Vaskulitt

Spørsmål

Heisann! Kvinne på 34 år. Jeg har over en lang periode fått små blodutredelser på bena. Det hele startet ca 8 MMS etter fødsel med min første datter, og da på armene i forbindelse med trening og tunge løft. Jeg gikk til legen, og fikk beskjed om at alt var i orden med blodprøvene, så jeg valgte derfor å stole på dette. 6 mnd etter fødselen med min andre datter, begynte det å oppstå på bena (under knærne og ned til anklene) helt uten noen foranledning. Det kan oppstå uten at jeg er i noe særlig bevegelse den aktuelle dagen. Jeg gikk til lege, og tok blodprøver av blant annet hemoglobin, CRP, leukocytter, trombocytter, MCV, MCH, Ferritin, Jern, B12, Natrium, Kalium, Kreatinin, e-GFR, Alat, TSH, Vit D, D2 og D3. Alle var normale bortsett fra at vit B 12 ble målt til 678. Jeg tar ikke B vitamin tilskudd. Blir veldig bekymret for dette, da jeg i tillegg nå i senere tid opplever noe svimmelhetsanfall/ følelse av å ha lavt blodsukker. Jeg spiser svært sunt, og er aktiv. Det eneste jeg kan tenke meg er at jeg har spist i overkant mye proteinpulver over mange år, samt endel kunstig søtning. Kan dette være kreft? Hva er utelukket med blodprøvene jeg har tatt, og hva kan det potensielt fortsatt være. Hva burde lege utrede videre? På forhånd takk for svar!

Kvinne 34

Kvinne 34
Svar

Hei! Utslettet kan se ut som en form for vaskulitt. Det er en årebetennelse som kan være helt ufarlig og forsvinner av seg selv, eller være ledd i en reumatisk lidelse. Jeg ville fått vurdert dette av din fastlege evt hudlege. Det er neppe noen sammenheng mellom dette og høye Vitamin B12 verdier. Kostholdstilskudd/proteinpulver kan inneholde dette. Du har tatt et bredt spekter av blodprøver og det er flott at disse er fine. Reumatisk årsak eller andre tilstander som kan gi vaskulitt gir sjeldent noen utslag på disse prøvene i den grad det ikke rammer et organ spesifikt. F eks kan vaskulitt i nyrene gi påvirkning av nyrefunskjon (kreatinin). Normale hvite blodceller, Hb og blodplater taler sterkt i mot blodkreft. Stoffskiftet ditt er også normalt ut fra prøvene. Det er viktig å vurdere blodprøver med klinisk undersøkelse, symptomer fra mage, luftveier, lymfeknuter? Dette må fastlegen vurdere.