Bitt fra menneske

Hvis et menneske blir bitt av et annet menneske og får sår i huden, er risikoen for infeksjon 25 %. Rens av såret er viktig. Antibiotika og vaksine kan være aktuelt.

MENNESKEBITT: På bildet ser du et bitt som har etterlatt seg merke, men ikke har gått gjennom huden, og dermed er det mindre risiko for infeksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
MENNESKEBITT: På bildet ser du et bitt som har etterlatt seg merke, men ikke har gått gjennom huden, og dermed er det mindre risiko for infeksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De fleste bitt fra andre mennesker påføres under lek mellom barn, eller hos voksne ved seksuelle aktiviteter eller slåssing. Menneskebitt inneholder mange bakterier fra munnhulen og hvis disse bakteriene kommer under huden er infeksjonsfaren stor.

Hvor vanlig er bitt fra menneske?

Data fra Oslo legevakt viser at hundebitt er klart vanligste årsak til bittskade (ca. 75 %), mens kattebitt er mindre vanlig (ca. 15 %). Menneskebitt utgjør en mindre andel. (1)

Hvor stor risiko er det for at et bitt fører til infeksjon?

Ifølge fhi.no har menneskebitt sammenlignet med dyrebitt menneskebitt like stor, eller større risiko for infeksjon.

  1. 25 % av menneskebitt fører til infeksjon.
  2. 25-50% av kattebitt og kattekloring fører til infeksjon.
  3. 10-20% av hundebitt fører til infeksjon.

Hva bør man gjøre hvis man blir bitt av et annet menneske?

Ved mindre bittskader kan du bruke såpe og vann, eller desinfeksjonsmiddel, for å rense såret. Dersom bittet har gitt en dyp punktering av huden, eller det blør kraftig, bør man legge på en bandasje og trykke mot såret, og kontakte lege eller legevakt for vurdering av om såret skal sys, og behov for vaksiner. Ved større skader, og hvis smerter og hevelser øker, eller såret når inn til ben eller ledd, bør man legges inn på sykehus. (4)

BITT I SKULDER: Fotballspiller som har blitt bitt av en litt for kamplysten motspiller. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Tony Gentile
BITT I SKULDER: Fotballspiller som har blitt bitt av en litt for kamplysten motspiller. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Tony Gentile Vis mer

Hvilke bakterier og virus kan infisere såret?

Infeksjon etter menneskebitt skyldes vanligvis gule stafylokokker eller bakterien Eikenella corrodens som finnes i normalfloraen i munnhulen. Andre bakterier som kan gi infeksjon etter menneskebitt er streptokokker, og anaerobe bakterier. Hepatitt B-virus kan i sjeldne tilfeller overføres gjennom blødende bitt som har penetrert hud. Stivkrampe (Tetanus) og rabies kan ikke overføres med menneskebitt. (1)

Hvor lang tid går det fra jeg har blitt bitt til jeg merker infeksjon?

Inkubasjonstiden for streptokokk eller stafylokokkinfeksjone er: 24–72 timer.

Trenger jeg antibiotika?

Ved overflatiske skader trenges vanligvis ingen medisiner.

Ved noen tilfeller anbefales det å ta antibiotika i 3–4 dager dersom:

  1. Såret ikke kan rengjøres
  2. Såret er eldre enn 24 timer og ikke er behandlet
  3. Såret er lokalisert til hender, føtter eller ansikt
  4. Såret har ført til skade på dypereliggende vev
  5. Antibiotikabehandling anbefales etter alle typer bitt – uavhengig av sårtype – til rusbrukere, de som har operert ut milten, immunsvekkede og eldre personer.
KRAFTIG BITT: Tennene til et menneske er ikke så spisse som hos for eksempel katter og hunder, hvor bitt lett lager hull i huden. Men kjeven til et menneske er sterk og kan likevel forårsake stor skade. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KRAFTIG BITT: Tennene til et menneske er ikke så spisse som hos for eksempel katter og hunder, hvor bitt lett lager hull i huden. Men kjeven til et menneske er sterk og kan likevel forårsake stor skade. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Bør jeg ta stivkrampevaksine?

Stivkrampe overføres ikke ved menneskebitt, og du trenger derfor ikke ta eller fornye vaksinen.

Kan jeg gjøre noe for å forhindre smitte av hepatitt og HIV?

Ved fare for smitte for hepatitt og HIV kan man få vaksine og antiviralmidler. Snakk med legen om dette. Ved bitt vil man på samme måte som ved stikkuhell på sprøyte kunne gjør noen tiltak for å forhindre smitte, dette kalles posteksponeringsprofylakse. Snakk med legen om dette, eller les om dette i Legevakthåndboken.

Personer med økt risiko for infeksjon etter bitt

Følgende pasientgruppe har økt risiko for infeksjon etter bitt:

  • Personer eldre enn 50 år med bitt på hender, føtter og ansikt
  • Pasienter som bruker medisiner som hemmer immunforsvaret (for eksempel cellegift)
  • Personer uten milt
  • Rusmisbrukere
  • Personer med svekket allmenntilstand
  • Personer som har diabetes

(1, 2, 3)

Symptomer på sårinfeksjon

Det finnes flere tegn på infeksjon i sår.

  • Smerter og ømhet over bittstedet
  • Rød og varm hud rundt bittområdet
  • Hevelse
  • Puss
  • Hovne lymfekjertler
  • Feber
  • Nedsatt allmenntilstand

Ta kontakt med lege straks hvis det oppstår lokale infeksjonstegn.

Kilder:

1) FHI: Bittskader og infeksjoner 2) LVH: Bittsår 3) LVH: Stikkuhell på sprøyte

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer