Denguefeber

Denguefeber overføres via mygg og gir influensasykdom. Denguefeber finnes i mange tropiske og subtropiske and.

SMITTER VIA MYGG: Viruset smitter via myggbitt av ulike arter av såkalte Aedes-mygg. Denne myggen biter like gjerne på dagtid som kveld og natt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SMITTER VIA MYGG: Viruset smitter via myggbitt av ulike arter av såkalte Aedes-mygg. Denne myggen biter like gjerne på dagtid som kveld og natt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Hva er denguefeber?

Denguefeber er en virussykdom som smitter gjennom mygg, som overfører viruset fra smittede mennesker eller aper, til friske mennesker.

Sykdommen er vanligvis kun ubehagelig, og ikke spesielt farlig – men rundt 5–10 % av de smittede utvikler såkalt dengue hemoragisk feber, med blødninger ulike steder i kroppen, og av disse dør opptil 30 % hvis de ikke får behandling.

Hvor i verden kan man bli smittet av denguefeber?

Inntil 2. verdenskrig var denguefeber for det meste å finne i Sørøst-Asia, men har siden da spredt seg til alle verdensdeler, og har også i løpet av de siste årene spredd seg til stadig nye land. Denguefeber finnes i dag utbredt i over 100 tropiske og subtropiske land.

Denguefeber er den vanligste myggoverførte sykdommen i verden. I motsetning til malaria, som også smitter gjennom mygg, stikker myggartene som gir denguefeber også på dagtid. Disse myggartene finnes hovedsakelig i nærheten av tettsteder og byer.

Denguefeber er en meldepliktig sykdom i Norge. I 2017 ble det registrert 35 tilfeller, hvorav flesteparten ble smittet i Asia. Det er blitt registrert to tilfeller av dengue hemoragisk feber, ett i henholdsvis 1996 og ett i 2008.

Hvilke symptomer gir denguefeber?

Noen får milde plager som går fort over, med kun en lett influensafølelse. Denguefeber medfører vanligvis en akutt, ofte høy feber som varer i 2–7 dager, og gir også symptomer som hodepine, smerter bak øynene, muskelsmerter eller leddsmerter, hud- og slimhinneblødninger, og etter hvert oppstår et utslett som kan ha litt forskjellig utseende.

Symptomene varer vanligvis i rundt én uke, men for noen kan det ta flere uker før man kommer seg helt, med flere symptomer som slapphet, depresjon og håravfall.

Hva er dengue hemoragisk feber?

I et mindretall av tilfellene, rundt 5-10%, utvikler sykdommen seg til å bli mer alvorlig, i form av dengue hemoragisk feber (DHF) eller dengue sjokksyndrom (DSS), med henholdsvis uttalte, livstruende blødninger, eller sirkulatorisk kollaps. Dengue hemoragisk feber har en dødelighet på opptil hele 30 % uten adekvat behandling.

UTSLETT: Et lite barn med dengue hemoragisk feber har utslett på ryggen. Utslettet er rødaktig, men kan variere i utseende. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
UTSLETT: Et lite barn med dengue hemoragisk feber har utslett på ryggen. Utslettet er rødaktig, men kan variere i utseende. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvordan smitter denguefeber?

Viruset smitter via myggbitt av ulike arter av såkalte Aedes-mygg. Myggene blir infiserte med virus når de biter infiserte mennesker eller aper, og kan så videre smitte friske mennesker. Denguefeber kan ikke smitte fra person til person.

Det finnes fire undertyper av viruset – ved smitte av én virustype blir man immun mot denne undertypen, men ikke de andre undertypene. Hvis man har hatt denguefeber tidligere, men får en ny infeksjon med en annen virustype (sekundærinfeksjon), er sjansen større for at forløpet blir alvorlig. En infisert person vil ha viruset i blodet i rundt 1 uke.

Hvor lang tid går det fra man blir smittet til man får symptomer?

Inkubasjonstiden, altså tiden fra man blir smittet til man utvikler symptomer, er vanligvis 4–7 dager.

Kan det være noe annet?

Denguefeber har vanligvis ikke et spesielt spesifikt forløp, og kan ligne på en rekke andre infeksjoner, blant annet:

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen bør tenkes på ved foreliggende ovennevnte symptomer, og om vedkommende har oppholdt seg i et område med høy forekomst av denguefeber. Denguefeber kan påvises med blodprøver som påviser virusdeler eller antistoffer mot viruset, og det finnes også hurtigtester på markedet som raskt kan gi et testsvar.

Hvilken behandling finnes mot sykdommen?

Det finnes ingen spesifikk behandling mot denguefeber – behandlingen blir derfor symptomrettet, i form av ro, søvn og rikelig med drikke, samt bør man unngå medikamenter som øker blødningstendens. Ved alvorlige forløp av denguefeber kan dødeligheten reduseres fra rundt 30 % til under 1 % ved riktig sykehusbehandling, der væske- og blodinfusjoner utgjør viktige deler av behandlingen.

Hvordan forebygge denguefeber?

Denguefeber er først og fremst et stort og alvorlig problem for menneskene som bor i landene der sykdommen er vanlig. Sykdommen opptrer oftest i regntiden og rammer særlig barn, ofte i urbane strøk.

Imidlertid stilles diagnosen noen ganger også her til lands, på personer som har vært ute og reist og som bringer sykdommen med seg hjem.

For å hindre at man blir smittet med denguefeber bør man være svært påpasselig med å unngå myggstikk når man oppholder seg i områder der sykdommen finnes. Man bør kle seg fornuftig, bruke myggbeskyttelse og myggnett impregnert med myggmiddel.

Finnes det vaksine mot denguefeber?

Inntil nylig fantes det ingen vaksine, men i 2015 ble det utviklet en første vaksine mot denguefeber.

WHO oppfordrer til at man vurderer bruk av denne vaksinen hos mennesker som allerede har hatt denguefeber, til forebygging av sekundærinfeksjoner. Vaksinen virker dog å øke sjansen for et alvorlig forløp for dem som blir smittet og som ikke har hatt denguefeber før.

Kilder til revisjon:

1) FHI.no: Denguefeber 2) BMJ bestpractice Dengue fever 3) WHO Dengue and severe dengue

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer