Covid-19

Dette bør vaksinerte vite når de tar en hurtigtest

En viktig detalj om koronaviruset forteller deg når testen er mest effektiv.

SELVTEST: Vil gi deg svar i løpet av få minutter. Foto: GABRIEL BOUYS / AFP / NTB
SELVTEST: Vil gi deg svar i løpet av få minutter. Foto: GABRIEL BOUYS / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sannsynligheten er stor for at du kommer til å ta en hurtigtest (antigentest) den neste måneden på grunn at stort smittetrykk.

Hurtigtester gir deg svar raskt og et et viktig tiltak for å redusere smittespredningen i samfunnet.

Hvem bør ta hurtigtest?

Folkehelseinstituttet anbefaler at man benytter hurtigtest når:

  • Man har symptomer på covid
  • Hvis noen du bor sammen med er smittet (husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære)
  • Kun ved symptomer: Hvis du får varsel i appen «Smittestopp»
  • Eller hvis det er andre grunner til at du mistenker smitte

Når er det størst sannsynlighet for positiv hurtigtest?

Uvaksinerte vil teste positivt rundt symptomstart. Da er det nok virus i hals og nese til at en hurtigtest vil kunne vise positiv resultat.

… men for vaksinerte er det annerledes

FHI skriver at for personer som blir smittet og er vaksinert, eller tidligere har gjennomgått covid, vil dette være litt annerledes. Disse vil få symptomer noen dager før utskillelsen av virus i hals og nese blir høy.

– Det innebærer at det kan ta lengre tid fra symptomstart til antigentestene slår ut positivt, men i dette tidsrommet kan man anta at det er lav sannsynlighet for at man er smitteførende, skriver FHI.

Det betyr at det er mest sannsynlig at du får utslag på testen først noen dager etter symptomene startet.

Du bør altså ikke slå deg til ro med en negativ test, hvis du tester negativt samme dag, eller dagen etter du fikk symptomer. Det er anbefalt at personer med nyoppståtte symptomer og negativ selvtest tar en ny test 2–3 dager senere.

LES MER: Symptomer, men negativ test. Har jeg likevel korona?

Hvis du bare har lette symptomer, trenger du ikke holde deg i karantene hjemme mellom første og andre test. Med et unntak – hvis noen av de du bor sammen med er smittet, bør du holde deg hjemme mellom den første og andre testen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer