Er kyssesyke farlig?

For de fleste er kyssesyke ikke farlig, selv om det er ubehagelig. Omtrent fem prosent får komplikasjoner.

KYSSESYKEN: Diagnostiseres ofte ved hjelp av en hurtigtest. Foto: Miriam Doerr Martin Frommherz / Shutterstock / NTB
KYSSESYKEN: Diagnostiseres ofte ved hjelp av en hurtigtest. Foto: Miriam Doerr Martin Frommherz / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kyssesyke er svært vanlig

Kyssesyke, eller mononukleose, er en infeksjon som skyldes Epstein Barr-virus. Infeksjonen sitter i halsen og kroppens lymfekjertler. Mononukleose blir kalt «kyssesyke» fordi viruset overføres med spytt, blant annet ved kyssing eller deling av flasker.

Sykdommen er altså smittsom, og de aller fleste av oss blir smittet i løpet av livet. Faktisk viser undersøkelser at mer enn 90 prosent av den voksne befolkningen i alle verdensdeler og uavhengig etnisitet, har antistoffer mot Epstein Barr-viruset.

Hos barn er sykdommen som regel uten symptomer, og den blir derfor ikke alltid oppdaget. Derfor er det en del som har antistoffer mot viruset, men som ikke er klar over at de har vært smittet.

RASKT FORKLART: Dette er årsaken og symptomene, og slik smitter det. Video: Lommelegen Vis mer

Sykdommen gir ofte symptomer blant tenåringer og unge voksne.

Er kyssesyke farlig?

I de fleste tilfeller er kyssesyken helt ufarlig, selv om det kan være veldig ubehagelig å være syk. I omkring fem prosent av tilfellene oppstår det komplikasjoner.

Komplikasjoner ved kyssesyke er:

  • Sprukken milt er en svært sjelden komplikasjon som forekommer hos 0,1-0,2 prosent av pasienter med symptomer på kyssesyke. Sprukken milt skjer nesten alltid i løpet av de første tre ukene etter sykdomsdebut.
  • Tillukning av luftveiene på grunn av hovne mandler. Det kan føre til pusteproblemer eller dehydrering som krever legehjelp.
  • Leversvikt.
  • Akutt nyrebetennelse kan oppstå.
  • Nevrologiske komplikasjoner som hjernehinnebetennelse, hjernebetennelse og Guillain-Barré syndrom.
  • Forstyrrelser i blodet, som lav blodprosent, lavt antall blodplater eller lavt antall hvite blodlegemer. Disse tilstandene går som regel over av seg selv i løpet av noen uker.

Pasienter med nedsatt immunsystem har større risiko for å utvikle alvorlig infeksjon med Epstein Barr-virus. Det gjelder blant annet pasienter som har fått transplantasjon av organer, aidssyke eller personer med medfødt immunsvikt.

Hvilke symptomer gir kyssesyke?

Infeksjonen viser seg som en kraftig halsbetennelse og allmenn sykdomsfølelse.

Sykdommen starter ofte med en periode hvor du føler deg trøtt, har mindre matlyst, hodepine, kulderystelser og føler deg utilpass.

Etter noen dager får du vondt i halsen, dårlig ånde, hovne mandler med hvitt belegg, feber og problemer med å svelge. Det kommer hovne lymfeknuter på halsen, og ofte også i armhulene og i lysken.

Ofte blir levra påvirket, og hos omkring halvdelen blir milten forstørret. Det kan også være utslett.

Les mer om symptomer ved kyssesyken her.

Hvor lenge varer kyssesyke?

Halsbetennelsen gir ofte uttalte symptomer i fem til sju dager. Heretter avtar plagene de neste sju til ti dager. Feberen forsvinner som regel etter et par uker.

Hos de fleste er symptomene vekk etter en måned, men noen opplever langvarig trøtthetsfølelse og konsentrasjonsproblemer i flere måneder etter infeksjonen.

Ingen spesifikk behandling

Kyssesyke er en virusinfeksjon, og kan derfor ikke behandles med antibiotika. For de fleste går sykdommen over av seg selv. Leverpåvirkning er svært vanlig hos unge, men gulsott og varige leverskader er veldig sjeldent.

Hvis det er uttalte problemer med å svelge, eller det oppstår pusteproblemer, skal du kontakte lege.

Fordi levra kan påvirkes under sykdommen bør du unngå alkohol og medisin som nedbrytes i levra, som for eksempel paracetamol, mens du er syk.

Kan man få kyssesyke flere ganger?

Nei. Etter gjennomgått sykdom har du livslang immunitet. Da ligger viruset i kroppen i inaktiv form. En ny infeksjon med viruset kan forekomme helt unntakelsesvis hos pasienter med immunsvikt.

Når skal du kontakte lege?

Hvis du har symptomer på kyssesyke bør du kontakte lege for å få utført en hurtigtest. Den kan som regel avklare om det dreier seg om kyssesyke eller ikke. Hvis det er tvil kan det tas en blodprøve for å teste antistoffer mot viruset, i tillegg til leverprøver for å se om leveren er påvirket.

Hvis hevelsen i halsen er så stor at du har problemer med å puste, skal du ringe 113.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer