Er lungebetennelse smittsomt?

Det finnes flere årsaker til lungebetennelse. Slik kan du unngå å bli syk.

LUNGEBETENNELSE: Feber og hoste er vanlige symptomer ved lungebetennelse. Foto: Stockfoto / NTB Scanpix
LUNGEBETENNELSE: Feber og hoste er vanlige symptomer ved lungebetennelse. Foto: Stockfoto / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Både bakterier og virus kan gi lungebetennelse som er en infeksjon i lungevevet. Ifølge Marte Kvittum Tangen, leder for norsk forening for allmennmedisin, skyldes den vanligste typen Pneumokokker, en bakterie som smitter gjennom dråpesmitte.

Vanlige symptomer er høy feber, nedsatt allmenntilstand og hoste med slim. Hosting kan bidra til å spre sykdommen, ved at en frisk person puster inn dråper som henger i lufta.

- Denne lungebetennelse-varianten er nok den mest smittsomme, og man er mest smittsom i starten av sykdomsforløpet, forklarer Tangen, men understreker at hvorvidt man blir smittet og syk avhenger i stor grad av mottakeren selv.

- Små barn, eldre, kronisk syke og de med nedsatt immunforsvar er helt klart mest utsatt.

Andre typer

Man kan også få lungebetennelse gjennom de intracellulære bakteriene Klamydia og Mycoplasma. Bakteriene kalles intracellulære fordi de i likhet med virus, gjemmer seg inni cellen.

- Dette gjør at symptomene ofte blir mer sparsomme enn ved en pneumokokkinfeksjon. Pasienten er ofte litt syk lenge, forklarer allmennlegen.

Hun forteller at også disse bakteriene overføres gjennom dråpesmitte.

- Vi ser ofte periodevise utbrudd spesielt i idretts- og ungdomsmiljøer. Her overføres smitte gjerne gjennom kyssing og deling av drikkeflasker.

Influensaviruset kan ikke bare gi influensa, men er også den vanligste virale årsaken til lungebetennelse. Tangen forteller at denne infeksjonen smitter gjennom både dråpe og kontaktsmitte.

Må ikke bli syk

- Mange kan gå med smittsomme bakterier eller virus uten å bli syk, sier Olav Kåre Refvem, spesialist i lungesykdommer og indremedisin.

Han forteller at disse menneskene trolig er mindre smittsomme, men at også friske bærere kan spre sykdommen videre. De som har størst risiko for å bli klinisk syk er eldre og barn, de med svekket immunforsvar eller dårlig form, eller de som også har en tilleggssykdom som astma, kols eller hjertesvikt.

- Det er ofte mengden smittestoff som avgjør om immunforsvaret klarer å stanse videre utvikling av infeksjonen. Har man mye slim man ikke får hostet opp, grunnet hostemidler eller alkohol, er man også mer utsatt for lungebetennelse, forklarer lungelegen.

I tillegg til at man kan få lungebetennelse av influensaviruset, forteller Refvem at viruset også indirekte kan føre til sykdommen.

- Immunforsvaret svekkes under en virusinfeksjon. Det kan gi bakterier i bronkiene mulighet til å spre seg og utvikle seg til sykdom.

Slik unngår du å bli smittet

For å unngå smitte råder Tangen folk å opprettholde en god håndhygiene.

- Det er lurt å vaske hendene når man kommer hjem og bruke Antibac når man er på reise. Sover og spiser man godt, blir man mindre sliten og er ikke like mottakelig for smitte. Ellers er det også mulig å vaksinere seg mot lungebetennelse fra pneumokokker og influensa.

Har man blitt smittet, er det lurt å holde seg hjemme for å ikke spre sykdommen videre.

- Har man feber og dårlig allmenntilstand bør man ikke dra på jobb. Må man hoste bør man gjøre det inn mot albuen slik at smitten ikke blir spredt i lufta, sier allmennlegen.

Sykehuservervet lungebetennelse

Hanne Skanke, spesialist i lunge- og indremedisin, skiller mellom samfunnservervet (som nevnt over) og sykehuservervet lungebetennelse. Den sist nevnte er sjeldnere, og er en sykdom man får på sykehuset.

- Sykehuservervet lungebetennelse oppstår 48 timer etter innleggelse. Den kan være alvorlig. Rundt halvparten oppstår på somatiske avdelinger og resten hos dem som ligger med en mekanisk ventilasjonsstøtte og ofte har underliggende sykdom, sier hun.

Disse pasientene har gjerne svekket immunforsvar grunnet alder og fordi de ofte er rammet av flere sykdommer. Smitte kan overføres fra personell og utstyr som respirator, venefloner, urinkater eller andre fremmedlegemer i kroppen som utgjør en risiko for infeksjon, forklarer Skanke.

- Er kroppen syk er den mindre motstandsdyktig mot bakteriefloraen i omgivelsene. På sykehus er det mange farlige bakterier. Derfor er hygiene tiltak viktig, og på sykehus er alle former for smykker, klokker og egne klær forbudt i kontakt med syke pasienter.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer