- Det er svært varierende hvor plaget barn kan bli av vannkopper. Noen har sykdommen nesten uten å merke det, mens andre kan få mye utslett og svært redusert allmenntilstand. Tenåringer og voksne blir ofte enda sykere enn små barn, uten at vi vet hvorfor, sier Kristin Jensen, spesialist i barnesykdommer ved Volvat Medisinske Senter.
I motsetning til det mange gjør ved ubehag og feber, advarer barnelegen mot å ta Ibux når man har vannkopper.
- Vannkopper i kombinasjon med Ibux kan forverre utslettet og forlenge sykdomsforløpet. Da må man heller bruke Paracet, råder hun.
De fleste blir heldigvis ikke veldig syke av vannkopper. Er barnet friskt i utgangspunktet, trenger man ikke dra til legen, med mindre man vil få diagnosen bekreftet.
- Av hensyn til andre kan det være viktig å skille mellom vannkopper som er svært smittsomt, og hånd-fot-munnsyke som ikke er like smittsomt. Har man vannkopper bør man holde seg hjemme inntil det har kommet skorpe på alle blemmene. Har barnet god allmenntilstand er det ikke noe i veien for at de får leke som vanlig både inne og ute, men man bør holde seg unna andre barn for å ikke smitte dem, forklarer Jensen.
Komplikasjoner
Mot kløe kan barnelegen anbefale et kløestillende middel man smører på huden som kalles Hvitvask. Ellers finnes det spray man kan få kjøpt på apoteket.
- Noen klør så mye at de trenger allergimedisiner, sier Jensen.
Hun understreker at det viktig å ikke klø på blemmene. Det kan nemlig forårsake en sekundær infeksjon i hud og bløtvev, som for øvrig også er den vanligste komplikasjonen ved vannkopper som rammer mellom én og fire prosent.
- Da blir det rødt, hovent og ømt rundt vannkoppen, og kan bli aktuelt med en antibiotikakur.

Helvetesild
En annen fryktet, men heldigvis svært sjelden komplikasjon, er hjernebetennelse (encefalitt). Denne sykdommen opptrer gjerne med plutselig stigende feber litt ute i sykdomsforløpet i kombinasjon med endret eller sløret bevissthet. Kramper kan også inntreffe.
- Ved mistanke om noen av disse komplikasjonene bør man kontakte lege, sier Jensen.
Variert mat og korte negler
I tillegg til klømiddel, anbefaler Kirsti Egge Haugstad, leder ved Barnesykepleierforbundet, lette bomullsklær, lufting av huden og et bad mot kløe.
- Barnet burde unngå å bli for varm og holde seg i ro. Korte negler og rene hender kan hindre at vannkoppene sprekker og at det oppstår en infeksjon, sier hun.
Ved nedsatt allmenntilstand har barnet ofte behov for kontakt og trøst. Nedsatt matlyst og avbrutt søvn er heller ikke uvanlig, forteller barnesykepleieren.
- Alle syke barn skal ha foreldrene rundt seg, hyppige tilsyn under søvn, tilbud om variert drikke og mat, og ved manglende matinntak få smertestillende og annen lindring.
Ved avbrutt søvn er et av Haugstads råd å sørge for at barnet er mett. Det kan også hjelpe å vugge dem i vogn, eller svøpe de minste barna i tynn bomull.
- For å hjelpe barn med nedsatt matlyst å spise er det lurt å variere maten, gjerne mellom søtt og salt, eksempelvis is eller salte kjeks. Å drikke smoothe er også et godt alternativ.
