Adenovirus

Et svært vanlig virus blant både barn og voksne som forårsaker forkjølelse, omgangssyke eller øyekatarr.

ADENOVIRUS: Illustrasjon av et adenovirus. Viruset er flere ulike typer som forårsaker forksjellig sykdom hos mennesker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ADENOVIRUS: Illustrasjon av et adenovirus. Viruset er flere ulike typer som forårsaker forksjellig sykdom hos mennesker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Adenovirus kan gi akutte infeksjoner i mage- og tarmkanalen, luftveisinfeksjoner og øyeinfeksjon (Epidemisk keratokonjunktivitt). Det gir som regel milde infeksjoner som går over av seg selv uten behandling. (1)

OBS: COVID-19

Alle med forkjølelse- og influensasymptomer må testes for COVID-19, og holde seg i karantene så lenge man har symptomer. I første del av sykdomsforløpet er det vanskelig å skille symptomene ved en forkjølelse og coronainfeksjon.

Utbredelse

Adenovirus gir sykdom hyppigst hos barn, men også hos voksne. Utbredelse er ikke målt, men Folkehelseinstituttet anslår at det er en høy forekomst blant befolkningen. (1)

Smitte

Direkte kontakt- og nærdråpesmitte.

Inkubasjonstid er cirka 5 dager ved luftveisinfeksjon, 7-10 dager ved øye- og tarminfeksjon.

Symptomer

Man kan ha infeksjon med adenovirus uten å ha symptomer (asymptomatisk infeksjon). Symptomer avhenger av hva slags type av viruset du er smittet av.

  • Vanligst ved øvre luftveisinfeksjoner er feber, sår hals, hoste og rennende nese (rhinitt). Ofte med betennelse i halsmandlene og svelget.
  • Øyeinfeksjoner kommer rammer som regel begge øyne.
  • Diaré, brekninger og feber. (Gastorenteritt)

Infeksjon med adenovirus kan i meget sjeldne tilfeller gi hjernehinnebetennelse (serøs meningitt). Hos mennesker med nedsatt immunforsvar (for eksempel ved aids) kan adenovirus noen ganger føre til alvorlig sykdom. (1)

LES OGSÅ: Norovirus forårsaker hyppig omgangssyke hos voksne, og rotavirus er vanligst hos barn

Hvor lenge varer det?

Luftveisinfeksjoner og gastro­enteritt forårsaken av adenovirus varer cirka en uke, øyeplager kan vare i flere uker. (1)

Behandling

Hverken mage- og tarminfeksjon, luftveisinfeksjon eller øyebetennelse på grunn av adenovirus har noen spesifikk behandling, dette går over av seg selv.

Hvis legen er i tvil om en øyebetennelse er forårsaket av virus eller bakterier, kan bruk av antibakterielle øyedråper være nødvendig. (1)

Kilder 1) FHI.no, 2) SML