Ettervirkninger av kyssesyken

De aller fleste med kyssesyke blir helt friske, men noen kan ha et lengre sykdomsforløp og føle seg slitne i lengre tid etterpå.

LANGVARIGE SYMPTOMER: Man kan ikke forutse hvem som får langvarige symptomer etter kyssesyken. Foto: Johnstocker Production / Shutterstock / NTB
LANGVARIGE SYMPTOMER: Man kan ikke forutse hvem som får langvarige symptomer etter kyssesyken. Foto: Johnstocker Production / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fakta om kyssesyken

Kyssesyken, eller infeksiøs mononukleose som den heter på fagspråket, oppstår i de aller fleste tilfellene på grunn av et virus som heter Epstein-Barr viruset (EBV). Viruset er veldig vanlig i befolkningen, og de aller fleste av oss har hatt infeksjon med Epstein-Barr viruset i løpet av barne- og ungdomsårene. Det er derimot ikke alle som får symptomer, og spesielt ikke yngre barn som ofte får svært lite eller ingen symptomer (1, 2).

Blir man smittet i ungdomsårene eller som ung voksen, utvikler man oftere symptomer på kyssesyken enn barn. Da kan typiske symptomer og tegn være feber, slapphet, hodepine, halsbetennelse, forstørrede lymfeknuter, hovne øyelokk, utslett, forstørret milt og forhøyede leverprøver.

Infeksjon med Epstein-Barr viruset har et bredt spenn i varighet og alvorlighetsgrad, men hos 95 % går infeksjonen over av seg selv uten komplikasjoner. Alvorlige infeksjoner kan man noen ganger se hos dem med svekket immunforsvar (1, 2).

SPLENOMEGALI: Milten er forbigående forstørret hos 20-50 % av dem med kyssesyke, noe man kaller for splenomegali. Illustrasjonen viser miltens beliggenhet, og på bildet til høyre er milten forstørret. Foto: Timonina / Shutterstock / NTB
SPLENOMEGALI: Milten er forbigående forstørret hos 20-50 % av dem med kyssesyke, noe man kaller for splenomegali. Illustrasjonen viser miltens beliggenhet, og på bildet til høyre er milten forstørret. Foto: Timonina / Shutterstock / NTB Vis mer

Det er ingen spesifikk medisin som kan kurere kyssesyken. Man råder unge med kyssesyken til å holde seg unna idrett og trening med risiko for slag mot mageregionen de første ukene etter de har fått sykdommen. Dette er på grunn av risiko for sprukken milt, selv om det er svært sjeldent at det skjer (2).

LES OGSÅ: Milten

Ettervirkninger av kyssesyken

For de aller fleste går de typiske symptomene på kyssesyken over av seg selv i løpet av få uker, og man blir gradvis bedre. Noen kan føle seg slitne og ha lavere energinivå i opptil 6 måneder etterpå. De aller fleste av disse blir heldigvis også helt friske av seg selv, mens utmattelsen vedvarer hos noen få.

SYKDOMSFORLØP: Akutte symptomer på kyssesyken varer ofte i én til fire uker, før det kommer en periode med langsom bedring som for noen varer helt opp mot seks måneder (2). Foto: Nikodash / Shutterstock / NTB
SYKDOMSFORLØP: Akutte symptomer på kyssesyken varer ofte i én til fire uker, før det kommer en periode med langsom bedring som for noen varer helt opp mot seks måneder (2). Foto: Nikodash / Shutterstock / NTB Vis mer

Kan kyssesyken gi ME?

Kyssesyken og Epstein-Barr virus har av den grunn blitt koblet til myalgisk encefalopati (ME) som man også kaller for kronisk utmattelsessyndrom, slik som mange andre virus også blir.

Det er likevel til dags dato ikke funnet en tydelig kobling mellom kyssesyken og myalgisk encefalopati (ME). Nyere forskning viser at utvikling av ME etter kyssesyken ikke er koblet spesifikt til Epstein-Barr-infeksjonen, men at ME er en ettervirkning som man generelt noen ganger ser etter flere forskjellige typer infeksjonssykdommer (1,2,3).

Langtidskomplikasjoner

Prognosen for friske personer etter kyssesyken er god. Det er likevel funnet en sammenheng mellom infeksjon med Epstein-Barr viruset og langtidskomplikasjoner i form av autoimmune sykdommer, samt noen former for kreft (3).

Autoimmune sykdommer

Multippel sklerose (ME) og systemisk lupus erythematosus (SLE) blir sammen med flere andre autoimmune sykdommer koblet til tidligere infeksjon med Epstein-Barr virus. Det er usikkert hvor mye tidligere infeksjon med Epstein-Barr viruset påvirker risikoen for å utvikle autoimmune sykdommer (3).

Lymfom

Infeksjon med Epstein-Barr virus blir koblet til utviklingen av noen typer kreft, som Burkitts lymfom og Hodgkins lymfom som begge er former for lymfekreft. Hvor stor rolle Epstein-Barr viruset spiller i utviklingen, er ikke kjent. Burkitts lymfom ser man oftest hos gutter i 3-5 års alderen i Sentral-Afrika (1,3,4).

Kilder:

  1. FHI, Mononukleose (Epstein-Barr virus)- Veileder for helsepersonell
  2. Helsebiblioteket, Pediatriveiledere, Infeksiøs mononukleose og EBV-infeksjoner
  3. BMJ, Best Practice, Infectious mononucleosis
  4. Store medisinske leksikon, Burkitts lymfom

Kilder er sist hentet 16.11.21

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer