6 myter om coronaviruset

Kan jeg motta pakker fra Kina? Kan jeg bli smittet av familiedyret mitt? Verdenshelseorganisasjon avklarer.

CORONAVIRUS: Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
CORONAVIRUS: Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Coronavirus er et hittil ukjent virus med noen genetiske likheter til SARS-viruset. Det nye coronaviruset har forårsaket et pågående sykdomsutbrudd som begynte i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember i fjor, opplyser Folkehelseinstituttet (Fhi).

30. januar erklærte Verdens helseorganisasjon (Who) situasjonen som en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse».

1. Kan jeg trygt motta pakker fra Kina?

Who bekrefter at det er helt trygt å få pakker fra Kina. Dette vet de gjennom tidligere analyser som viser at coronaviruset ikke overlever lenge på objekter som brev og pakker.

2. Kan familiedyr hjemme spre infeksjonen?

Selv om Who antar at det nye viruset stammer fra et dyr, er det foreløpig ingen bevis for at familiedyr kan være infisert. De anbefaler likevel at man vasker hendene med såpe etter kontakt, som kan forebygge infeksjon av vanlige bakterier som E.coli og Salmonella.

3. Kan vaksiner mot influensa beskytte mot coronaviruset?

Nei. Influensavaksinen beskytter ikke mot coronaviruset. Coronaviruset er så nytt og annerledes at det må utarbeides en helt ny vaksine, skriver Who.
Fhi bekrefter dette, og sier at det foreløpig ikke finnes noen vaksine eller spesifikk behandling mot infeksjonen.

Smittekilden er foreløpig ukjent, men man antar at viruset smitter gjennom dråpe- og kontaktsmitte.

For å hindre smitte anbefaler Fhi følgende:

  • Syke personer bør unngår å hoste eller nyse direkte på andre.
  • Om mulig, bør man holde minst én meters avstand til personer med luftveissymptomer.
  • God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.
  • Hånddesinfeksjon er et godt alternativ om man ikke har synlig skitne hender.

4. Beskytter regelmessig rensing av nesa med saltvann mot det nye viruset?

Nei. Who avkrefter dette, og sier det ikke finnes noen bevis for at saltvann kan ha en beskyttende effekt.

5. Kan både unge og eldre bli syke av viruset?

Mennesker i alle aldre kan bli smittet. Eldre, hjertesyke og de med kroniske sykdommer som astma og diabetes er mer utsatt for å bli alvorlige syke av viruset, ifølge Who.

Fhi skriver at svært få barn, mindre enn 0,6 prosent, har fått påvist infeksjonen. Gravide kan ha økt risiko for et alvorligere forløp ved enkelte virusinfeksjoner som influensa. De vet ikke om dette også er tilfelle for coronaviruset.

6. Kan antibiotika forebygge og behandle coronaviruset?

Nei. Antibiotika er bare effektive mot bakterier, og virker ikke på virus.

6 myter om coronaviruset

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer