Covid-19: Hvilket symptom oppstår først?

Sykdomsforløpet og rekkefølgen av symptomer ved coronaviruset varierer mye, men ifølge ekspertene er det gjerne et symptom de fleste debuterer med.

REKKEFØLGEN AV SYMPTOMER: Først feber, deretter følger flere symptomer. Foto: Andrii Vodolazhskyi / Anna Tryhub / Shutterstock / NTB
REKKEFØLGEN AV SYMPTOMER: Først feber, deretter følger flere symptomer. Foto: Andrii Vodolazhskyi / Anna Tryhub / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det kan være vanskelig å skille mellom symptomer på covid-19 og andre luftveisinfeksjoner som influensa.

I en studie publisert i tidsskriftet Frontiers of Public Health, har amerikanske forskere valgte ut fire observerbare symptomer, og undersøkt hvilken rekkefølge disse symptomene gjerne opptrer.

Basert på et datasett fra Verdens helseorganisasjon og over 55 000 tilfeller av covid-19, finner forskerne at virusinfeksjonen oftest:

Influensa derimot, starter som regel med hoste.

- Det er viktig å kjenne til det første symptomet for å kunne stoppe spredningen av covid-19, som er to til tre ganger så smittsom som influensa, uttaler forskerne i studien.

Variabel feber

Immunolog Anne Spurkland forklarer viruset først kommer inn i kroppen via luftveiene. Derfra vil det spre seg til lungene og eventuelt til magen og tarmen.

PROFESSOR: Anne Spurkland er professor i molekylær immunologi ved Universitet i Oslo (UiO). Foto: UiO.
PROFESSOR: Anne Spurkland er professor i molekylær immunologi ved Universitet i Oslo (UiO). Foto: UiO. Vis mer

- Fordi viruset blokkerer de første signalene fra immunforsvaret om at det er infeksjon på gang, er det variabel feber i starten. Det samme gjelder smerter i muskler og ledd, noen har det, andre ikke.

Hun forklarer at en del får hoste, og at denne gjerne er tørr og kan være ganske voldsom.

- Viruset utløser ikke spesiell reaksjon fra luftveisslimhinna. Det vil si at det ikke er typisk å få snørr eller tett nese. Men rundt 60 prosent opplever å miste luktesansen, og mange mister også smakssansen.

Spurkland får støtte fra en studie publisert i tidsskriftet Chemical Senses i september i år. Her konkluderer forskerne at covid-19 er assosiert med alvorlig svekkelse av smaks- og luktesans. Datamaterialet er basert på 4039 forsøkspersoner fra 41 land. Disse deltakerne har besvart et digitalt spørreskjema om hvordan deres smaks- og luktesans var før de ble syke og etter/under covid-19.

Ifølge forskerne, rapporterte de fleste av deltakerne om tap av luktesans på cirka 89 prosent. Smakssansen var i snitt redusert med rundt 76 prosent.

Langt forløp

Når viruset har kommet lenger ned i luftveiene, vil man typisk oppleve tungpustethet, avhengig av hvor omfattende viruset har spredt seg i lungene, ifølge immunologen. Hvis viruset når mage-tarm kan man oppleve diare og magesmerter. Etter hvert vil sykdommen kunne gi symptomer fra andre steder i kroppen, på grunn av betennelsestilstanden som viruset kan utløse.

- Det aller mest påfallende ved covid-.19 er at det er så stor variasjon i sykdomsbildet. Det er også påfallende at forløpet er såpass langvarig. Folk havner gjerne på sykehus først etter andre eller tredje uke av sykdommen, hvis man ikke da er på bedringens vei.

Lett hoste

Folkehelseinstituttet (fhi) bekrefter at sykdomsforløpet ved covid-19 varierer mye fra person til person. De skiller mellom mildt, moderat og alvorlig forløp. Noen kan være smittet uten å utvikle symptomer, spesielt barn og yngre, andre får milde symptomer mens enkelte utvikler alvorlig sykdom.

- De som blir syke, får vanligvis først symptom fra øvre luftveier som vil si vondt i halsen, forkjølelse og lett hoste. I tillegg opplever man gjerne sykdomsfølelse og muskelsmerter. Magesmerter forekommer, i enkelte tilfelle diaré. Nedsatt smak- og luktesans er karakteristisk for sykdommen, opplyser Fhi på egne nettsider.

- Allmennsymptomer først

Felles for nesten alle infeksjonssykdommer er at allmennsymptomene som frysninger, feber, slapphet, muskelsmerter, kvalme og hodepine, gjerne kommer litt før fokalsymptomene, forteller infeksjonslege Gunnar Hasle.

INFEKSJONSLEGE: Gunnar Hasle eier Reiseklinikken.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
INFEKSJONSLEGE: Gunnar Hasle eier Reiseklinikken. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Hoste, diare, tørrhoste og sår hals er fokalsymptomer, altså symptomer som peker mot organet som er affisert. Det er ikke helt det samme som lokalsymptomer, som for eksempel en rød kul, et rødt øye eller et sted på magen det gjør vondt å trykke, forklarer han.

Når det gjelder covid-19 forteller han at tap av lukt- og smakssans er forholdsvis spesifikt for denne infeksjonssykdommen.

- Om man plutselig merker dette sammen med feber og hoste er det 70 prosent sannsynlig at det er covid-19, mener Hasle.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer