Bekymret for Coronavirus? Slik kan du beskytte deg

Foreløpig finnes det ingen vaksine eller spesifikk behandling mot infeksjonen.

CORONAVIRUS: Utbruddet av det nye og hittil ukjente viruset startet i Kina. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
CORONAVIRUS: Utbruddet av det nye og hittil ukjente viruset startet i Kina. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Hva er coronavirus?

Coronavirus er et hittil ukjent virus med noen genetiske likheter til SARS-viruset. Det nye coronaviruset har forårsaket et pågående sykdomsutbrudd som begynte i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember i fjor, opplyser Folkehelseinstituttet (Fhi).

Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært situasjonen som en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse».

Utbredelse

I mange tilfeller har viruset gitt mild sykdom, men det har også vært rapportert om alvorlige tilfeller og dødsfall.

Ifølge en oversikt fra (WHO) datert 26. februar, har de bekreftet utbrudd hos 81 109 mennesker, hvor 2718 tilfeller har endt med dødsfall.

Utenfor Kina har 2918 mennesker fått bekreftet smitte, det er totalt 37 andre land som har rapportert smitte og 43 har mistet livet.

Viruset ble første gang rapportert i Norge 26.02, melder fhi. Personen er frisk og bor i Nord-norge og testet positivt etter hjemkost fra Kina.

Symptomer

Vanlige tegn på infeksjonen er luftveissymptomer som feber, hoste, kortpustethet og pustevansker. I mer alvorlige tilfeller kan infeksjonen gi lungebetennelse, SARS (severe acute respiratory syndrome) nyresvikt og død, opplyser WHO.

Hvordan beskytter jeg meg selv?

Foreløpig er smittekilden ukjent, men man antar at viruset smitter gjennom dråpe- og kontaktsmitte. Foreløpig finnes det ingen vaksine eller spesifikk behandling mot infeksjonen.

For å hindre smitte anbefaler Fhi følgende:

  • Syke personer bør unngår å hoste eller nyse direkte på andre.
  • Om mulig, bør man holde minst èn meters avstand til personer med luftveissymptomer.
  • God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.
  • Hånddesinfeksjon er et godt alternativ om man ikke har synlig skitne hender.

Hva om jeg skal reise?

Utendriksdepartementet fraråder reiser til Hubei-provinsen som ikke er strengt nødvendige. De opplyser om at kinesiske myndigheter har innført en rekke tiltak og restriksjoner for å hindre smittespredning.

Blant annet er all transport til/fra Wuhan og flere andre byer i Hubei-provinsen stanset.

image: Hva hjelper mot hoste?

Hva hjelper mot hoste?

Flere flyselskaper, deriblant SAS, har innstilt eller redusert sine flyvninger til og fra Kina. Enkelte land, som USA og Australia, har innført midlertidige restriksjoner på innreise for reisende som nylig har besøkt Kina. Enkelte naboland har også innført restriksjoner på sine grenser mot Kina.

Utenriksdepartementet oppfordrer norske borgere som reiser i Kina, herunder Hongkong, om å følge godt med på nyheter og være forberedt på forsinkelser og andre ulemper.

Hvis du har vært i område med smitte

Er man frisk, men har de siste to ukene oppholdt seg i et område med sannsynlg pågående spredning, bør man følge med på tegn til luftveisinfeksjon i 14 dager etter oppholdet.

Ved symptomer anbefaler Fhi at man tar kontakt med helsetjenesten på telefon. Har man ikke symptomer kan man omgåes andre som normalt.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-