Coronasmitte og bading

Kan man bli smittet av corona via svømmebasseng, plaskebasseng og bading på strender? Vis corona-badevett i sommer!

1 METER AVSTAND: Rådene gjelder uavhengig hvor du bader. På en overfylt strand eller i en jacuzzi blir regelen vanskelig å følge, og du utsetter deg for risiko. (Illustrasjonsbildene er fotografert før coronavirusutbruddet) Foto: NTB Scanpix/Shtterstock
1 METER AVSTAND: Rådene gjelder uavhengig hvor du bader. På en overfylt strand eller i en jacuzzi blir regelen vanskelig å følge, og du utsetter deg for risiko. (Illustrasjonsbildene er fotografert før coronavirusutbruddet) Foto: NTB Scanpix/Shtterstock Vis mer

Et avkjølende bad er godt i varmen, men kan det utgjøre en risiko for coronasmitte å bade i samme vann med andre mennesker?

Ifølge FHI er det først og fremst personlig nærkontakt, hvor dråpesmitte eller kontaktsmitte kan forekomme, som utgjør en smitterisiko for covid-19. I ulike bassenger kan også berøring av bassengets vegger og kanter, gelender og så videre utgjøre en risiko.

Hold 1 meters avstand

Det viktigste rådet for å unngå koronasmitte ved bading er å holde avstand.

– Når det gjelder hvordan man bør oppføre seg under koronaepidemien, så er sannsynligheten liten for å bli smittet via badevannet, men det er viktig å føle de vanlige «koronareglene» med minst en meters avstand mellom de badende i svømmebasseng som benyttes av andre enn nær familie, forteller Vidar Lund, seniorforsker ved seksjon for smitte fra mat, vann og dyr, Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Kan du smittes av sykdommer i badebasseng?

VIDAR LUND: Seniorforsker, FHI.
VIDAR LUND: Seniorforsker, FHI. Vis mer

Unngå å bade hvis du er syk

Lund påpeker videre at du ikke bør bade i basseng dersom du ikke føler seg frisk og har symptomer på Covid-19 eller diaré.

– Hold deg hjemme hvis du er syk, og ikke oppsøk badestrender eller basseng.

Lund henviser til de generelle smitteverntiltakene for koronaepidemien på fhi sine nettsider.

Svømmehaller

Svømmeanlegg har allerede svært strenge krav til renhold og hygienetiltak for å opprettholde normal drift. Likeledes er det strenge krav til vannbehandling, noe som gir liten risiko for koronasmitte via bassengvann, ifølge FHI.

STRENGE KRAV TIL RENS OG RENHOLD: Smitterisikoen er størst i dusjen og garderobe. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
STRENGE KRAV TIL RENS OG RENHOLD: Smitterisikoen er størst i dusjen og garderobe. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Utfordringen er først og fremst å forhindre kontaktsmitte og dråpesmitte gjennom avstandsbegrensning og forsterket renhold i svømmeanlegg. Spesielt utsatte områder vil være i ankomstområder, garderober og dusjanlegg

Hygiene før og etter bassengbad

– De som skal bade må dusje med full kroppsvask før og etter at de har badet. For offentlige basseng og badeland er det, sammen med bransjen, utarbeidet egne smittevernveiledere i forhold til Koronaepidemien, forteller Lund.

image: Kan du smittes av sykdom i badebasseng?

Kan du smittes av sykdom i badebasseng?

Private jacuzzi og boblebad – kun for familien

– Når det gjelder bruk av private Jacuzzi og boblebad, anbefaler vi at de kun benyttes av familien selv, og leverandørens råd for drift- og vedlikehold, inkludert tilsetning av desinfeksjonsmiddel, bør følges nøye, for å sikre god hygiene og å unngå smitte, sier Lund.

Når det gjelder offentlige boblebad, tilknyttet svømmehaller og badeland skriver FHI i smittevernsråd til svømmehaller og bad følgende: I boblebad bør det tillates kun én person om gangen, dersom det ikke er mulig å oppnå minimum 1 meter mellom de badende.

BYTT VANN OFTE: Hold vannet rent. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BYTT VANN OFTE: Hold vannet rent. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Plaskebasseng for barn

– For plaskebasseng for barn, uten noen form for rensing, anbefaler vi at vannet byttes ofte, da barn ofte flyr ut og inn av bassengene og vannet, i tillegg til å bli uhygienisk, også fort blir udelikat og grumsete, sier Lund.

- I et vanlig svømmebasseng hos personer med normalt immunforsvar, er det sjeldent man blir syk. Men hvis det er feil med driften kan det gi problemer, forklarer Lund.