI: Pass på dine eldre slektninger og eldre venner nå

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer