Coronavirus eller vanlig forkjølelse?

I utgangspunktet er symptomene ganske like for både forkjølelse, influensa og covid-19. Slik vurderer du risikoen for om du har blitt smittet med coronavirus.

SÅR HALS, RENNENDE NESE: Kan det være corona? Svaret er mest sannsynlig nei - men du skal uansett teste deg. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SÅR HALS, RENNENDE NESE: Kan det være corona? Svaret er mest sannsynlig nei - men du skal uansett teste deg. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er et økende antall smittet av Coronavirus Norge, og folk oppfordres til karantene og testing ved symptomer. Samtidig er det flere andre forkjølelsesvirus i omløp - slik det alltid pleier, og spesielt i vinterhalvåret. Hvis du blir forkjølet nå kan det være at du har blitt smittet av et helt ordinært og «snilt» forkjølelsesvirus. Uansett - så lenge du har forkjølelsessymptomer SKAL du være i karantene, og du bør teste deg.

Frode Forland. Foto: FHI
Frode Forland. Foto: FHI Vis mer

Symptomer

– En infeksjon med coronavirus skiller seg lite fra en vanlig øvre luftveisinfeksjon i første fase, eller for dem som blir mildt syke. I symptomatologi er det liten forskjell på forkjølelse og coronavirus i mild fase av sykdommen. Mest vanlige symptomer er feber, tørrhoste, sår hals og eventuelt kortpustethet, har Frode Forland, Fagdirektør, Smittevern og global helse ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, tidligere uttalt til Lommelegen.

SE FHI SIN TABELL OVER COVID-19 SYMPTOMER LENGRE NED I SAKEN!

Med andre ord - coronainfeksjon vil for de fleste arte seg som en helt vanlig forkjølelse. De fleste får en mild variant av sykdommen og blir friske av seg selv etter noen dager eller uker. 1 av 6 som får coronainfeksjon vil utvikle mer alvorlige symptomer, ifølge WHO. Dette kan innebære pusteproblemer og lungebetennelse.

WHO påpeker at det er mye vi ikke vet om coronaviruset ennå, men at eldre mennesker og personer med sykdommer som høyt blodtrykk, hjertesykdom, lungesykdom, kreft eller diabetes kan ha høyere risiko for å utvikle alvorlige symptomer etter en coronavirusinfeksjon.

Lommelegen har en egen sak om astma og coronavirus og kols og coronavirus.

Hva er forskjellen?

Nordmenn er gjennomsnittlig forkjølet tre ganger årlig. En vanlig forkjølelse er ofte forårsaket av adeonvirus og rhinovirus. Forkjølelser er milde infeksjoner som du blir frisk av uten at du trenger å oppsøke lege.

De vanligste symptomene på covid-19 er også vanlige ved andre luftveisinfeksjoner som forkjølelse og influensa. FHI

Forskjellen på coronavirus og andre forkjølelsesvirus er at en langt større andel får et mer alvorlig forløp. Derfor ønsker helsemyndighetene å begrense store arrangementer og aktiviteter med grupper og de vil gi hjemmekarantene til smittede, for å forebygge at sykdommen sprer seg ytterligere.

LES MER: Hvem skal testes for coronavirus?

Corona, forkjølelse, influensa eller allergi?

Symptomene ved coronainfeksjon (covid-19) er i stor grad overlappende med symptomer på andre luftveisinfeksjoner, som forkjølelse og influensa, særlig ved mindre alvorlig sykdom. Folkehelseinstituttet har laget en tabell for å tydeliggjøre forskjellene i symptomer:

Symptomer Covid-19 Forkjølelse Influensa Allergi
FeberHovedsymptom*SjeldenVanligSjelden
HosteHovedsymptom*VanligVanligNoen ganger
TungpustethetHovedsymptom*NeiSjeldenNoen ganger
HodepineVanligNoen gangerVanligNoen ganger
SlapphetVanligNoen gangerVanligNoen ganger
Nedsatt lukte- og/eller smaksansVanligNoen gangerNoen gangerNoen ganger
MuskelverkVanligNoen gangerVanligSjelden
Sår halsNoen ganger (Vanligst hos barn)VanligVanligSjelden (men kløe kan forekomme)
Rennende eller tett neseNoen gangerVanligNoen gangerVanlig
NysingSjeldenVanligSjeldenVanlig

*Hovedsymptom er her definert ut ifra WHOs kriterier for mistenkt covid-19

Miste smak- og luktesans

En internasjonalt fagtidsskrift for øre, nese og hals spesialister, Rhinologyjournal, har publisert en liten studie etter 30 personer ble testet: Ti med coronainfeksjon, ti med forkjølelse og ti friske. Resultatet man fant var at tapet av smaks- og luktesansen var mye tydeligere hos korona-pasientene enn de andre to gruppene.

Dette kan indikere at koronainfeksjon i større grad gir tap av smakssans og luktesans enn andre luftveisinfeksjoner som gir forkjølelse.

Hvor sannsynlig er det at du har coronavirus?

Hvis jeg har sår hals, tett eller rennende nese og føler det trett, hvor sannsynlig er det at jeg har coronavirus?

USIKKERT, HVIS...
Du har forkjølelsessymptomer. Det er vanskelig å vite om du har corona eller forkjølelse. Hold deg hjemme til du er frisk og ikke smitt andre. Hvis du er en ungdom eller voksen som har fått feber, hoste, sår hals, tungpustethet eller som mistenker at du er smittet av covid-19, bør du testes og holde deg hjemme til du har fått svar på prøven.

Du kan teste deg ved behov, du trenger ikke henvisning via lege, men kan ringe til din kommune eller bydel sitt koronasenter/testsenter. Se din kommunes hjemmeside for mer informasjon om hvordan du avtaler og møter opp for testing.

Risikoen for at det er corona du har, øker i takt med antall smittede i Norge og ditt nærområde.

MER SANNSYNLIG, HVIS...
Hvis du de siste 14 dagene har oppholdt deg sammen med andre med kjent smitte, eller er nærkontakt til en som er smittet. Gjennomfør hjemmekarantene og ring kommunens koronasenter for vurdering om test. Se din kommunes hjemmeside for mer informasjon om testing. Ta kontakt med helsetjenesten (per telefon) ved alvorlige symptomer, råder FHI.

Oppsøk alltid legehjelp ved pusteproblemer

Alle luftveisinfeksjoner - også vanlige uskyldige forkjølelser - kan i teorien utvikle seg til en mer alvorlig nedre luftveisinfeksjon som lungebetennelse. Hvorvidt du mistenker å ha bli smittet med corona eller ikke spiller liten rolle; Hvis du har problemer med å puste, eller andre tegn på alvorlig sykdom, skal du alltid ringe lege eller legevakt på 116117.

Ved behov for akutt hjelp ring 113.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer