Disse legges inn på sykehus med covid-19

Ukesrapporten fra FHI gir ingen tvil om hvem som har størst risiko hvis man blir smittet av koronavirus.

LØPER HØY RISIKO: Tallene fra FHI viser at uvaksinerte har høyere risiko for sykehusinnleggelse hvis man blir smittet av covid-19. Foto: sfam_photo / Shutterstock / NTB. Infografikk: FHI.no
LØPER HØY RISIKO: Tallene fra FHI viser at uvaksinerte har høyere risiko for sykehusinnleggelse hvis man blir smittet av covid-19. Foto: sfam_photo / Shutterstock / NTB. Infografikk: FHI.no Vis mer

Forrige uke ble det lagt inn 164 nye pasienter i sykehus med covid-19. Det er en økning på 13 flere pasienter enn foregående uke, ifølge FHI sin ukesrapport for uke 47.

Det er også meldt om en klar økning av nye pasienter lagt inn i intensivavdeling, det var 34 i uke 47, mens det var 20 uken før.

Det var en økning i aldersgruppen 18-44 år denne uka, ellers er forekomsten av sykdommen stabil i de andre aldersgruppene.

Har du disse symptomene bør du teste deg for covid-19

Større risiko for sykehusinnleggelse for uvaksinerte

Som Lommelegen tidligere har skrevet er det en betydelig risiko for uvaksinerte å bli alvorlig syk og innlagt på sykehus, hvis man blir smittet av covid-19. Tallene fra de siste uker fortsetter å vise den markante forskjellen i risiko.

FHI har laget en oversikt som viser tydelig hvem som blir lagt inn på sykehus med Covid-19:

Tallene viser hvor mange per 100 000 av henholdsvis uvaksinerte og vaksinerte som ble lagt inn med covid-19 som hoveddiagnose forrige uke. Medianalder er fra de siste fire ukene. Alle tallene er hentet fra FHI sin ukesrapport påfhi.no, og inkluderer de over 18 år. Figur: FHI.no
Tallene viser hvor mange per 100 000 av henholdsvis uvaksinerte og vaksinerte som ble lagt inn med covid-19 som hoveddiagnose forrige uke. Medianalder er fra de siste fire ukene. Alle tallene er hentet fra FHI sin ukesrapport påfhi.no, og inkluderer de over 18 år. Figur: FHI.no Vis mer

Både risiko for innleggelse og dødsfall øker

FHI sier også i ukesrapporten av forekomst av både sykehusinnleggelser og dødsfall er betydelig høyere for de uvaksinerte enn de fullvaksinerte.

Det er foreløpig registrert av 42 mennesker døde av covid-19 i Norge forrige uke. Antall dødsfall har vært økende siste fem uker.

image: Vanligste fem koronasymptomer for vaksinerte

Vanligste fem koronasymptomer for vaksinerte

Hvorfor blir fullvaksinerte syke?

Selv om man er vaksinert, er man ikke 100 % beskyttet for å bli smittet. Som regel vil smittede som er fullvaksinerte få et mildt forløp.

FHI sin ukesrapport peker på at alvorlig covid-19 nå rammer særlig svært gamle fullvaksinerte personer, i tillegg til middelaldrende uvaksinerte personer.

Personer over 65 må få tredje dose

- Vaksinasjon beskytter godt mot alvorlig forløp etter SARS-CoV-2-smitte. Det er derfor avgjørende for den videre utviklingen at de uvaksinerte starter sin vaksinasjon, og at personer over 65 år får sin oppfriskningsdose. I tillegg må helsepersonell, særlig dem som omgås eldre, tilbys en oppfriskningsdose for å redusere faren for smitte til pasientene ytterligere, skriver FHI.

image: Omikron: Gir virusvarianten andre symptomer?

Omikron: Gir virusvarianten andre symptomer?