Dette gjør fysioterapeutene for å gi deg trygg behandling nå

Fysioterapeuter, manuellterapeuter, psykologer, optikere, kiropraktorer åpner igjen nå. Dette er de nye reglene for smittevern.

INGEN HANSKER: Fysioterapeuten kan ta på deg uten hansker - så lenge dere er friske begge to. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
INGEN HANSKER: Fysioterapeuten kan ta på deg uten hansker - så lenge dere er friske begge to. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fysioterapeuter, manuellterapeuter, kiropraktorer, optikere, fotterapeuter, logopeder, psykologer, og andre som tilbyr 1-til-1 behandling kan åpne igjen 20. april. Forutsetningen er at den nye bransjeveilederen for smittevernstiltak blir fulgt.

Hvem kan ha konsultasjon?

I dag har FHI gjennomført nettundervisning om nytt koronavirus og covid-19 for helsevirksomheter med en-til-en pasientkontakt.

- Hverken de som jobber som behandlere eller pasientene kan ha konsultasjoner hvis de har symptomer på forkjølelse, selv ved helt lette forkjølelsesymptomer skal man holde seg hjemme, understreker overlege Rødvand, overlege og spesialist i infeksjonssykdommer ved FHI, i undervisningen (2).

Hvis en pasient har symptomer på forkjølelse, kan behandleren tilby video eller telefonkonsultasjon.

Hvis dette ikke dekker behovet, og dersom helsehjelp til pasient med pasient med mistenkt eller bekreftet covid-19 ikke kan utsettes, må det benyttes beskyttelsesutstyr for smittevern som beskrevet under råd til helsetjenesten.

God avstand på venterommet

Behandlerene må tilrettelegge for at det skal være god avstand mellom pasientene på venterom, og legge til rette for at så få personer som mulig oppholder seg i samme rom.

Lesestoff, og servering av drikke og mat, skal ikke være på venterommet, fordi det kan være en smittekilde som mange tar på.

Dersom det er vanskelig å tilrettelegge for avstand, bør det vurderes å omstrukturere driften. Dette kan for eksempel gjøres ved at de ansatte jobber til forskjellige tider eller ved å legge inn pauser mellom hver pasient. Ommøblering eller å sette opp fysiske barrierer kan vurderes, ifølge veilederen for smittevern.(3)

Håndhygiene

Behandleren vil ikke håndhilse på deg, eller utføre annen unødvendig fysisk kontakt. Dette omfatter spesielt nær ansikt-til-ansikt kontakt.

Behandlerne kan likevel ta på pasienter når det er nødvendig for behandlingen. Det er ikke påkrevd med hansker og annet smittevernutstyr med mindre pasienten har sår eller ved kjent smittefare. Hansker brukes også ved kontakt med kroppsvæsker.

Behandlere må vaske hendene før og etter pasientkontakt, og ha kortklipte negler, ingen ringer, klokker og lignende smykker. Det må også legges til rette for at pasientene kan få vaske hendene før og etter behandling.

LES OGSÅ: KOLS og coronavirus

Kan ta på pasientene

De nye reglene tillater at en behandler fortsatt kan utføre behandling som for eksempel massasje uten hansker.

- Vi var spent på om det kom til å stå at vi ikke kunne ta på pasientene – da hadde det vært minimalt med pasienter vi kunne ta imot. Det føltes litt rart i starten å skulle ta på dem, når vi ikke får lov til å ta på venner, men jeg var fort tilbake i gjenge, og føler meg trygg. Jeg tar samtidig en del hensyn til hvordan pasienten og jeg står i forhold til hverandre, så vi ikke puster direkte mot hverandre eller i nærheten av hodet, forteller fysioterapeut Anita Ellingsen Holmen til Fysioterapeuten.no

Host og nys

Hostehygiene gjelder for både behandler og pasient: Host i papir som kastes. Host i albuen hvis du ikke har papirtørkle tilgjengelig.

Hvis du som pasient får symptomer på forkjølelse underveis i behandlingen, vil behandleren gi deg et munnbind, og behandlingen skal avbrytes.

Renhold

Det skal være god rengjøring i behandlingslokalet. Daglig rengjøring og utlufting av lokalet skal gjennomføres. Dørhåndtak, toaletter, vaskeservanten, betalingsterminaler, trappegelender, armlener og andre gjenstander og kntaktflater som berøres ofte, bør rengjøres hyppig.

Utstyr som er brukt rengjøres eller desinfiseres som normalt mellom hver pasient.

Arbeidstøy

Behandleren skal benytte arbeidstøy. Arbeidstøy skal skiftes og vaskes daglig.

Behandlere i risikogruppen

Behandlere som selv tilhører risikogruppe for alvorlig forløp for Covid-19 bør ikke jobbe nært pasienter. FHI påpekte i nettundervisningen at personer med særlig risiko er eldre over 65 år, personer som har hjerte- og karsykdom eller diabetes.

Kilder:

1) Fysioterapeuten.no: Den nye bransjestandarden 2) Nettundervisning 3) Helsedirektoratet: Veileder for smittevern for behandlere med 1-til-1 kontakt

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer