En falsk negativ test vil si at testen viser bare en strek, selv om du i realiteten er smittet og den burde vist to.
Selvtester blir sjeldent falskt positive, men det er et større problem med falske negative tester, ifølge FHI.
- Når profesjonelle utfører hurtigtester på de som er mest smittsomme, blir 1-2 av 10 falske negative. Når de uten symptomer testes, blir faktisk omtrent halvparten falske negative. Når folk flest tar en selvtest, er det ikke gjort noen undersøkelser på hvor mange tester som er falsk negative. Dette bør undersøkes mer, forteller Mette C. Tollånes, konstituert leder og overlege i Noklus.
Det er all grunn til å tro at andelen falske negative sannsynligvis er enda større, når folk uten helseutdannelse og trening tester seg selv.
Her er noen av de vanligste årsakene til falsk negativ hurtigtest.

Så raskt viser hurtigtesten positiv strek
1. Får for lite virus på pinnen
- At man rett og slett ikke får med seg nok virus er sannsynligvis en vanlig feil. For eksempel at man ikke roterer pinnen godt nok eller lenge nok for å få med nok prøvemateriale, sier Tollånes.
Hvor mange ganger man skal rotere pinnen i nese og hals står på bruksanvisningen.
2. For tidlig test
Negative tester gir et øyeblikksbilde og det skal være lav terskel for ny test hvis du fortsetter å ha symptomer eller mistenker at du har blitt smittet.
De fleste vil teste positivt rundt symptomstart, men når det gjelder vaksinerte er det en ting man skal vite. Når man kjenner de første symptomene, har uvaksinerte mye virus i hals og nese. FHI skriver at for personer som blir smittet og er vaksinert, eller tidligere har gjennomgått covid, vil dette være litt annerledes. Disse vil få symptomer noen dager før utskillelsen av virus i hals og nese blir høy.
Les hva du bør gjøre:

Dette bør vaksinerte vite når de tar en hurtigtest
3. Leser av testen i for dårlig lys
Svak stripe, betyr positiv test. Noen ganger kan stripen være så svak, at det er vanskelig å se den. Hvis man leser av testen uten godt nok lys, kan
- Hvisman ikke leser av i godt lys kan man gå glipp av en veldig svak strek, sier Tollånes.
4. Leser av testen for tidlig
Tollånes tror også at avlesning kan være et problem.
- Noen er kanskje ikke nøye nok med å vente de 15-20 minuttene man skal vente.
Lommelegen sjekket hvor fort stripen dukket opp, derfor kan man bli overrasket.
Tidspunkt for avlesing varierer fra test til test. Les pakningsvedlegget for å finne ut når du skal lese av resultatet.

5. Klemmer ikke godt nok
- Det kan hende folk gjør feil i flere av trinnene i prosessen når de tester seg, for eksempel at de ikke klemmer godt nok på røret når de tar pinnen ut av bufferen, sier Tollånes.
Hvis man ikke klemmer nok, kan virusene bli med ut pinnen, uten å blande seg godt nok med væsken.
6. Feil antall dråper
- Å dryppe for få eller for mange dråper på kassetten er en annen mulig feil, sier Tollånes.
Hvor mange dråper du skal dryppe varierer også fra test til test. Noen skal ha tre dråper, andre kan ha fem og så videre.
7. Testen har blitt utsatt for kulde
En annen feil kan være at testen ikke er oppbevart riktig. Testene tåler ikke frost og skal romtempereres før bruk, skriver FHI.
8. Falsk negativ
Selv om hurtigtest fanger opp svært mange av de smittede, og derfor fungerer bra for å redusere smitte i samfunnet, er det altså en viss andel falsk negative.
Mer sjeldent kan også hurtigsten bli falsk positiv.
9. Testen i seg selv er ikke sikker
FHI påpeker også at hurtigtesten ikke er 100 % spesifikk. Det betyr at noen ganger gir de feil svar, selv om du gjør alt rett. Og det er ogstå stor variasjon på hvor sikre de ulike testene er.
Se noklus sin liste over anbefalte tester her:
