Bekymret for Coronavirus? Slik kan du beskytte deg

Foreløpig finnes det ingen vaksine eller spesifikk behandling mot infeksjonen.

CORONAVIRUS: Utbruddet av det nye og hittil ukjente viruset startet i Kina. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
CORONAVIRUS: Utbruddet av det nye og hittil ukjente viruset startet i Kina. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er coronavirus?

Coronavirus er et hittil ukjent virus med noen genetiske likheter til SARS-viruset. Det nye coronaviruset har forårsaket et pågående sykdomsutbrudd som begynte i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember i fjor, opplyser Folkehelseinstituttet (Fhi).

Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært situasjonen som en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse».

Utbredelse

I mange tilfeller har viruset gitt mild sykdom, men det har også vært rapportert om alvorlige tilfeller og dødsfall.

Se livekart på DB.no som viser spredning av viruset i verden.

Viruset ble første gang rapportert i Norge 26.02, antall smittede øker daglig.

Symptomer

Vanlige tegn på infeksjonen er luftveissymptomer som feber, hoste, kortpustethet og pustevansker. I mer alvorlige tilfeller kan infeksjonen gi lungebetennelse, SARS (severe acute respiratory syndrome) nyresvikt og død, opplyser WHO.

Hvordan beskytter jeg meg selv?

Viruset smitter gjennom dråpe- og kontaktsmitte. Foreløpig finnes det ingen vaksine eller spesifikk behandling mot infeksjonen.

For å hindre smitte anbefaler Fhi følgende:

  • Unngå håndhilsning og klemming
  • Unngå unødvendig samvær med personer med symptomer på luftveissykdom
  • Unngå unødvendige utenlandsreiser da smittespredning kan øke i tiden som kommer, og kapasiteten i helsetjenesten kan være dårlig
  • Unngå deltagelse på arrangementer med mange deltagere fordi det er arenaer med mange ukjente
  • Om mulig, bør man holde minst èn meters avstand til personer med luftveissymptomer.
  • Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig
  • Arbeidstakere i risikogrupper bør samtale med arbeidsgiver om mulighet for fjernarbeid/fjernundervisning og tilrettelegging for videokonferanser

Hva om jeg skal reise?

Utendriksdepartementet fraråder reiser til land med utbrudd. Antall land oppdateres stadig ut fra tall om utbrudd.

Utenriksdepartementet informerer om at norske borgere må være oppmerksom på at enkelte land innfører tiltak og/eller restriksjoner ved innreise som har betydning for norske borgere eller de som kommer reisende fra Norge. De oppfordrer derfor norske borgere som er på reise, eller som vurderer å reise, til å sette seg godt inn i innreisebestemmelsene for det eller de landene de skal til.

Se UDs råd for reise til ulike land.

Flere flyselskaper, har innstilt eller redusert sine flyvninger til og fra flere land.

Hvis du har vært i område med smitte

Er man frisk, men har de siste to ukene oppholdt seg i et område med sannsynlig pågående spredning, skal man ha hjemmekarantene.

Les mer om hjemmekarantene og hjemmeisolasjon.

Ved symptomer anbefaler Fhi at man tar kontakt med helsetjenesten på telefon. Har man ikke symptomer kan man omgåes andre som normalt.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer