Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vonde føtter - leggeksem

Spørsmål

Hallo Teresa! Jeg er en mann på 90 år med meget vonde føtter. Litt etter nyttår ble leggene røde og vonde, og fastlegen trodde det var rosen, og ga meg flere pencilinkurer uten virkning, men en hudspesialist så straks at det var Stasedermatitt, og forordret Ovixankrem o,1% og trykkstrømper og "bena opp".

Nå har jeg drevet med dette i mange uker og i tillegg tatt Burinex 1 mg, og leggene har fått normal tykkelse, og huden flasser av, og ser ut for å hele seg, men føttene - anklene, vristen og tærne er fortsatt noe hovne, og særlig tærne er veldig vonde! Dette vedvarer uansett strømper og bena opp og smøring, og da jeg leste nøyere på "vaskeseddelen" for Burinex, så jeg at denne medisinen kan gi "perifert ødem (væskeansamling i føtter, ankler eller legger)"

Det er fastlegen som har forordret Burinex, og vet ikke hva han skal si om hvorfor bena er så vonde, og gamle folk har vel ofte vonde ben! Lurer på hva du mener om dette! På forhånd takk.

Mann 90
Svar

Hei,

Dette forstår jeg plager deg. Stasedermatitt/eksem er eksem på legger og føtter. Årsaken er at venene fungerer dårligere og transporten av blod fra bena er redusert. Dette gjør at det utvikler hevelse og etterhvert eksem som fører til kløe og kloring. Ubehandlet vil staseeksem kunne utvikle seg til leggsår. Staseeksem er viktig å behandle! Det er veldig bra at du har startet behandling. Forstår at hevelsen i føttene gir deg smerter. Jeg tenker at det er mulig å behandle denne hevelsen. 


Behandlingen av staseeksem er å behandle eksemet med kortisonkremer, du har fått kremen Ovixan, den tørre, flassende huden med fuktighetskrem og hevelsen med trykk ved hjelp av bandasjer eller kompresjonsstrømper (trykkstrømper). Kompresjonsstrømper skaffer man hos badasjist. Det å heve bena er også gunstig. Du har i tillegg fått Burinex som  er en vanndrivende medisin. Siden du ikke nevner at du har andre sykdommer regner jeg med at du har fått Burinex mot hevelsene i leggene. Jeg leser også i Felleskatalogen at Burinex kan gi perifert ødem. Jeg tror kanskje ikke Burinex er hele årsaken til hevelse som er igjen i føttene dine. Det er ofte slik at kompresjonsstrømpene ikke ligger like godt over fotvristen. Mange vil derfor ha nytte av å få lagt trykkbandasje som ligger på i noen dager før fjerning og overgang til godt tilpassede kompresjonsstrømper. Ofte er personalet hos fastlegen opplært til å legge slik trykkbandasje. Tror derfor det er lurt å kontakte fastlegen din igjen for å få lagt en slik bandasje. Du kan da også spørre om det er ok å slutte med Burinex.


Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg god bedring!