Dette er et flåttbitt

De aller fleste som blir bitt av flått blir ikke syke av det, men dersom man ikke får fjernet flåtten innen 24 timer, kan det i verste fall få alvorlige konsekvenser.

FLÅTTBITT: Ringformet utslettet som kan være tegn på infeksjon. Foto: Privat
FLÅTTBITT: Ringformet utslettet som kan være tegn på infeksjon. Foto: Privat Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flått er små parasittdyr som suger blod fra mennesker og dyr, og som kan overføre flåttbårne sykdommer. I Norge finnes det 13 ulike arter, hvor skogflått er den vanligste.

Har du vært ute på tur i et risikoområde, er det ikke usannsynlig at du har blitt bitt av flått. Dersom du oppdager at en flått har bitt seg fast, må du fjerne den umiddelbart.

– Bare dra den ut med en pinsett, eller bruk neglene. Grip tak så dypt ned i huden som du klarer, slik at også munndelene blir med. Det er ingen krise hvis du ikke får revet ut hele flåtten, men du kan få en infeksjon, har Preben Ottesen, direktør ved avdeling for skadedyrkontroll, ved Folkehelseinstituttet, fortalt Lommelegen.

Du får ikke Borreliose selv om du ikke får fjernet hele flåtten, men for å unngå infeksjon bør du bruke bakteriedrepende midler på området, slik som for eksempel Pyrisept.

Slik ser en flått ut, og slik ser utslettet ut. Flåtten er aktiv nå, og spesielt langs kysten. Video: Lommelegen.no Vis mer

Flåtten kan bli sittende i 10 dager

Faren for Borreliose øker betraktelig etter ett til to døgn. Bakterien finnes i magen til flåtten, og når den suger blod formerer bakterien seg og vandrer videre. En voksen flått kan bli sittende fast på huden i 10 dager.

– Hvis du ser en rød ring ved bittstedet, bør du oppsøke lege. Alle blir litt røde akkurat når flåtten har bitt, men dersom dette rødlige utslettet kommer tilbake, kan det være et tegn på Borreliose, sier Ottesen.

Det rødlige området, vanligvis Erytema migrans, er ofte ringformet med et lyst parti i midten, men mange får bare et rødt område. Det kan også ha en svak farge.

– Hvis utslettet er 5 cm, fortsetter å vokse, og man vet at man har vært i et område med mye flått, skal man oppsøke lege og få antibiotika med én gang, har Yvonne Kerlefsen, som har mastergrad i biologi og jobber ved Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer (Flåttsenteret) – en egen enhet ved Sørlandet sykehus, tidligere uttalt til Lommelegen.

Noen får også lette allmennsymptomer som tretthet, muskel- og leddsmerter, lett feber/frysninger og lokalt hovne lymfeknuter i tillegg til utslettet.

Bilder av flåttbitt

Klikk på bildene for større versjon.

Slik kan et utslett etter flåttbitt se ut (foto: Privat)
Utslett på magen til et barn (foto: Privat)
Utslett etter flåttbitt (foto: Katharina Ornstein)
Utslettet kalles Erytema migrans (foto: Privat)
Utslett på leggen (foto: Privat)
Slik ser en voksen hunnflått ut (foto: Per E Knudsen)

Faser

Borreliose kan spre seg til organene

Ofte vil kroppen håndtere bakterien selv, men hos noen kan bakterien spre seg videre til andre organer og vev i kroppen, og gi symptomer på Nervoborreliose. Dette skjer vanligvis fire til åtte uker etter bittet.

Så lenge flåtten fjernes innen det har gått 24 timer, er sannsynligheten for å få Borreliose lav. 98 av 100 flåttbitt gir ikke sykdom.

– Mange tenker kanskje ikke over at de kan ha blitt bitt av flått. De kan få symptomer, men ikke koble at det kan være Borreliose. Selv om man har gått med det en stund, blir de fleste friske. Men noen kan få langtidsplager, sier Kerlefsen.

LES OGSÅ: Hvordan skal du fjerne flåtten?

Kan bli alvorlig syk av skogflåttencefalitt

Borreliose er en bakterie, mens skogflåttencefalitt (TBE) er et virus. Sistnevnte er litt annerledes, da det smitter med én gang.

Jobber ved Flåttsenteret: Yvonne Kerlefsen Foto: Privat
Jobber ved Flåttsenteret: Yvonne Kerlefsen Foto: Privat Vis mer

– Symptomer kommer som regel 1-2 uker etter flåttbitt. Symptomer på TBE er moderat feber, hodesmerter, muskel- og leddsmerter, og eventuelt kvalme og oppkast, sier Kerlefsen.

2/3 av de som får symptomer på TBE vil bli helt friske igjen av seg selv, mens 1/3 av de som får symptomer vil få nye og kraftige symptomer etter en symptomfri periode på omtrent en uke.

– I dette andre stadiet av sykdomsforløpet vil symptomene være langt mer alvorlige ettersom viruset har spredd seg til hjernen og ryggmargen.

Kan vaksineres mot TBE

Personer som bor i risikoområder bør vurdere å vaksinere seg mot TBE. Blir man smittet, finnes det nemlig ikke noe annet alternativ enn lindrende behandling.

– De som blir smittet av viruset blir så syke at de må legges inn på sykehus. Heldigvis er det ikke mange som blir smittet, i fjor var det ni personer.

Kilder: Flåttsenteret.no

LES MER:
image: Vaksiner mot flåttbårne sykdommer

Vaksiner mot flåttbårne sykdommer