Hva er ørebetennelse
Ørebetennelse er en infeksjon i øret. Man kan ha betennelse flere plasser i øret, men når vi i dagligtalen snakker om ørebetennelse er det som regel betennelse i mellomøret man referer til.
LES OGSÅ: Øregangsbetennelse
Andre navn
Mellomørebetennelse kalles også otitis media.
På engelsk heter tilstanden middle ear infection.
LES OGSÅ: Hva betyr fargen på snørret?
Årsak
Mellomørebetennelse er en infeksjon som rammer mellomøret, og er forårsaket av virus eller bakterier, hyppigst virus. Mellomøret er lokalisert bak trommehinnen, og ved en infeksjon vil slimhinnene i dette området hovne opp, puss og væske vil samles opp, og man opplever smerter og tetthet i øret. Smertene kommer av trykket mot trommehinnen som væsken og pusset fra mellomøret utøver.

Mellomørebetennelse oppstår som oftest som et resultat av en forkjølelse. Mellomøret og svelget har en liten kanal som forbinder dem, øretrompeten, denne kanalen er viktig for ventilasjonen av mellomøret. Ved en forkjølelse er slimhinnene ofte betent og hoven, dette gjør at virus eller bakterier som sitter i halsen og svelget lettere kommer seg opp til mellomøret via kanalen og kan lage en ørebetennelse. (1, 2, 3)
LES MER OM: Ørebetennelse
Utbredelse
Mellomørebetennelse er en svært vanlig tilstand, særlig hos små barn der den er en av de vanligste infeksjonssykdommene. Men barn i alle aldre, og voksne, kan få ørebetennelse.
LES OGSÅ: Rennende øre – hva kan årsaken være?
Smitter det?
Det er altså virus eller bakterier som forårsaker en mellomørebetennelse, der virus er den vanligste årsaken. Men selv om mellomørebetennelse kommer av virus eller bakterier er ikke ørebetennelsen i seg selv smittsom. Derimot er forkjølelsen som medfører ørebetennelsen ofte smittsom.

Som nevnt over er mellomørebetennelse et resultat av forkjølelse. Viruset eller bakterien som gir ørebetennelsen kan derfor være smittsom i form av forkjølelse. Altså at en person som er forkjølt smitter en annen person som så også blir forkjølet. Forkjølelsesvirus er ofte ganske smittsomme, og derfor blir ofte flere barn i samme barnehage syke av forkjølelse samtidig. Små barn er mer utsatt for å få ørebetennelse i forbindelse med en forkjølelse. Både fordi det lett oppstår smitte med forkjølelsesvirus mellom barna, men i tillegg er størrelsen og formen på kanalen som forbinder svelget og mellomøret noe annerledes hos barn enn hos voksne, som gjør at de er mer disponert for ørebetennelse.
Dette er årsaken til at man ofte får flere barn i eksempelvis samme barnehage med ørebetennelse i samme tidsrom.
Selve ørebetennelsen er ikke smittsom
Selve ørebetennelsen er altså ikke smittsom, men er et resultat av en smittsom forkjølelse. Voksne er ikke like utsatt for å få ørebetennelse. Derfor ser man som regel ikke samme forekomsten av ørebetennelse i forbindelse med smittsomme forkjølelsesvirus, i alle fall ikke i like stor grad som hos små barn. (2, 4)
Kilder
1) Helsenorge, Ørebetennelse hos barn 2) Mayo Clinic, Ear infection (middle ear) 3) Norsk barnelegeforening – Den norske legeforening, Ørebetennelse (mellomørebetennelse, otitis media) utarbeidet av Ingvild Heier 4) Folkehelseinstituttet, Når barnet ditt har ørebetennelse.