Coronavirus og halloween: 7 råd fra FHI

La barna få feire halloween – men husk smittevernet!

SAMMEN MED DEN FASTE GJENGEN: Skattejakt, rebusløp og liknende med de samme faste gruppene man vanligvis er en del av er gode alternativer, sier FHI. Foto: Evgeny Atamanenko / Shutterstock / NTB
SAMMEN MED DEN FASTE GJENGEN: Skattejakt, rebusløp og liknende med de samme faste gruppene man vanligvis er en del av er gode alternativer, sier FHI. Foto: Evgeny Atamanenko / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Halloween er for mange barn (og voksne?) et høydepunkt på høsten. Tradisjonen med «knask eller knep» har vokst seg sterk i Norge, og 31. oktober er en viktig dag for mange små.

Barn kler seg ut i skumle kostymer og ringer på dører i håp om å få noe godt. De har kanskje planlagt og gledet seg i lang tid, men i år bør feiringen foregå noe annerledes. Halloween kan ikke feires slik vi vanligvis ville, for å unngå smitte av Covid-19.

Følg regler om antall personer

– Som med alle andre arrangementer og sosiale sammenkomster for tiden er det særlig viktig at ingen syke deltar, og at alle husker på god hånd- og hostehygiene underveis, påpeker overlege Margrethe Greve-Isdahl, ved Folkehelseinstituttet (FHI)

FHI påpeker også at det er viktig å følge gjeldende forbud og råd om antall personer som kan være samlet der du bor.

Utdeling av godteri skal foregå på en spesiell måte – unngå denne halloweentabben!

Godteri som deles ut må være ferdig innpakket. Man bør ikke dele halloween-sminke med andre enn de du bor sammen med.

MARGRETE GREVE ISDAHL: Overlege ved FHI.
MARGRETE GREVE ISDAHL: Overlege ved FHI. Vis mer

Reduser antall kontakter

FHI mener det er fint å finne andre måter å feire halloween på enn den tradisjonelle runden i nabolaget hvor man ringer på dørene for knask eller knep. Skattejakt, rebusløp og liknende med de samme faste gruppene man vanligvis er en del av er gode alternativer.

– Hensikten er å redusere antall kontakter slik at man reduserer sjansen for smittespredning og bidrar til en enklere smittesporingsjobb for kommunen dersom det blir nødvendig, forklarer Greve-Isdahl.

7 Knask eller knep-råd

Knask eller knep er en utendørsaktivitet for barn og unge, og så lenge de følgende smittevernrådene følges, anses smitterisikoen som lav:

  1. Både de som ringer på og de som åpner døra må være friske.
  2. Gå i små grupper og med de man er sammen med til vanlig.
  3. Hold avstand til andre grupper dersom det oppstår kø utenfor enkelte hus.
  4. Den som åpner døra, er den som deler ut godteri. Husk rene hender, eller bruk skje/pølseklype.
  5. Vent med å spise godteriet til runden er ferdig og man har fått vasket/spritet hendene.
  6. Ikke del godteri.
  7. Ha gjerne en voksen med på runden: de kan sikre både smittevern og trafikksikkerhet i mørket.

Ved å snakke med barna om reglene i forkant er utsiktene gode for at kvelden skal bli like fin som barnet håper, og man unngår å øke smitten i samfunnet.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer