De fleste av oss vil få omikron flere ganger

Med mindre det kommer en ny variant av koronaviruset som overtar, blir dette den nye hverdagen.

SMITTET PÅ NY: En viss andel av de som blir smittet av korona nå, har også vært smittet tidligere. Foto: Creative Cat Studio / Shutterstock / NTB
SMITTET PÅ NY: En viss andel av de som blir smittet av korona nå, har også vært smittet tidligere. Foto: Creative Cat Studio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvis du tenkte du at det var greit å få omikron, for å «bli ferdig med det», kan du bli skuffet.

Resmitte vil si at man blir smittet av samme virus flere ganger og dette er vanlig for mange forkjølelsesvirus. Nå viser det seg at omikronvarianten av koronaviruset gjør det samme.

Hvis du ble smittet med Alfa eller Delta, oppnådde du en viss immunitet så du ikke ble smittet på ny av samme variant. Så kom Omikron, og det ble klart at hvis du har hatt delta, kan du likevel bli smittet med omikron.

Men hvis du har hatt omikron, kan du bli smittet av omikron flere ganger?

Må regne med å bli smittet flere ganger

- Dersom ikke omikron blir forskjøvet av en ny variant, må de fleste av oss regne med å bli smittet flere ganger med omikronvarianten de kommende årene, forteller Preben Aavitsland, overlege ved Folkehelseinstituttet til Lommelegen.

Nær 40 000 smittet på ny

I følge Folkehelseinstituttets situasjonsrapport for uke 7har det så langt blitt registrert totalt 39 659 mulige reinfeksjoner, hvorav 35 455 er bekreftet med registrerte prøver begge gangene. Per nå bruker FHI minimum 60 dager mellomrom for å fastslå resmitte.

PREBEN AAVITSLAND: Overlege ved FHI og professor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
PREBEN AAVITSLAND: Overlege ved FHI og professor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Dette er totaltall som ikke skiller mellom hvilken koronavariant man hadde første og andre gang.

UKE ANTALL RESMITTET
46602
56379
67195
75286

Kilde: FHI

Hvor raskt kan man bli smittet på ny?

Du har kanskje hørt historier om mennesker som har blitt smittet to ganger på kort tid. Men det er viktig å huske på at en infeksjon kan slå ut på tester over lengre tid.

- 60-dagersgrensa er satt for praktiske formål. Man kan bli smittet på nytt tidligere, men vi regner det som en reinfeksjon bare hvis det har gått 60 dager. Det er fordi vi vet at PCR-testene kan forbli positive ganske lenge etter smitte fordi de er så følsomme at de slår ut på rester av virus også. Vi vet ikke hva det minste intervallet er for to omikroninfeksjoner etter hverandre, forteller Aavitsland.

Undertyper av omikron

En undersøkelse fra Danmarks SSI har påvist at resmitte kan skje allerede etter 20 dager, men undersøkelsen fanget opp få personer og er ikke fagfellevurdert ennå.

Omikron deles inn i to undertyper. BA.1 var den første typen som kom til Norge, mens BA.2 er den typen som raskest sprer seg i Norge nå.

- Undertypene har sannsynligvis lite betydning for resmitte, forteller Aavitsland.

SSI, som er Danmarks helseinstitutt som tilsvarer norske FHI, har i undersøkelsen kommet frem til at omikron kan smitte flere ganger med ulike varianter, men det er sjeldent. Dette fant de ut:

  • 67 mennesker fikk påvist omikroninfeksjon to ganger innenfor en tidsperiode mellom 20 og 60 dager.
  • I 47 av tilfellene ble de først ble smittet med Omikron type BA.1 og deretter med BA.2.
  • De resterende 20 viste seg å ha samme virusvariant og det ble derfor vurdert som en langvarig infeksjon, og ikke to ulike.

De som ble smittet to ganger var unge og ikke fullvaksinerte. Det var ikke nevneverdig forskjell på hvor syk man følge seg i første og andre sykdomsrunde, og ingen hadde alvorlig forløp. Studien er foreløpig ikke fagfellevurdert.

Hvilken betydning har vaksinen?

Aavitsland forteller at koronavaksine heller ikke har stor betydning for smitte.

- Vaksinasjon beskytter først og fremst mot alvorlig sykdom. Beskyttelsen mot å bli smittet er mindre og varer kortere. Det samme gjelder antakelig også beskyttelsen mot å bli smittet flere ganger. Vi regner med at jo flere ganger man har støtt på vaksinen eller viruset, jo bedre beskyttet er man mot alvorlig sykdom, forteller overlegen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer