Dette er et flåttbitt

De aller fleste som blir bitt av flått blir ikke syke av det, men dersom man ikke får fjernet flåtten innen 24 timer, kan det få alvorlige konsekvenser.

RØD RING: Ved borreliose vil en tydelig rød ring bre seg rundt stikkstedet og huden i midten blir lysere. Foto: AnastasiaKopa / Shutterstock / NTB
RØD RING: Ved borreliose vil en tydelig rød ring bre seg rundt stikkstedet og huden i midten blir lysere. Foto: AnastasiaKopa / Shutterstock / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flått er små parasitter som suger blod fra mennesker og dyr, og som kan overføre flåttbårne sykdommer. I Norge finnes det 13 ulike arter, hvor skogflått er den vanligste.

Du får ikke flåttbitt når det er vinter, men flåtten er aktiv fra april, når det er mer enn 5 varmegrader ute. Har du vært ute på tur i et risikoområde, er det ikke usannsynlig at du har blitt bitt av flått. Dersom du oppdager at en flått har bitt seg fast, må du fjerne den umiddelbart.

Du kan dra flåtten ut med en pinsett, eller bruk neglene. Apoteket selger også egen «flåttfjerner». Grip tak så dypt ned i huden som du klarer, slik at også munndelene blir med. Er flåtten stor kan du gjerne vri litt mens du trekker ut. Det har liten betydning hvis det sitter igjen rester fra flåttmunnen i huden. Smør gjerne en desinfiserende sårsalve på stikkstedet etterpå. LeS mer om hvordan skal du fjerne flåtten?

Du får ikke borreliose selv om du ikke får fjernet hele flåtten, men for å unngå infeksjon bør du bruke bakteriedrepende midler på området, slik som for eksempel Pyrisept.

Slik ser en flått ut, og slik ser utslettet ut. Flåtten er aktiv nå, og spesielt langs kysten. Video: Lommelegen.no Vis mer

Hvordan ser utslettet ut?

Hvis du merker at du har blitt bitt eller fjerner en flått som nettopp har festet seg, så skal du følge opp stikkstedet for å se om det utvikler seg en rødhet i hudområdet (erythema migrans, oversettes med «vandrende rødhet»). Denne rødfargen er ofte svak, nærmest bare som en svak skygge.

Utslettet kommer gjerne innen første måned, ofte etter noen dager allerede. En rød tydelig ring danner seg etter hvert rundt stikkstedet og huden blir lysere sentralt. Ringen kan bli opptil en meter i diameter. Alle blir litt rød ved stikkstedet akkurat når flåtten har bitt, men dette er en reaksjon på bittet i huden, og ikke nødvendigvis infeksjon.

FLÅTT I HUDEN: Fjern flåtten, og de fleste får ikke sykdom. Skulle likevel der røde punktet utvide seg til en ring må du kontakte lege. Foto: IanRedding / Shutterstock / NTB
FLÅTT I HUDEN: Fjern flåtten, og de fleste får ikke sykdom. Skulle likevel der røde punktet utvide seg til en ring må du kontakte lege. Foto: IanRedding / Shutterstock / NTB Vis mer

Kontakt lege

Som hovedregel skal utslettet ha en diameter på 5 cm for at diagnosen skal stilles. Det er viktig at lege kontaktes så raskt som mulig etter mistanke om dette utslettet. Legen vil ved bekreftet mistanke starte behandling med antibiotika. Blodprøve er ikke til å stole på, idet kun 60% slår ut på denne. Mange merker ikke at de har blitt bitt av flått, slik at det er symptomene i huden som er viktigst. Noen personer får også lette allmennsymptomer som tretthet, muskel- og leddsmerter, lett feber/frysninger og lokalt hovne lymfeknuter i tillegg til utslettet, men dette er ikke vanlig.

Bilder av flåttbitt

Klikk på bildene for større versjon.

Borrelioseutslett med flere ringer. Foto: AnastasiaKopa / Shutterstock / NTB
Det er ikke alltid man ser tydelig ringform, utslettet kan også være mer uregelmessig som man ser her. Foto: Meryll / Shutterstock / NTB
Som regel ser man et lysere parti i midten, der selve stikket er. Foto: pictoplay / Shutterstock / NTB
Utslett på magen til et barn (foto: Privat)
Slik kan et utslett etter flåttbitt se ut. Kan noen ganger forveksles med et blåmerke. (foto: Privat)
Utslett etter flåttbitt (foto: Katharina Ornstein)
Utslettet kalles Erytema migrans (foto: Privat)
Utslett på leggen (foto: Privat)
Slik ser en voksen hunnflått ut (foto: Per E Knudsen)

Borreliose kan spre seg til andre organer

Hvis du utvikler utslett etter flåttbitt kalles det borreliose (også kalt Lymes sykdom). Ubehandlet vil utslettet gå tilbake av seg selv i løpet av uker til måneder og kroppen håndtere bakterien, men hos noen kan bakterien spre seg videre til andre organer og vev i kroppen, og gi en rekke varierende symptomer, oftest fra nerveapparatet, dette kalles nervoborreliose. Hjertet eller ledd kan også rammes. Dette skjer først flere uker etter at rødheten har kommet, eller flere uker etter utslettet har avtatt.

Kan bli alvorlig syk av skogflåttencefalitt

Borreliose skyldes en bakterie, mens skogflåttencefalitt (TBE) er et virus. Sistnevnte er litt annerledes, da det smitter med én gang.

– Symptomer kommer som regel 1-2 uker etter flåttbitt. Symptomer på TBE er moderat feber, hodesmerter, muskel- og leddsmerter, og eventuelt kvalme og oppkast, har Yvonne Kerlefsen, som jobber ved Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer (Flåttsenteret) tidløgiere fortalt Lommelegen.

Rådgiver ved Flåttsenteret: Yvonne Kerlefsen Foto: Privat
Rådgiver ved Flåttsenteret: Yvonne Kerlefsen Foto: Privat Vis mer

2/3 av de som får symptomer på TBE vil bli helt friske igjen av seg selv, mens 1/3 av de som får symptomer vil få nye og kraftige symptomer etter en symptomfri periode på omtrent en uke.

– I dette andre stadiet av sykdomsforløpet vil symptomene være langt mer alvorlige ettersom viruset har spredd seg til hjernen og ryggmargen.

Kan vaksineres mot TBE

Personer som bor i risikoområder bør vurdere å vaksinere seg mot TBE. Blir man smittet, finnes det nemlig ikke noe annet alternativ enn lindrende behandling, og sykehusinnleggelse kan bli nødvendig.

Kilder:

Full revisjon ved hudlege Jan-Øyvind, april 2021.

Originale kilder: Flåttsenteret.no

LES MER:
image: Vaksiner mot flåttbårne sykdommer

Vaksiner mot flåttbårne sykdommer