FHI: 4 regler alle bør følge nå

Skal smittevernstrategien mot coronavirus fungere, må befolkningen bidra.

VÆR HJEMME: Er du forkjølet, bli hjemme. Vask deg ofte og grundig på hendene for å unngå smitte. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock
VÆR HJEMME: Er du forkjølet, bli hjemme. Vask deg ofte og grundig på hendene for å unngå smitte. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

I går publiserte Utbruddsgruppa ved Folkehelseinstituttet (FHI) et nytt notat for Risikovurdering og respons i Norge, coronavirus (COVID-19). Her står fire råd som de mener er svært sentralt for å lykkes med smittevernstrategien.

- Skal smittevernstrategien lykkes, må befolkningen bidra. Det er de unge som må bære byrden av disse tiltakene og de eldre som må bære sykdomsbyrden. Tiltakene blir derfor en solidaritetshandling, fra de unge til våre gamle, står det i rapporten.

image: Symptomer på infeksjon med Coronavirus

Symptomer på infeksjon med Coronavirus

De fire hold-reglene

Folkehelseinstituttet forventer at du følger deres råd og overholder de fire hold-reglene:

  1. Hold deg ren på hendene, unngå å forurense hendene ved å ta på andre mennesker og gjenstander ute, unngå å ta deg i ansiktet og vask overflater som mange tar på.
  2. Hold deg hjemme hvis du får symptomer som kan skyldes covid-19, uansett hvor du har vært; testing er ikke nødvendig.
  3. Hold avstand til andre, jobb hjemmefra hvis du kan, unngå forsamlinger.
  4. Hold kontakt med dine eldre slektninger og eldre venner som er mer utsatt for alvorlig sykdom; hjelp dem hvis de ikke ønsker å gå ut.

Antall smittede i Norge øker, se live map på DB.no som viser spredning av viruset i verden.

1. Vask hendene

Coronavirus smitter enten via dråper i luften, eller via berøring av gjenstander med smitte.

WHO utdyper at det vil si gjennom dråper som kommer fra en smittet person som hoster, nyser, eller fra spytt eller snørr. Dråpene kan lande på gjenstander og overflater. Andre personer kan bli smittet ved å ta på disse gjenstandene og deretter ta på egne øyne, nese eller munn.

Håndvask er det viktigste våpenet i kampen mot spredning av virus. Hyppig håndvask reduserer smitte.

2. Hold deg hjemme, test ikke nødvendig

Ved vanlige forkjølelsesvirus skal du holde deg hjemme. FHI sier også nå at det ikke er nødvendig å bli testet for corona hvis man har forkjølelsessymptomer.

Hvis du derimot utvikler mer alvorlige symptomer som kan være tegn på viruslungebetennelse, må du ringe til fastlege eller legevakt.

image: Karantene og isolering ved coronavirus

Karantene og isolering ved coronavirus

3. Hold avstand

Mange bedrifter og arbeidsplasser sender ansatte hjem for å jobbe på hjemmekontor. Dette er fornuftig for å unngå at mange mennesker oppholder seg tett sammen og smitter hverandre.

Unngå også klemming, håndhilsing. For risikogrupper oppfordrer FHI å holde 1 meters avstand.

4. Hold kontakt med dine eldre slekninger og eldre venner

Tilby handling og praktisk hjelp til dine eldre slektninger. Det er de eldste som er mest utsatt for alvorlig sykdom, pass på at de får behov for mat og medisiner dekket hvis de velger å holde seg hjemme.

FHI: Pass på dine eldre slektninger og eldre venner nå