Cutan larva migrans: Orm i huden

Du kan bli smittet i Thailand eller andre tropiske land.

ORM UNDER HUDEN: Hvis huden kommer i kontakt med avføring fra hunder som inneholder hakeormer, kan dette skje når du er på ferie i tropiske strøk. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
ORM UNDER HUDEN: Hvis huden kommer i kontakt med avføring fra hunder som inneholder hakeormer, kan dette skje når du er på ferie i tropiske strøk. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ikke sjelden kommer turister hjem med en rød, buktet og litt hoven linje på føttene. Tilstanden er ufarlig, men noen er plaget av kløe, og av og til opptrer det kraftig allergisk reaksjon med væskefylte blemmer.

LES OGSÅ: Barnemark er den mest utbredte innvollsormen i Norge,

Hvor kan man bli smittet?

Cutan larva migrans kan forekomme i alle tropiske og subtropiske land. Særlig ofte ser vi dette blant folk som kommer fra ferie i Thailand.

RØD OG BUKTENDE LINJE: Tegn på cutan larva migrans. Foto: Reiseklinikken.no
RØD OG BUKTENDE LINJE: Tegn på cutan larva migrans. Foto: Reiseklinikken.no Vis mer

Hvordan smitter det?

Det skyldes infeksjon med hundens hakeormer (Ancylostoma- og Uncinaria-arter). Hvis man går barbent, eller sitter på bakken på steder hvor hunder har gjort fra seg kan hakeormlarver trenge gjennom huden. Om det er eksemplarer av menneskets hakeorm man får i seg vil larvene vandre til lungene, gå over i et nytt stadium, hostes opp og svelges, før den suger seg fast i tarmslimhinnen for å suge blod. Om hundens hakeormlarver kommer inn i feil vert kryper de målløst rundt i huden.

LES OGSÅ: Bendelorm kan bli 10 meter lang i magen din

Symptomer

En rød, buktet og litt hoven linje på føttene, er vanligst. Det vi ser er en allergisk reaksjon i sporet der larven har vert. Av og til kan det oppstå blemmedannelse. Når det går hull på blemmene er det fare for bakterieinfeksjoner.

BLEMMER: Noen kan også få blemmer. Når det går hull på blemmene er det fare for infeksjon. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
BLEMMER: Noen kan også få blemmer. Når det går hull på blemmene er det fare for infeksjon. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Kan det være noe annet?

Det er i praksis ingen differensialdiagnoser. Loa-loa, dirofilariosis og sparganosis ser ikke slik ut.

Er det farlig?

Tilstanden er ufarlig, disse larvene kan ikke invadere indre organer (i motsetning til for eksempel Toxocara- og Gnatostoma-arter), og larvene dør av seg selv etter noen uker.

Bør det behandles?

Det er en fordel å behandle tilstanden så snart den er oppdaget. Larven selv er bare ca 1 mm lang, og det er ikke mulig å fjerne den kirurgisk, fordi det ikke er mulig å finne den i vevet. Behandlingen består i å ta en kur med ivermectin, som fås på registreringsfritak under navnet Stromectol® (MSD) 3 mg. Det kan utleveres fra Ullevål apotek i Oslo, om en lege skriver søknad om registreringsfritak.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer