Vi går nå forkjølelses- og influensasesongen i møte, og samtidig har vi fått covid-19 som en konstant smittemulighet.
Hvordan kan vi skille mellom nyoppstått forkjølelse, influensa og covid? Og er det egentlig nødvendig å vite hva man har?
Like symptomer
Symptomene ved covid-19, forkjølelse og influensa kan være til forveksling like, og verken den syke eller lege kan si noe sikkert om hvilken sykdom det er, uten testing. Slike luftveisinfeksjoner kan gi feber, hoste, tungpust, slapphet, sår hals, tett og rennende nese, muskelsmerter, hodepine, mageplager og nedsatt lukte- og smakssans.
Det er verd å merke seg at forkjølelse vanligvis gir vesentlig lettere symptomer enn influensa, og gir ikke muskelsmerter og utslåtthet slik influensa gjør. Men en covid-19 infeksjon kan arte seg akkurat som en forkjølelse hos noen.

Forkjølet? Mange blir smittet av dette viruset nå
Testing har lite verdi
Det er ikke lenger noen anbefalinger om testing. Den enkelte kan selv velge hurtigtest om en ønsker det, og en kan få foretatt PCR-testing hos fastlege eller på teststasjoner hvis det er nødvendig, for eksempel i forbindelse med reiser til land som har krav til slik dokumentasjon.
Testing har nå liten eller ingen praktisk eller medisinsk nytteverdi. Det er fordi at uansett om man tester positivt eller negativt på en Covid-test, så forblir rådene om hva man skal foreta seg, de samme.

Dette bør du gjøre
Ved nyoppståtte luftveissymptomer, uansett om det er forkjølelse, influensa eller Covid, skal en holde seg hjemme og unngå kontakt med personer i risikogrupper, til en ikke lenger føler seg syk.
Når kan man gå tilbake på jobb eller skole?
Når en føler seg frisk nok til å gå på jobb eller skole, kan man gjøre det. Det gjelder også om man har såkalte restsymptomer, det vil si rennende nese, heshet, moderat hoste. Det er ikke til hinder for skole eller jobb.
Hvorfor anbefales ikke testing lenger?
Grunnen til at det ikke anbefales testing lenger, er at det får ingen konsekvenser verken medisinsk eller i forhold til arbeid/skole.
Det finnes ingen spesifikk behandling for verken influensa eller covid-19, og som kjent har antibiotika ingen effekt.

Så lang er inkubasjonstiden for omikron
Hvordan unngå sykdom?
Luftveisinfeksjoner med virus smitter fra person til person ved dråpesmitte, som kan skje ved hoste, nysing, og generell nærkontakt. Det går også an å bli smittet indirekte ved berøring av overflater hvor det er virus.
Det betyr at de rådene vi alle kjenner så godt nå, fremdeles gjelder, og de er effektive også for influensa og forkjølelse:
- Håndvask / desinfisering
- Hoste i armkroken
- Fysisk avstand, eventuelt munnbind.
Spesielt viktig er dette om en ikke kan unngå nærkontakt med personer i risikogruppene.
Personer over 65 år anbefales nå oppfriskningsdose med Covidvaksine. Det samme gjelder personer i risikogrupper. Er man usikker på om man er blant disse, finner en oversikter på Folkehelseinstituttets side, eller en kan spørre fastlegen.

Influensa eller korona? Slik skiller du dem fra hverandre
Når oppsøke lege?
Oppsøk lege ved manglende bedring over noe tid, ved forverring og ved tungpust. Dette fordi begge sykdommer kan gi komplikasjoner og sekundærinfeksjoner som lungebetennelse og eventuelt behov for antibiotika. Dette gjelder uansett om man har influensa, Covid eller ikke vet hvilken sykdom det er.
Risikogrupper
Eldre mennesker, spedbarn, gravide, personer med redusert immunforsvar og uvaksinerte.