Dette gjør fysioterapeutene for å gi deg trygg behandling nå

Fysioterapeuter, manuellterapeuter, psykologer, optikere, kiropraktorer åpner igjen nå. Dette er de nye reglene for smittevern.

INGEN HANSKER: Fysioterapeuten kan ta på deg uten hansker - så lenge dere er friske begge to. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
INGEN HANSKER: Fysioterapeuten kan ta på deg uten hansker - så lenge dere er friske begge to. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fysioterapeuter, manuellterapeuter, kiropraktorer, optikere, fotterapeuter, logopeder, psykologer, og andre som tilbyr 1-til-1 behandling kan åpne igjen 20. april. Forutsetningen er at den nye bransjeveilederen for smittevernstiltak blir fulgt.

Hvem kan ha konsultasjon?

I dag har FHI gjennomført nettundervisning om nytt koronavirus og covid-19 for helsevirksomheter med en-til-en pasientkontakt.

- Hverken de som jobber som behandlere eller pasientene kan ha konsultasjoner hvis de har symptomer på forkjølelse, selv ved helt lette forkjølelsesymptomer skal man holde seg hjemme, understreker overlege Rødvand, overlege og spesialist i infeksjonssykdommer ved FHI, i undervisningen (2).

image: FHI: 4 regler alle bør følge nå

FHI: 4 regler alle bør følge nå

Hvis en pasient har symptomer på forkjølelse, kan behandleren tilby video eller telefonkonsultasjon.

Hvis dette ikke dekker behovet, og dersom helsehjelp til pasient med pasient med mistenkt eller bekreftet covid-19 ikke kan utsettes, må det benyttes beskyttelsesutstyr for smittevern som beskrevet under råd til helsetjenesten.

God avstand på venterommet

Behandlerene må tilrettelegge for at det skal være god avstand mellom pasientene på venterom, og legge til rette for at så få personer som mulig oppholder seg i samme rom.

Lesestoff, og servering av drikke og mat, skal ikke være på venterommet, fordi det kan være en smittekilde som mange tar på.

Dersom det er vanskelig å tilrettelegge for avstand, bør det vurderes å omstrukturere driften. Dette kan for eksempel gjøres ved at de ansatte jobber til forskjellige tider eller ved å legge inn pauser mellom hver pasient. Ommøblering eller å sette opp fysiske barrierer kan vurderes, ifølge veilederen for smittevern.(3)

image: Fibromyalgi gir langvarige og utbredte muskulære plager

Fibromyalgi gir langvarige og utbredte muskulære plager

Håndhygiene

Behandleren vil ikke håndhilse på deg, eller utføre annen unødvendig fysisk kontakt. Dette omfatter spesielt nær ansikt-til-ansikt kontakt.

Behandlerne kan likevel ta på pasienter når det er nødvendig for behandlingen. Det er ikke påkrevd med hansker og annet smittevernutstyr med mindre pasienten har sår eller ved kjent smittefare. Hansker brukes også ved kontakt med kroppsvæsker.

Behandlere må vaske hendene før og etter pasientkontakt, og ha kortklipte negler, ingen ringer, klokker og lignende smykker. Det må også legges til rette for at pasientene kan få vaske hendene før og etter behandling.

LES OGSÅ: KOLS og coronavirus

Kan ta på pasientene

De nye reglene tillater at en behandler fortsatt kan utføre behandling som for eksempel massasje uten hansker.

- Vi var spent på om det kom til å stå at vi ikke kunne ta på pasientene – da hadde det vært minimalt med pasienter vi kunne ta imot. Det føltes litt rart i starten å skulle ta på dem, når vi ikke får lov til å ta på venner, men jeg var fort tilbake i gjenge, og føler meg trygg. Jeg tar samtidig en del hensyn til hvordan pasienten og jeg står i forhold til hverandre, så vi ikke puster direkte mot hverandre eller i nærheten av hodet, forteller fysioterapeut Anita Ellingsen Holmen til Fysioterapeuten.no

Host og nys

Hostehygiene gjelder for både behandler og pasient: Host i papir som kastes. Host i albuen hvis du ikke har papirtørkle tilgjengelig.

Hvis du som pasient får symptomer på forkjølelse underveis i behandlingen, vil behandleren gi deg et munnbind, og behandlingen skal avbrytes.

image: Coronavirus: Disse er mest utsatt

Coronavirus: Disse er mest utsatt

Renhold

Det skal være god rengjøring i behandlingslokalet. Daglig rengjøring og utlufting av lokalet skal gjennomføres. Dørhåndtak, toaletter, vaskeservanten, betalingsterminaler, trappegelender, armlener og andre gjenstander og kntaktflater som berøres ofte, bør rengjøres hyppig.

Utstyr som er brukt rengjøres eller desinfiseres som normalt mellom hver pasient.

Arbeidstøy

Behandleren skal benytte arbeidstøy. Arbeidstøy skal skiftes og vaskes daglig.

Behandlere i risikogruppen

Behandlere som selv tilhører risikogruppe for alvorlig forløp for Covid-19 bør ikke jobbe nært pasienter. FHI påpekte i nettundervisningen at personer med særlig risiko er eldre over 65 år, personer som har hjerte- og karsykdom eller diabetes.

Kilder:

1) Fysioterapeuten.no: Den nye bransjestandarden 2) Nettundervisning 3) Helsedirektoratet: Veileder for smittevern for behandlere med 1-til-1 kontakt