Borreliose: Symptomer, testing og behandling

Flåttbitt kan spre borrelia-bakterier, som utvikler seg til hudutslett hos noen. Infeksjonen kan også en sjelden gang angripe nerver, og gi infeksjon i ledd. Se bilder.

KLASSISK UTSLETT: Det første symptomet på en Borreliainfeksjon er vanligvis Erytema Migrans – et ringformet rødlig utslett (erytem) som brer seg (migrerer) utover bittstedet. Foto: Flåttsenteret
KLASSISK UTSLETT: Det første symptomet på en Borreliainfeksjon er vanligvis Erytema Migrans – et ringformet rødlig utslett (erytem) som brer seg (migrerer) utover bittstedet. Foto: Flåttsenteret Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Borreliose, også kalt Lyme borreliose, er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge. Sykdommen skyldes en gruppe bakterier som heter Borrelia-bakterier, som kan smitte både dyr og mennesker. Borrelia burgdorferi sensu lato er ifølge Flåttsenteret samlebetegnelsen for minst 20 forskjellige subtyper av bakterien.

Skogflåttencefalitt (TBE) er en annen sykdom som også kan oppstå etter flåttbitt.

EKSPERT: Harald Reiso, allmennlege og rådgiver ved Flåttsenteret. Foto: Flåttsenteret
EKSPERT: Harald Reiso, allmennlege og rådgiver ved Flåttsenteret. Foto: Flåttsenteret Vis mer

Hvor mange blir syke, og hvor er risikoen størst?

Ifølge FHI ble det i 2018 ble det meldt inn 421 tilfeller av utbredt borreliose til MSIS. Kortvarige, lokale infeksjoner er ikke meldepliktig. Med utbredt sykdom menes det alvorlige tilfeller hvor bakterien har spredd seg videre til andre organer og vev i kroppen. Det ble rapportert inn flest tilfeller fra Hordaland, Møre og Romsdal og Agder-fylkene.

Hudutslettet Erytema migrans, regnes som lokal sykdom, da bakterien sitter i huden. Erytema migrans er ikke meldepliktig i Norge, men det er estimert at omtrent 7000 nordmenn får diagnosen hvert år.

Slik ser en flått ut, og slik ser utslettet ut. Video: Lommelegen.no Vis mer

Når starter flåttsesongen?

I Norge regnes ofte flåttsesongen fra april til november så lenge temperaturen er over 4-5 C°, men dette kan variere fra år til år. Flåtten er stort sett mest aktiv på sommeren når det er høy temperatur og høy luftfuktighet, men det er faktisk full mulig å bli bitt av flått på vinteren også.

LES OGSÅ: Rød stripe på huden kan være lymfangitt

LES OGSÅ:
image: Alt om flått

Alt om flått

Hvorfor får man Borreliose?

I Norge er det skogflåtten som kan smitte deg med Borrelia.

- Når flåtten suger seg fast kan det komme spytt over i huden. Noen flått har Borrelia-bakterie som gjør at det blir en infeksjon, forklarer Harald Reiso, allmennlege og rådgiver ved Flåttsenteret.

Han forteller at et flåttbitt i seg selv kan gi en vevsirritasjon, på lik linje med et insektstikk, men at dette forsvinner i løpet av noen dager.

- Et Borreliautslett er en lokal hudinfeksjon som brer seg sakte utover. Dette vil normalt skje i løpet av 3-30 dager, sier Reiso.

Det finnes en rekke ulike typer av borrelia-bakterien. Hvilken du eventuelt smittes av, vil være avgjørende for symptomene.

Tre faser

Man skiller mellom tre typer Borreliose:

 • Lokal infeksjon (3 til 30 dager etter bitt)
 • Tidlig utbredt infeksjon (uker til ti måneder)
 • Sen utbredt infeksjon (ti måneder til flere år)
Hos barn er øret den hyppigste lokaliseringen Foto: Flåttsenteret
Hos barn er øret den hyppigste lokaliseringen Foto: Flåttsenteret Vis mer
FLÅTT HOS BARN: Hos barn er øret den hyppigste lokaliseringen. Foto: Flåttsenteret
FLÅTT HOS BARN: Hos barn er øret den hyppigste lokaliseringen. Foto: Flåttsenteret Vis mer

Symptomer på tidlig lokal infeksjon

Det første symptomet på en Borreliainfeksjon er vanligvis Erytema Migrans – et ringformet rødlig utslett (erytem) som brer seg (migrerer) utover bittstedet, ifølge Flåttsenteret.

- Utslettet oppstår 3-30 dager etter et flåttbitt. Noen kan få generelle allmennsymptomer som tretthet, slapphet, feber, hodepine, hovne lymfeknuter og muskelsmerter, sier Reiso.

En annet mer sjeldent symptom i tidlig fase av sykdommen er Borrelia lymfocytom. Denne kjennetegnes ifølge Helsedirektoratet av en smertefri blålilla tumorlignende hudinfiltrasjon. Inkubasjonstiden for LABC er uker til måneder etter flåttbittet.

Øre og brystvorte utsatt

Hos barn er øret den hyppigste lokaliseringen, og hos voksne ofte på brystvorten.

FLÅTTBITT: Det finnes en rekke ulike typer av borrelia-bakterien. Hvilken du eventuelt smittes av, vil være avgjørende for symptomene. Foto: Flåttsenteret
FLÅTTBITT: Det finnes en rekke ulike typer av borrelia-bakterien. Hvilken du eventuelt smittes av, vil være avgjørende for symptomene. Foto: Flåttsenteret Vis mer
FLÅTTBITT: Det finnes en rekke ulike typer av borrelia-bakterien. Hvilken du eventuelt smittes av, vil være avgjørende for symptomene. Foto: Flåttsenteret
FLÅTTBITT: Det finnes en rekke ulike typer av borrelia-bakterien. Hvilken du eventuelt smittes av, vil være avgjørende for symptomene. Foto: Flåttsenteret Vis mer

Symptomer på tidlig utbredt infeksjon

Dersom bakterien i tidlig fase spres til andre organer og vev i kroppen kalles det tidlig utbredt infeksjon.

I Norge er det mest vanlig at bakterien sprer seg til nervesystemet og gir symptomer på Nevroborreliose, og i noen tilfeller spres borrelia-bakterien til ledd (Lyme artritt).

- Det vanligste er at man får en infeksjon i en nerverot, og da er det vanlig at ansiktsnerven blir utsatt. Det typiske er halvsidelammelse i ansiktet, særlig hos barn. Bakterien kan sette seg i forskjellige nerverøtter og gi irritasjon og brennende smerte i huden tilsvarende helvetesild, forklarer Reiso.

Noen ganger kan langtkommen borreliose forårsake hjerteproblemer, ifølge Helsenorge. Da har bakterien spredd seg til hjertet. Dette kalles Lyme karditt.

Alvorlige symptomer fra hjertet er, ifølge Flåttsenteret, sjeldent, men forbigående hjerterytmeforstyrrelse (AV-blokk) og betennelse i hjertet/hjerteposen (myopericarditt) kan forekomme.

Andre mer sjeldne symptomer på borreliainfeksjon er:

I sjeldne tilfeller kan man få multiple Erytema Migrans. Det vil si at man får flere utslett på kroppen, selv om man bare har hatt ett flåttbitt. Dette fenomenet er mer vanlig i USA enn i Europa.

FLÅTTBITT: I noen tilfeller spres borrelia-bakterien til ledd. Foto: Flåttsenteret
FLÅTTBITT: I noen tilfeller spres borrelia-bakterien til ledd. Foto: Flåttsenteret Vis mer
FLÅTTBITT: I noen tilfeller spres borrelia-bakterien til ledd. Foto: Flåttsenteret
FLÅTTBITT: I noen tilfeller spres borrelia-bakterien til ledd. Foto: Flåttsenteret Vis mer

Symptomer på sen utbredt infeksjon

Noen ganger kan borrelia-infeksjon opptre måneder til år etter smitte hos personer som har gått udiagnostisert og ikke fått behandling med antibiotika. I medisinske fagmiljøer brukes begrepet kronisk borreliose dersom man har gått med en ubehandlet Borrelia-infeksjon i mer enn 6 måneder.

Den vanligste formen i Europa er hudsykdommen Acrodermatitis Chronica Atrophicans (ACA).

Sykdommen debuterer ifølge Helsedirektoratet med et svakt utslett, som langsomt utvikles til blålilla misfarging og hevelse, hyppigst på ekstensorsidene av ekstremitetene som håndrygg, fotrygg, skinnlegg og albue. Lesjonene brer seg og kan være både unilaterale og bilaterale.

Det er ingen påvirkning av sentralnervesystemet.

Etter en mangeårig inflammatorisk fase går infeksjonen over i en sen atrofisk fase. Man kan også ha betennelse i store ledd og kroniske leddsmerter, eller vedvarende nevroborreliose med ulike symptomer fra nervesystemet som:

FLÅTTBITT: SLik kan utslett ved borreliose se ut. Foto: Flåttsenteret
FLÅTTBITT: SLik kan utslett ved borreliose se ut. Foto: Flåttsenteret Vis mer
Acrodermatitis Chronica Atrophicans: debuterer ifølge Helsedirektoratet med et svakt utslett, som langsomt utvikles til blålilla misfarging og hevelse, hyppigst på ekstensorsidene av ekstremitetene som håndrygg, fotrygg, skinnlegg og albue. Foto: Flåttsenteret
Acrodermatitis Chronica Atrophicans: debuterer ifølge Helsedirektoratet med et svakt utslett, som langsomt utvikles til blålilla misfarging og hevelse, hyppigst på ekstensorsidene av ekstremitetene som håndrygg, fotrygg, skinnlegg og albue. Foto: Flåttsenteret Vis mer

Hvordan settes diagnosen

Ifølge Reiso får man diagnosen Erytema Migrans hos legen ved hjelp av blodprøve, sykdomshistorikk og hvordan utslettet ser ut. Ved mistanke om utbredt infeksjon brukes antistofftester.

Behandling av borreliose

- Selv om du har blitt bitt av flått med borrelia er det kun 3-4 prosent sjanse for sykdom. Det har ikke noe for seg å gi antibiotika ved flåttbitt hvis man ikke har symptomer, sier Reiso.

Ved påvist borreliose anbefaler Folkehelseinstituttet penicillin og antibiotika.

 • Lokal sykdom/erytema migras: Fenoksymetylpenicillin, amoksicillin og doksycyklin anses som likeverdig behandling. Penicillin er førstevalg. Behandlingsvarighet er 14 dager.
 • Acrodermatitis chronica atrophicans (ACA) og artritt: Tre ukers doksysyklinbehandling (amoksicillin for barn under 8 år).
 • Nevroborreliose eller hjerteborreliose: Doksysyklin (noen ganger intravenøs (Anbefales vanligvis parenteral) antibiotikabehandling) ved (og) nevrolog/infeksjonsmedisiner/kardiolog.
Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gunnar Hasle

INFEKSJONSLEGEN

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Prognose

De fleste som har vært syke av borrelia blir friske.

- Alle blir bra etter behandling ved lokal infeksjon. Noen kan ha plager i ettertid ved utbredt infeksjon, men man blir gjerne bedre etter hvert, sier Harald Reiso.

Ifølge Helsenorge vil man sannsynligvis foreslå at man bytter antibiotika eller tar antibiotika lenger hvis symptomene ikke går over. Et svært lite antall mennesker som ikke får behandling, får kroniske skader i nervesystemet. Dette kan påvirke kraft og koordinasjon i kroppen.

Omtrent 1 av 10 personer som får borrelia artritt, har fortsatt hovne og smertefulle ledd i måneder eller år etter behandling. Men dette gir seg som regel etter noe tid. Enkelte kan få smerter og tretthet som kan vare i måneder, selv om de har blitt behandlet.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gunnar Hasle INFEKSJONSLEGEN
Få svar innen 3 dager for 299,-