Folkehelseinstituttet (fhi) anslår at over 70 prosent av befolkningen får en genital HPV-infeksjon i løpet tiden de er seksuelt aktive. Rundt ti prosent er smittet til enhver tid. HPV-infeksjon forekommer hyppigst hos de yngste, seksuelt aktive aldersgruppene.

Sveinung Wergeland Sørbye, overlege ved Universitet i Nord-Norge, mener de høye tallene skyldes at viruset er svært smittsomt.
- Smitterisikoen for HPV er omtrent 10 prosent hver gang man får en ny partner. Ettersom det i Norge er vanlig å ha sju til åtte partnere i løpet av livet, vil 70 til 80 prosent av oss smittes av HPV èn eller flere ganger. Jo oftere du bytter partner, desto høyere risiko for en pågående infeksjon, forklarer han.
Flere typer
HPV-viruset kan ikke bare føre til kreft. Ifølge Sørbye finnes det over 200 ulike typer HPV.
- Noen gir vorter på hender og føtter, andre kjønnsvorter. Enkelte HPV-virus kan gi celleforandringer og kreft i livmorhals, penis, anus, munnhule og svelg, forklarer han.
Fhi klassifiserer de ulike HPV-typene som infiserer slimhinner i såkalte høyrisiko- og lavrisiko HPV-typer.
Høyrisiko HPV-typer kan forårsake kreft. Lavrisiko HPV-typer er assosiert med vorter (papillomer), kjønnsvorter (kondylomer) og lavgradige celleforandringer som går over av seg selv.
Smittemåte
De HPV-virustypene som infiserer hud og slimhinner kan også smitte ved direkte kontakt. Dette skjer hovedsakelig gjennom samleie, men også intim hudkontakt. Kondom gir derfor en delvis, men ikke fullstendig beskyttelse mot smitte ettersom HPV også forekommer i hudområder som ikke dekkes av kondomet, skriver fhi.

Derfor bør menn ta HPV-vaksine
Overlegen forklarer at de fleste ikke merker at de har en HPV-infeksjon. Derfor er det anbefalt at kvinner mellom 25 og 69 år tar en livmorhalsprøve regelmessig.
HPV-vaksine
Ifølge Helsedirektoratet har HPV-vaksine har vært et tilbud til jenter i sjuende klasse siden skoleåret 2009/2010. Fra høsten 2018 fikk også guttene dette tilbudet. HPV-vaksinen er forebyggende, og beskytter mot følgende kreftformer:
- Livmorhalskreft (kvinner)
- Kreft i endetarm/anus (begge kjønn)
- Kreft i munn og svelg (begge kjønn) Kreft i spiserør (begge kjønn)
- Kreft på penis (menn) Kreft i skjede og ytre kjønnsorganer (kvinner)
Fem år etter innføring av vaksinen meldte fhi om en stor nedgang i forekomsten av HPV blant det første årskullet som fikk tilbud om vaksinen, sammenliknet med jenter i eldre årskull som ikke fikk denne muligheten.