Ferskvannsbad forbudt - om bilharzia

Skal du reise langt vekk? Sjekk om det finnes bilharzia i området før du bader i ferskvann.

Bilharzia, også kalt schistosomiasis, er en parasittsykdom som smittes via ferskvannssnegler i mange land i Asia, Afrika, Sør-Amerika og i Midt-Østen. Schistosomene snylter på to verter; først på snegler som lever i ferskvann, og deretter på mennesker eller dyr. Mennesker blir smittet når de bader eller vasker klær i ferskvann der det finnes syke snegler. 

SmitteløpetParasittene kommer inn gjennom huden og fraktes via blodet til urinblæren eller tarmen der de legger egg. Hvis urin eller avføring fra et infisert menneske eller dyr kommer i vannet, tilføres det nye egg. Eggene lagres i snegler, og der klekkes de ut til nye parasitter. Slik blir stadig nye smittet - også du - hvis du bader i ferskvann med bilharzia i.

Stort helseproblemBilharzia er et av verdens største helseproblem, og sykdommen finnes i minst 75 land.  Omtrent 200 millioner mennesker er smittet.

Hva skjer?Sykdommen fører til langvarige betennelser i urinveiene og nyrene, eller i leveren. Ubehandlet kan dette til slutt føre til nyresvikt eller leversvikt, som til slutt er dødelig.

BehandlingDet finnes effektive medikamenter mot bilharzia. Disse er imidlertid relativt kostbare, og dermed utenfor rekkevidde for mange som rammes. Et annet problem i bekjempelsen av bilharzia er at ferskvannskildene forblir infiserte, slik at dem som er behandlet smittes på nytt. (Det infiserte vannet kan være eneste sted å vaske tøy, for eksempel.)

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

HistorieBilharzia er en gammel sykdom. Både i gamle papyrusruller fra Egypt og i gammel litteratur fra Kina, er det skrevet om plager som sannsynligvis skyldes bilharzia. Det er også funnet mumier fra 1 200 f. K. som har forkalkede bilharziaegg i innvollene.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-