Behandling ved coronavirus

Det finnes ingen kur mot coronaviruset, men dette er rådene til deg som er smittet.

SMITTET: Hoste og feber er vanlige symptomer hos dem som er smittet av coronaviruset. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
SMITTET: Hoste og feber er vanlige symptomer hos dem som er smittet av coronaviruset. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Feber, tørr hoste og kortpustethet er de vanligste symptomene som er rapportert blant dem som er smittet av coronaviruset.

80 prosent av pasienter får milde symptomer. Rundt 14 prosent får alvorlig sykdom, og for fem prosent blir sykdommen kritisk. De over 60 år og med underliggende sykdommer er mest utsatt for alvorlig sykdom ved smitte, opplyser Who.

Det finnes ingen vaksine, eller effektivt behandling mot coronaviruset ennå. Ifølge Who jobbes det med å utvikle dette.

Behandlingen består derfor av å oppdage sykdommen tidlig, etterfulgt av karantene og symptomlindrende behandling ved milde tilfeller. Oksygenbehandling kan bli aktuelt hos de som blir alvorlig syke.

Her kan du følge med på den globale utviklingen av coronaviruset.

image: Søk lege ved disse coronasymptomene

Søk lege ved disse coronasymptomene

Symptomlindrende behandling

  • Drikk mye: Alle som har feber, trenger å drikke mye for ikke å tørke ut. Det er særlig viktig å passe på at barn som har feber, drikker nok. Dersom den syke er plaget av feberen og føler seg dårlig, bør hun ha lite på seg og eventuelt ligge uten dyne. Reduser temperaturen i rommet, gjerne helt ned til 16-17 grader.

  • Febernedsettende medisiner: Du bør ikke gi febernedsettende medisin uten videre. Husk at feber hjelper til med å drepe bakterier og virus. Hvis feberen ikke er høy eller gir store plager, trenger du ikke å gi febernedsettende medisin, opplyste Lommelegen tidligere.

  • Hostesaft: Ifølge allmennlege Marte Kvittum Tangen har hostesaft som reseptfrie legemidler ingen effekt. Hun får støtte fra norsk legemiddelhåndbok som skriver at de fleste legemidler innen gruppen hostemiksturer har liten, eller ingen dokumentert terapeutisk effekt. Det finnes derfor ingen grunnlag som kan rettferdiggjøre den utbredte bruken av kamfer, mentol, ammoniumklorid, sorbimakrogoler og guaifenesin.

  • Honning: En kunnskapsoppsummering av all tidligere forskning på området, fra anerkjente Cochrane Collaboration, konkluderer med at honning kan ha moderat effekt mot hoste, skrev Lommelegen tidligere.

Unngå videre smitte

Ved milde symptomer er det viktigste du kan gjøre å unngå å smitte andre, ifølge Infeksjonslege Gunnar Hasle. Han er uenig i Folkehelseinstituttets anbefaling om hjemmeisolasjon, ettersom man da risikerer å smitte andre i husstanden som er friske.

- Det beste hadde vært om man kunne dra alene på ei hytte eller liknende, sier han.

LEGE: Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo. Foto: MDG
LEGE: Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo. Foto: MDG Vis mer

Når bør man oppsøke lege?

Har man fått bekreftet smitte av coronavirus, bør man kontakte lege dersom man begynner å slite med pusten.

- Da vil det være aktuelt med oksygentilførsel. Holder ikke dette, må man legges på respirator, sier han.

Dette bør du ikke gjøre

Who fraråder følgende tiltak mot coronaviruset fordi de ikke har effekt, og kan være skadelig.

  • Røyking
  • Bruk av flere munnbind
  • Å ta antibiotika

Hasle fraråder folk å bestille en reise til utlandet nå. Har man allerede bestilt, ville han prøvd å avbestille denne. Ikke bare for å unngå å bli smittet, men også fordi man risikerer å havne i karantene.