Er du russ i år? Meningokokkvaksine kan være smart å ta nå

Vaksinen kan også være aktuell hvis du skal delta på festival, idrettssamling eller ungdomsleir.

FESTING: Mange dager med festing, lite søvn og deling av flasker og sigaretter øker risikoen for meningokokksykdom. Foto: Jack Frog / Shutterstock / NTB
FESTING: Mange dager med festing, lite søvn og deling av flasker og sigaretter øker risikoen for meningokokksykdom. Foto: Jack Frog / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Meningokokksykdom kan utvikle seg raskt

Infeksjon med meningokokker kan gi smittsom hjernehinnebetennelse og blodforgiftning. Meningokokker vokser vanligvis på slimhinnene i halsen, hvor de er en del av den normale bakteriefloraen. I de fleste tilfellene skjer smitten fra friske bærere ved dråpesmitte. Deling av flasker, glass og kyssing kan være viktige smittemåter.

Meningokokksykdom ses relativt sjeldent i Norge, men sykdommen er fryktet fordi den ofte utvikler seg veldig raskt og kan være alvorlig. Rundt 10 prosent av de som får sykdommen dør.

Symptomene starter ofte med feber, frysninger, hodepine, kvalme og oppkast. Deretter kan sykdommen bli alvorlig i løpet av få timer. Noen får små prikkformede blødninger i huden.

Les mer om symptomer på invasiv hjernehinnebetennelse her.

Disse ungdommene bør vurdere vaksinasjon

Er du mellom seksten og nitten år bør du vurdere å vaksinere deg med meningokokkvaksinen. Ungdom har nemlig en noe høyere risiko for smitte sammenliknet med resten av befolkningen.

Risikoen for smitte, og for alvorlig sykdomsforløp, stiger når mange unge er samlet over flere dager, med festing, lite søvn, høyt alkoholinntak, røyking og deling av flasker og sigaretter.

I Norge gjelder dette spesielt russefeiringen, men også festivaler, idrettssamlinger og ungdomsleir kan øke risikoen for smitte. Er du under seksten år eller over nitten år, og skal delta på slike aktiviteter, gjelder anbefalingen også deg.

Når skal du vaksinere deg?

FHI anbefaler at du vaksinerer deg i god tid før russefeiringen, eller annen tilsvarende aktivitet, begynner. Beskyttelsen varer i omkring fem år, og vaksinasjon tidlig i videregående skole vil beskytte deg i russetida, og ved reiser seinere i ungdomstida.

For å være beskyttet mot alle gruppene av meningokokkbakterien som sirkulerer i Norge, må man vaksinere seg med to vaksinetyper. Vaksinasjonen mot meningokokk A, C, W og Y består av én dose. Vaksinasjon mot meningokokk B består av to doser med minst én eller seks måneders mellomrom, avhengig av vaksinepreparatet. Etter gjennomført vaksinasjon tar det omkring to uker før vaksinen gir beskyttelse.

Vaksinen kan settes hos fastlege, på vaksinasjonsklinikk eller enkelte steder via skolehelsetjenesten. Noen kommuner og fylker tilbyr gratis vaksinasjon av ungdomsgrupper.

Forebyggende råd

I tillegg til å vaksinere deg, kan du redusere risikoen for å utvikle meningokokksykdom ved å ikke dele flasker eller sigaretter, sørge for å sove -og hvile nok, unngå for mye alkohol og ta vare på stemmen og halsen din. Såre slimhinner er nemlig mer mottakelige for infeksjoner. Unngå derfor også aktiv og passiv røyking.

Kontakt alltid lege hvis du ser en venn eller annen person som virker syk, for eksempel har feber og virker sløv.

Andre som også bør vurdere vaksinasjon

Også andre personer bør overveie vaksinasjon. Det gjelder ved:

  • Manglende miltfunksjon
  • Medfødt eller ervervet komplementdefekt.
  • Nærkontakter til pasient med meningokokk A, C, W eller Y-sykdom.
  • Yrke med risiko for eksponering for store mengder levende meningokokker, for eksempel laboratoriepersonell.
  • Menn som har sex med menn og som deltar aktivt på arenaer for tilfeldig sex og har intim kontakt med mange partnere.
  • Reise til områder og land hvor det er større risiko for smitte.
  • Deltakelse i pilegrimsfeiring eller sesongarbeid i Saudi-Arabia.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer