Dette er symptomene for omikron

19 ulike symptomer er rapportert i norsk undersøkelse. De vanligste symptomene nå er ikke de samme som for tidligere varianter av koronaviruset.

ØVRE LUFTVEIER: Symptomene rammer først og fremst øvre luftveier som nese og svelg. Foto: fizkes / Africa Studio / Shutterstock / NTB
ØVRE LUFTVEIER: Symptomene rammer først og fremst øvre luftveier som nese og svelg. Foto: fizkes / Africa Studio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Andelen omikrontilfeller er nå 98%, ifølge Folkehelseinstituttet. Hvis du blir smittet av covid nå er det derfor all grunn til å tro at du har fått omikron.

Selv om det bare er i underkant av to måneder siden virusvarianten ble oppdaget i Sør-Afrika, har helseinstitutter i mange land fått god oversikt over Omikron.

Vi vet nå at det er en mildere variant som gir mindre alvorlig sykdom og sykehusinnleggelser, men er langt mer smittsom enn tidligere varianter. Vaksinerte blir også smittet, men har mindre risiko for alvorlig sykdom.

Symptomene for Omikron er noe annerledes enn for tidligere varianter.

Fem vanligste symptomer

Folkehelseinstituttet har over lengre tid gjennomført en undersøkelse som kalles symptometer, der en tilfeldig valgt gruppe i befolkningen ukentlig rapporterer symptomer, og testing av koronavirus. Det siste resultatet er fra uke 2 og gir oss god oversikt over hvilke symptomer befolkningen har ved positiv test.

Det er viktig å huske på at mange av de som blir smittet har INGEN symptomer, eller er asymptomatiske som vi kaller det i medisinsk term.

De fem symptomene som flest med positiv test nå rapporterer er:

  1. Forkjølelsessymptomer (68%)
  2. Sliten og utmattet (59%)
  3. Hodepine (50%)
  4. Rennende nese (50%)
  5. Hoste (49%)

Rennende nese er på fjerdeplass i denne undersøkelsen, men sammenlapper sannsynligvis med det flest rapporterer som forkjølelsesymptomer.

Den internasjonale omfattende datasamlingen ZOE COVID study, peker også på at forkjølelsesymptomer er de vanligste symptomer på Omikron. Deres topp fem liste inkluderer: Rennende nese, hodepine, fatigue (tretthet, slapphet), nysing og sår hals.

LES OGSÅ: Symptomer på koronavirus hos barn

Forkjøla nå? Sannsynligvis omikron

- Med de høye smittetallene vi har akkurat nå, er det stor sannsynlighet for at du har omikronvarianten dersom du får forkjølelsessymptomer, har assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad uttalt til Dagbladet.

19 symptomer

Her er alle 19 symptomene som ble rapportert fra de med positiv test i symptometer undersøkelsen:

Symptom Andel av de med positiv test
Forkjølelsessymptomer68 %
Sliten eller utmattet59 %
Hodepine50 %
Rennende nese50 %
Hoste49 %
Feber46 %
Muskel og leddsmerter42 %
Sår hals37 %
Endret smak og luktesans36 %
Hoste og feber30 %
Apetittmangel22 %
Tungpustet24 %
Svimmel19 %
Brystsmerter13 %
Diaré10 %
Kvalme eller oppkast10 %
Magesmerter10 %
Røde øyne9 %
Utslett4 %

Kilde: FHI: Symptometer uke 4 Symptomer meldt fra deltagerne i undersøkelsen som har testet positivt. N=1400.

Omikron versus Delta og Alfa

Hvis vi sammenligner med de tidligere virusvariantene DELTA og ALFA, var det andre symptomer hyppigere. Når disse variantene dominerte skrev WHO at feber, hoste og slapphet var vanlige symptomer. Rennende nese og andre øvre luftveissymptomer ble ansett som mindre vanlig, og gjerne heller et tegn på forkjølelse med andre virus. Slik er det altså ikke lengre. Omikron gir forkjølelsesymptomer.

De klassiske symptomene med tap av smaksans og lukt er mye mindre vanlig for omikron enn for delta.

Omikron angriper i større grad de øvre luftveier, mens DELTA og ALFA tidligere varianter angrep nedre luftveier hardere.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer