FHI varsler om utbrudd i Europa:

Dette er apekopper

Nylig oppdaget i Sverige og Norge, sier FHI.

LIGNER PÅ VANNKOPPER: Utslettet gir væskefylte vabler som sprekker og blir til sår. Foto: Reuters, CDC / BRIAN W.J. MAHY
LIGNER PÅ VANNKOPPER: Utslettet gir væskefylte vabler som sprekker og blir til sår. Foto: Reuters, CDC / BRIAN W.J. MAHY Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I 2022 er det for første gang rapportert apekopper hos flere i Europa, uten at de som er smittet først har vært på reise i Afrika. Smitten er i hovedsak sett hos menn som har sex med menn (MSM), ifølge FHI. (1)

  • Storbritannia: Totalt 9 bekreftede tilfeller
  • Portugal: 5 bekreftede tilfeller. Ytterligere 20 mistenkte tilfeller
  • Spania: 8 mistenkte tilfeller
  • Norge: 1 tilfelle som var på reise i Oslo i begynnelsen av mai

Sykdommen var tidligere kun utbredt i land i sentral- og vest-Afrika, og det ble særlig rapportert tilfeller fra Kongo og Nigeria.

Hva er apekopper?

Apekopper er en infeksjon av orthopoxvirus. Det er et virus som er i samme famlie som kopperviruset (variolavirus). Men det er ikke samme sykdom, og apekopper er en langt mildere infeksjon enn kopper.

Antall tilfeller med apekopper har økt de siste årene, og man tror at årsaken er at stadig færre i befolkningen er vaksinert mot kopper. Denne vaksinen beskytter nemlig også mot apekopper. De fleste 2-åringene i Norge ble vaksinert mot kopper frem til 1976 i Norge, og noen barn fikk også vaksinen frem til 1980. Så ble det slutt, og kopper ble erklært utryddet. (2)

Det vil si at de fleste som er eldre enn 45-48 år i Norge i dag ble vaksinert som barn, men ikke yngre. Men det hjelper sannsynligvis lite. Vaksinasjon gir sannsynligvis bare beskyttelse i 5-10 år, skriver FHI. (2)

Hvordan smitter apekopper?

Sykdommen er kjent å kunne smitte fra gnagere til mennesker. Men i dette utbruddet som er pågående nå, tror man altså at det er smitte mellom mennesker, siden man har kartlagt at det primært har smittet i miløer hvor menn har sex med menn. Sykdommen kan smitte via hudkontakt med utslett og/eller dråper. (2)

Les mer om symptomer og forløp:

Inkubasjonstid

Det tar mellom 5-21 dager fra du blit smittet til du får symptomer. (3)

Symptomer

De første symptomene man får er feber, hodepine, muskelsmerter og hoven og vond hals. Deretter kommer det et utslett.

Utslettet utvikler seg mellom 1 og 5 dager etter man får de første symptomene. Utslettet begynner ofte i ansiktet, og sprer seg deretter til andre deler av kroppen. Utslettet ligner på vannkopper med væskeholdige blemmer, som deretter blir til sår.

Behandling

En PCR-test kan bekrefte diagnosen.

Ved mistenkt smitte bør man isolere seg selv hjemme, og ta kontakt med lege ved behov.

Det finnes ingen spesifikk behandling for sykdommen, slik det ofte ikke gjør for virus.

Er apekopper farlig?

Sykdommen er stort sett ganske mild. De fleste blir friske av seg selv i løpet av 2 til 4 uker. Det er sjeldent man ser alvorlig sykdom eller at apekopper fører til dødsfall. (1)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer