Sannsynligheten er stor for at du kommer til å ta en hurtigtest (antigentest) den neste måneden på grunn at stort smittetrykk.
Hurtigtester gir deg svar raskt og et et viktig tiltak for å redusere smittespredningen i samfunnet.
Hvem bør ta hurtigtest?
Folkehelseinstituttet anbefaler at man benytter hurtigtest når:
- Man har symptomer på covid
- Hvis noen du bor sammen med er smittet (husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære)
- Kun ved symptomer: Hvis du får varsel i appen «Smittestopp»
- Eller hvis det er andre grunner til at du mistenker smitte

Hvor sikker er en hurtigtest?
Når er det størst sannsynlighet for positiv hurtigtest?
Uvaksinerte vil teste positivt rundt symptomstart. Da er det nok virus i hals og nese til at en hurtigtest vil kunne vise positiv resultat.
… men for vaksinerte er det annerledes
FHI skriver at for personer som blir smittet og er vaksinert, eller tidligere har gjennomgått covid, vil dette være litt annerledes. Disse vil få symptomer noen dager før utskillelsen av virus i hals og nese blir høy.
– Det innebærer at det kan ta lengre tid fra symptomstart til antigentestene slår ut positivt, men i dette tidsrommet kan man anta at det er lav sannsynlighet for at man er smitteførende, skriver FHI.
Det betyr at det er mest sannsynlig at du får utslag på testen først noen dager etter symptomene startet.
Du bør altså ikke slå deg til ro med en negativ test, hvis du tester negativt samme dag, eller dagen etter du fikk symptomer. Det er anbefalt at personer med nyoppståtte symptomer og negativ selvtest tar en ny test 2–3 dager senere.
LES MER: Symptomer, men negativ test. Har jeg likevel korona?
Hvis du bare har lette symptomer, trenger du ikke holde deg i karantene hjemme mellom første og andre test. Med et unntak – hvis noen av de du bor sammen med er smittet, bør du holde deg hjemme mellom den første og andre testen.
