Denguefeber undervurdert

Utbredelsen av denguefeber øker, og er en reell helserisiko for 40 % av Jordas befolkning. Dessuten er den så avgjort en helsefare for reisende til visse land i Asia, Afrika, Mellom- og Sør-Amerika, i tillegg til Texas og Australia. Vet du hva denguefeber er, og hvordan du beskytter deg mot smitte?

Denguefeber er en virussykdom som smitter gjennom mygg. I motsetning til malariamyggen, stikker myggsortene som overfører dengue på dagtid!

I løpet av de siste årene har denne sykdommen spredd seg til stadig nye land. Sykdommen er vanligvis ubehagelig, men ikke farlig - men 5-10 % av de smittede utvikler såkalt dengue hemoragisk feber med blødninger ulike steder i kroppen. Av dem dør opptil 30 %.

SymptomerFeber, hodepine, smerter bak øynene, i muskler og i ledd. Etter noen dager kommer gjerne et småprikket hudutslett. Symptomene varer fra 3 - 10 dager. Noen får en lang rekonvalesensperiode hvor de føler seg trøtte, slappe og deprimerte.

Dengue hemoragisk feber medfører blødninger, blant annet fra nesen, i tannkjøttet eller i huden. I verste fall kan det oppstå dødelige blødninger.

BehandlingDenguefeber kan oppdages med en blodprøve. Behandlingen består i ro, søvn og rikelig med drikke. Du må unngå acetylsalisylsyre og andre medisiner som øker kroppens blødningstendens.

BeskyttelseDet finnes ingen vaksine, så du må sørge for at du ikke blir bitt av mygg. Kle deg fornuftig, bruk myggbeskyttelse og myggnett impregnert med myggmiddel.

Hvem får dengue?Denguefeber er først og fremst et stort og alvorlig problem for dem som bor i landene der sykdommen er vanlig. Sykdommen opptrer oftest i regntiden og rammer særlig barn, ofte i urbane strøk. Imidlertid stilles diagnosen også her til lands, på personer som har vært ute og reist og som bringer sykdommen med seg hjem.

Oppdatert 11.08.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Kilder:
-Økning av rapporterte tilfeller av denguefeber i Sørøst-Asia. www.fhi.no (11.08.07)
- Denguegeber. www.fhi.no (11.08.07)