Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vond kroppslukt

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne på 28 år. Jeg har i noen mnd nå vært plaget av at jeg lukter vondt. Dette er noe folk rundt meg har kommentert, men ingen har sagt det direkte til meg. Det virker som om lukten setter seg i rommet, og at lukten kommer kanskje 1-2 timer etter jeg har dusjet. Jeg har et problem med at jeg svetter en del når jeg kjenner angst, så det er mulig det er derfor jeg lukter. Dette svetteproblemet har jeg hatt i kanskje 2 år nå, men denne lukten har jeg bare hatt i et halvt års tid ca. Jeg har nylig begynt på Egazil for svette og er henvist til hudlege pga svetten. Jeg har også vært til urolog ettersom jeg trodde svetten var urin, da jeg svetter mye nedentil (lysken, mellom lår, bak leggene). Urologen sa at alt var normalt. Jeg har til tider kløe innerst i skjeden, og er henvist til gynekolog. Det som er litt spesielt er at jeg merker lukten godt når jeg går ute og det er mye vind, dette får meg til å tro at det kommer fra skjeden eller endetarmen. Lukten minner om kloakklukt. Jeg har til tider problemer med at jeg ikke føler jeg får tømt meg når jeg er på toalettet. Jeg må ofte tørke meg veldig mye for å bli ren. Har en anal-fissur som noen ganger blør. Det er ofte slik at jeg må på toalettet flere ganger om dagen, noen ganger kan det komme veldig mye avføring på en gang, og noen ganger kommer det bare litt avføring gjennom hele dagen. Jeg har begynt å dusje etter do-besøk slik at jeg blir ren, men det er tungvindt når det blir flere ganger om dagen. Jeg vurderer å begynne å bruke anal-dusj når det sitter avføring igjen, kan det være skadelig å bruke over tid? Dette problemet hemmer meg og jeg har begynt å unngå sosiale aktiviteter. Jeg lurer på hvor denne lukten kan komme fra, og hvilke tester/undersøkelser jeg burde ta, og hvor jeg burde henvises for å finne ut av dette.

Kvinne 28
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Legenavnet for sterk kroppslukt er bromhidrose. Den vanligste årsaken er en bakterie som heter corynebakterium, som lager et svovel liknende stoff. Denne tilstanden kan henge sammen med overdreven svette (hyperhidrose) du nå får behandling for. Du kan lese mer på linken under: 


https://www.oslohudlegesenter.no/bromhidrose-rid-270.html


Denne bakterien kan noen ganger "sette seg fast" i huden og gi en infeksjon. Typiske symptomer da er vond lukt fra huden. Mange får også et utslett som heter erythrasma. Det kan være veldig diskret med kun misfarging av huden i hudfolder som lyske eller armhuler. Testen du bør ta gjøres hos en hudlege. En vil titte på huden med et UV lys (woods lampe). Hvis man har infeksjonen vil de hudområdene lyse opp i rosa farge. Hvis bekreftet vil du få behandling med antibiotika tabletter - og det løser problemet. De som får gjentatte episoder kan forebygge det ved bruk av antiseptiske vasker slik som hibiscrub. 


https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-a-g-erythrasma.html


Så hva bør du gjøre? 

Jeg synes det er naturlig at en hudlege ser deg. Woods lampe er i hovedsak noe hudleger har tilgjengelig på sine kontor. Det vil være ønskelig å få undersøkt huden før man starter noen behandling, da er man mer sikker på diagnosen. For plagene med anal fissur bør du til en mage-tarm spesialist, og her finnes det også en lang rekke behandlinger. Ta en sjekk på tilbud der du bor, og er sikker på du vil få god hjelp med dette problemet videre. Ellers fint at du har fått startet medisin mot svetteplagene dine.