Zoons balanitt

Spørsmål

Hei, skulle snittes i forhud. Ble prioritert da urolog sa att det så betent ut under forhud. Jeg ble litt overrasket over att det fortsatt var betent under forhud, da jeg trodde jeg hadde hatt candida-balanitt, siden en kur med fluconazol virket til å ha fungert.

Dro til hudlege og han mente helt klart Zoon´s balanitt, fikk med henvisning om att snitting burde omgjøres til full omskjæring. Ble tilbudt å ta prøve av hud, men på spørsmål om det var nødvendig sa hudlegen nei.Fikk Bethason og Fucidinsyre. Dette ble litt sterkt for huden, og svie under dusjing kom av penis som hadde forsvunnet etter dactacort kur kom tilbake. Jeg gikk noe tid uten noe salve, men så begynte jeg på dactacort igjen. 3 uker, smurte 1 gang om dagen. Svie forsvant.

3 nye uker går og dagen jeg skulle omskjæres kom. Ny urolog denne gangen. Og vedkommende sier att jeg ikke trenger verken snitting eller omskjæring. Men att jeg måtte ta en hudprøve av utslettet. Jeg spurte om det kunne være kreft hvilket hun sa at hun ikke kunne utelukke. Dro derfor til den første hudlegen med ledig tid og tok 2mm stans. Fikk Locoid jeg skulle ta i 3 uker (1ste iblandet Brulidine), 2dre bare locoid, 3dje bare enkelte dager locoid.

. Resultat av hudprøve : erosiv betennelse med mange plasmaceller karakteristisk for Zoon¨s balanitt. Ingen malignitet. Soppfarging er neg.

Så jeg har jo da fått utelukket kreft. Men jeg sitter igjen med en del spørsmål.

Er dette noe jeg må følge opp? Hudlege eller fastlege?Jeg kan ikke selv komme til å få sett om utslett forsvinner eller ikke. Det gikk kun 3 uker mellom avsluttning av dactacort bruken og Locoid kan jeg trygt gå denne kuren ut? Svir ikke når jeg dusjer.

Må jeg bare "leve med" trang forhud? Jeg synes det var litt rart att urologene sa så forskjellige ting. Den ene prioriterte, og den andre blåste av hele "greia".

På forhånd takk for svar.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt.

Zoons balanitt (samme som plasmacellebalanitt) er relativt vanlig. Det er en ufarlig tilstand, men som kan gi langvarige plager. Årsaken er ikke fullt ut avklart. Diagnosen stilles ved typiske symptomer som er vedvarende rødbrunt utslett, noen ganger med små røde prikker I seg. Ikke sjelden rammer det både selve penishodet, samt nærliggende del av forhud. Hvis forhuden er trang kan dette være en trigger. For å bekrefte diagnosen kan man ta en hudprøve slik du har gjort. Så hos deg virker diagnosen da helt avklart. Du kan lese mer på linken under.

https://www.oslohudlegesenter.no/zoons-balanitt-rid-145.html

Hos noen er dette et kortvarig fenomen. En behandler det da ofte med en kortisonkrem slik du har fått. Hvis utslettet vedvarer er omskjæring det mest effektive. Fra beskrivelsen din virker det som et naturlig neste steg. Jeg ville hørt med hudlegen som tok prøven som kan avtale behandlingen din videre med en urolog.

Håper svaret var til hjelp!