Barn med feber: Når bør lege kontaktes?

Det er ikke uvanlig at barn får feber. Ofte går det over av seg selv, men i disse tilfellene bør du kontakte lege.

FEBER: Feber får lettere feber enn voksne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FEBER: Feber får lettere feber enn voksne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Folkehelseinstituttet (Fhi) definerer feber hos barn som temperatur over 38 grader målt i endetarmen. Barn får lettere feber enn voksne, og høy feber trenger ikke å bety at barnet er veldig sykt. Barn tåler feber godt, og feberen går som regel over av seg selv.

- Både bakterier og virus kan gi feber. Virusinfeksjon er mest vanlig, og da vil ikke en antibiotikabehandling hjelpe. Antibiotikabehandling er bare nødvendig dersom legen finner en bakterieinfeksjon som tilsier slik behandling, opplyser Fhi.

Ifølge Fhi er det viktigste ved feber å lindre barnets ubehag mens kroppen tar hånd om infeksjonen. Man må huske å gi rikelig med drikke og la barnet selv bestemme sitt aktivitetsnivå.

- Hvis barnet er plaget av feberen, kan du gi febernedsettende midler. Det kan hjelpe at barnet har lett påkledning (uten å fryse) og at romtemperaturen er sval. Ved høy feber bør du se til barnet ditt minst én gang i løpet av natta og observere allmenntilstanden.

image: Dette må du ikke gjøre når du har vannkopper

Dette må du ikke gjøre når du har vannkopper

Observere allmenntilstanden

Fhi understreker at det er viktigere å observere barnets allmenntilstand enn temperaturen, og oppfordrer foreldre om å kontakte lege dersom følgende skjer:

  • Barnet virker svært medtatt.
  • Det er vanskelig å få kontakt med barnet.
  • Barnet har utslett som ikke forsvinner når et glass trykkes mot huden.
  • Barnet har stiv nakke.
  • Barnet har vondt for å puste eller pusten er veldig rask.
  • Barnet ikke klarer å drikke.
  • Feberen ikke går ned etter to-tre dager.

- I barnets første seks levemåneder kan det være vanskelig å vurdere allmenntilstanden. Vær mer oppmerksom på symptomene over. Kontakt lege dersom du er i tvil.

image: Lav kroppstemperatur

Lav kroppstemperatur

- Rådfør deg ved usikkerhet

- Det er ikke enkelt å være forelder og gjøre vurderinger av eget sykt barn, spesielt ikke om det er det første barnet. Dette har leger forståelse for, og man kan rådføre seg med fastlegekontoret eller sykepleier på legevakten om man er usikker, sier Marte Kvittum Tangen, spesialist i allmennmedisin.

Hun forteller at feber hos barn er vanlig og en hyppig årsak til at man oppsøker enten fastlegen eller legevakt. Ofte finner man ingen spesiell årsak, og tilstanden er i seg selv ikke farlig om barnet ikke har hatt feberkramper tidligere.

- Det et er viktig å vite at man måler temperaturen riktig. Øretermometer kan være unøyaktige. Det går an å kontrollmåle mot seg selv om man er usikker.

Utsatte barn

Ifølge Tangen er små og uvaksinerte barn mer utsatt ved feber enn eldre barn. Har barnet besøkt land med annen bakterieflora, eller har kroniske sykdommer skal lege kontaktes tidligere enn ved de generelle rådene. Hvis barnet er utsatt for en bestemt smitte hvor man vet at det er viktig med tidlig kontakt med lege er det også større grunn for å oppsøke helsevesenet.

- Alle barn under 30 dager gamle skal innlegges på sykehus ved feber. Da kan man ringe 113. Er barnet under tre måneder må lege kontaktes, og vanligvis skal også disse barna innlegges akutt, forteller Tangen.

image: Søvnvansker hos barn

Søvnvansker hos barn

Eldre barn og alarmsymptomer

Har man eldre barn med feber under 39 grader og akseptabel allmenntilstand kan man vente før man kontakter lege.

- Er feberen kortvarig, og de får god omsorg og overvåkning i trygge omgivelser kan man se an tilstanden hjemme, med mindre barnet også har noen alarmsymptomer, sier Tangen og utdyper:

- Hvis barnet puster unormalt raskt, har unormalt rask puls, eller ikke responderer på febernedsettende skal lege kontaktes. Det kan være vanskelig for foreldre å vurdere hva som er normal frekvens hos barn i ulike aldre, men da er det lov å ringe legevakt eller legekontor om man er usikker.

Andre alarmsymptomer man må være oppmerksom på er hudblødninger, som vises gjennom hudutslett som ikke bleker når huden strekkes, dersom det er vanskelig å vekke barnet, de gråter vedvarende, har en blek eller grå hudfarge, tørr hud og liten urinproduksjon.

image: Hoste hos barn

Hoste hos barn

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gunnar Hasle INFEKSJONSLEGEN
Få svar innen 3 dager for 399,-