Barn med feber: Når bør lege kontaktes?

Det er ikke uvanlig at barn får feber. Ofte går det over av seg selv, men i disse tilfellene bør du kontakte lege.

FEBER: Feber får lettere feber enn voksne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FEBER: Feber får lettere feber enn voksne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Folkehelseinstituttet (Fhi) definerer feber hos barn som temperatur over 38 grader målt i endetarmen. Barn får lettere feber enn voksne, og høy feber trenger ikke å bety at barnet er veldig sykt. Barn tåler feber godt, og feberen går som regel over av seg selv.

- Både bakterier og virus kan gi feber. Virusinfeksjon er mest vanlig, og da vil ikke en antibiotikabehandling hjelpe. Antibiotikabehandling er bare nødvendig dersom legen finner en bakterieinfeksjon som tilsier slik behandling, opplyser Fhi.

Ifølge Fhi er det viktigste ved feber å lindre barnets ubehag mens kroppen tar hånd om infeksjonen. Man må huske å gi rikelig med drikke og la barnet selv bestemme sitt aktivitetsnivå.

- Hvis barnet er plaget av feberen, kan du gi febernedsettende midler. Det kan hjelpe at barnet har lett påkledning (uten å fryse) og at romtemperaturen er sval. Ved høy feber bør du se til barnet ditt minst én gang i løpet av natta og observere allmenntilstanden.

Observere allmenntilstanden

Fhi understreker at det er viktigere å observere barnets allmenntilstand enn temperaturen, og oppfordrer foreldre om å kontakte lege dersom følgende skjer:

  • Barnet virker svært medtatt.
  • Det er vanskelig å få kontakt med barnet.
  • Barnet har utslett som ikke forsvinner når et glass trykkes mot huden.
  • Barnet har stiv nakke.
  • Barnet har vondt for å puste eller pusten er veldig rask.
  • Barnet ikke klarer å drikke.
  • Feberen ikke går ned etter to-tre dager.

- I barnets første seks levemåneder kan det være vanskelig å vurdere allmenntilstanden. Vær mer oppmerksom på symptomene over. Kontakt lege dersom du er i tvil.

- Rådfør deg ved usikkerhet

- Det er ikke enkelt å være forelder og gjøre vurderinger av eget sykt barn, spesielt ikke om det er det første barnet. Dette har leger forståelse for, og man kan rådføre seg med fastlegekontoret eller sykepleier på legevakten om man er usikker, sier Marte Kvittum Tangen, spesialist i allmennmedisin.

Hun forteller at feber hos barn er vanlig og en hyppig årsak til at man oppsøker enten fastlegen eller legevakt. Ofte finner man ingen spesiell årsak, og tilstanden er i seg selv ikke farlig om barnet ikke har hatt feberkramper tidligere.

- Det et er viktig å vite at man måler temperaturen riktig. Øretermometer kan være unøyaktige. Det går an å kontrollmåle mot seg selv om man er usikker.

Utsatte barn

Ifølge Tangen er små og uvaksinerte barn mer utsatt ved feber enn eldre barn. Har barnet besøkt land med annen bakterieflora, eller har kroniske sykdommer skal lege kontaktes tidligere enn ved de generelle rådene. Hvis barnet er utsatt for en bestemt smitte hvor man vet at det er viktig med tidlig kontakt med lege er det også større grunn for å oppsøke helsevesenet.

- Alle barn under 30 dager gamle skal innlegges på sykehus ved feber. Da kan man ringe 113. Er barnet under tre måneder må lege kontaktes, og vanligvis skal også disse barna innlegges akutt, forteller Tangen.

Eldre barn og alarmsymptomer

Har man eldre barn med feber under 39 grader og akseptabel allmenntilstand kan man vente før man kontakter lege.

- Er feberen kortvarig, og de får god omsorg og overvåkning i trygge omgivelser kan man se an tilstanden hjemme, med mindre barnet også har noen alarmsymptomer, sier Tangen og utdyper:

- Hvis barnet puster unormalt raskt, har unormalt rask puls, eller ikke responderer på febernedsettende skal lege kontaktes. Det kan være vanskelig for foreldre å vurdere hva som er normal frekvens hos barn i ulike aldre, men da er det lov å ringe legevakt eller legekontor om man er usikker.

Andre alarmsymptomer man må være oppmerksom på er hudblødninger, som vises gjennom hudutslett som ikke bleker når huden strekkes, dersom det er vanskelig å vekke barnet, de gråter vedvarende, har en blek eller grå hudfarge, tørr hud og liten urinproduksjon.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer