Vaskulitt

Spørsmål

Hei! Jeg går på seroxat 10 mg dagl. Pga søvnproblemer kjøpte jeg sedix på apoteket. Tok 1 sedix for ei uke siden, og dagen etter hadde jeg vaskulitter på begge anklene. Det var flekker , som først var rosa og som etter hvert i forløpet, forandret farge til blålilla. Sedix inneholder pasjonsblomst. Muligens at de to preparatene har interaksjon med hverandre"? Jeg spurte på apoteket om de to preparatene gikk sammens, og fikk til svar at det måtte jeg bare ta. Har framdeles vaskulitter på anklene, men virker så at fargen ikke er så framtredende blålilla nå. Jeg har ikke smerter eller hevelser, og det klør ikke. Virker så at det er i små kapillærårer som ligger i overflaten av huden. Muligens at jeg er veldig sensibel pga at jeg er POOR METABOLISER. Tatt gentest på det, på 90 tallet Flekkene er egentlig ikke svære, men de flekkene flyter på en måte sammens, og jeg ser at små kapillærer i er berørt. Jeg har aldri hatt vaskulitt før. Hva kan ha forårsaket dette utbruddet? Jeg har ingen rheumatiske sykdommer. Har ikke leddproblemer eller psoriasis.

Kvinne 66
Svar

Hei,

Du har spørsmål om vaskulitt og om dine medikamenter kan forårsake dette. Vaskulitt er betennelse i blodårene. Ved vaskulitt er det endring i blodårenes vegger. Endring i blodåreveggene  begrenser blodstrømmen, og det blir skade på organet. I huden vil det kunne være småblødninger og noen ganger sårdannelse. Vaskulitt kan påvirke bare ett organ (feks kun hud), eller flere organer. Vaskulitt  kan være kortvarig, akutt vaskulitt,  eller langvarig, kronisk vaskulitt. Det er mange forskjellige typer vaskulitt. De fleste er sjeldne. 

Vaskulitt diagnosen kan ofte stilles ved klinisk undersøkelse. Det er derfor lurt å ta kontakt med lege ved mistanke om vaskulitt for vurdering og behandling. Har du vært til lege med utslettet ditt? Ved mistanke om vaskulitt vil legen ofte ta flere undersøkelser blant annet en urinprøve for å utelukke at andre organer (f eks nyrer) enn huden er involvert. 

Medikamenter kan gi vaskulitt. Det er mange medikamenter som er forbundet med utvikling av  vaskulitt. Hvis man tar en ny medisin og utvikler utslett, er det sannsynlig at det nye medikamentet har  forårsaket vaskulitten. Jeg tror ikke det at du er "poor metaboliser" skal påvirke dette.

Håper dette var til noe hjelp for deg!