Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett

Spørsmål

Jeg er ekstremt plaget av soleksem. I've tried everything ! Har vært sånn her siden jeg var 17. Hydrokortison og allergi tabletter går varmt fra vår til høst hos meg. Har blitt lysbehandlet uten effekt, fått kortison sprøyter, 4 forskjellige typer beta karoten typer prøvd, kost endring, omega 3, magnesium og vitamin e prøvd, dekker meg til, sitter i skyggen, smører jevnlig med godkjent solkrem fra faktor 30 til 50+ , men blir ikke bedre. Eneste jeg ikke har prøvd som er siste alternativet er en type Malaria medisin som kan svekke synet som bivirkning, hvilket er grunnen til at jeg ikke har forsøkt det. Jeg kan bare lindre med allergi tabletter, krem, kalde omslag og yoghurt naturell. Finnes det noe annet som kan hjelpe mot soleksem? Og da tenker jeg ikke lindring av smertene, men å ikke få det. På bildet ser du nakken min. Jeg var ute med barna i ca. 40 minutter. Smørte meg med godkjent solkrem 50+ som ikke er allergifremkallende eller hormonforstyrrende. Jeg kan også nevne at jeg vasker tøyet mitt med neutral og unngår bruk av såpe/Shampo med parfyme i. Jeg er desperat! Hilsen frustrert kvinne på 30 år.

Kvinne 30
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Soleksem kan være et stort problem, slik det er hos deg. Svarer på spørsmålene punktvis under. 


1. Diagnosen soleksem må stilles ved en legeundersøkelse. Det er en den vanligste årsaken til solømfintlighet. Jeg vil tro basert på behandlingen du har fått, at en hudlege har stått for vurderingen av problemene dine.  


2. Valg av behandling for soleksem avhenger av alvorlighetsgrad. Lysherding kan prøves, men fungerer ikke alltid. Kortisontabletter kan dempe et utbrudd eller brukes ved kortvarig utlandsreise, men brukes sjelden over lang tid. Man, vil da vurdere plaquenil som egentlig er en malaria medisin. Bekymringen du har rundt denne medisinen er ikke begrunnet da den er veldig trygg. Problemer med syn du nevner er veldig sjeldne (man trodde risikoen var høyere tidligere enn hva vi vet i dag), og den store majoritet har ingen bivirkninger. Det pleier også å ha god effekt forebyggende. Hvis legen din har foreslått dette, er det et naturlig valg hvis lysherding ikke har fungert. 


3. Du kan lese mer om årsak, utredning og behandling på linken under. 

https://www.uptodate.com/contents/polymorphous-light-eruption#H6


Så hva bør du gjøre? 

Oppsøk legen din (og helst din hudlege) så dere kan legge en plan for behandlingen fremover.