Cutan larva migrans: Orm i huden

Du kan bli smittet i Thailand eller andre tropiske land.

ORM UNDER HUDEN: Hvis huden kommer i kontakt med avføring fra hunder som inneholder hakeormer, kan dette skje når du er på ferie i tropiske strøk. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
ORM UNDER HUDEN: Hvis huden kommer i kontakt med avføring fra hunder som inneholder hakeormer, kan dette skje når du er på ferie i tropiske strøk. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Ikke sjelden kommer turister hjem med en rød, buktet og litt hoven linje på føttene. Tilstanden er ufarlig, men noen er plaget av kløe, og av og til opptrer det kraftig allergisk reaksjon med væskefylte blemmer.

LES OGSÅ: Barnemark er den mest utbredte innvollsormen i Norge,

Hvor kan man bli smittet?

Cutan larva migrans kan forekomme i alle tropiske og subtropiske land. Særlig ofte ser vi dette blant folk som kommer fra ferie i Thailand.

RØD OG BUKTENDE LINJE: Tegn på cutan larva migrans. Foto: Reiseklinikken.no
RØD OG BUKTENDE LINJE: Tegn på cutan larva migrans. Foto: Reiseklinikken.no Vis mer

Hvordan smitter det?

Det skyldes infeksjon med hundens hakeormer (Ancylostoma- og Uncinaria-arter). Hvis man går barbent, eller sitter på bakken på steder hvor hunder har gjort fra seg kan hakeormlarver trenge gjennom huden. Om det er eksemplarer av menneskets hakeorm man får i seg vil larvene vandre til lungene, gå over i et nytt stadium, hostes opp og svelges, før den suger seg fast i tarmslimhinnen for å suge blod. Om hundens hakeormlarver kommer inn i feil vert kryper de målløst rundt i huden.

LES OGSÅ: Bendelorm kan bli 10 meter lang i magen din

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Symptomer

En rød, buktet og litt hoven linje på føttene, er vanligst. Det vi ser er en allergisk reaksjon i sporet der larven har vert. Av og til kan det oppstå blemmedannelse. Når det går hull på blemmene er det fare for bakterieinfeksjoner.

BLEMMER: Noen kan også få blemmer. Når det går hull på blemmene er det fare for infeksjon. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
BLEMMER: Noen kan også få blemmer. Når det går hull på blemmene er det fare for infeksjon. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Kan det være noe annet?

Det er i praksis ingen differensialdiagnoser. Loa-loa, dirofilariosis og sparganosis ser ikke slik ut.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Per Åkesson

INFEKSJONSLEGEN

Send inn spørsmål

Er det farlig?

Tilstanden er ufarlig, disse larvene kan ikke invadere indre organer (i motsetning til for eksempel Toxocara- og Gnatostoma-arter), og larvene dør av seg selv etter noen uker.

Bør det behandles?

Det er en fordel å behandle tilstanden så snart den er oppdaget. Larven selv er bare ca 1 mm lang, og det er ikke mulig å fjerne den kirurgisk, fordi det ikke er mulig å finne den i vevet. Behandlingen består i å ta en kur med ivermectin, som fås på registreringsfritak under navnet Stromectol® (MSD) 3 mg. Det kan utleveres fra Ullevål apotek i Oslo, om en lege skriver søknad om registreringsfritak.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-