Utslett

Spørsmål

Hei. Jeg har i løpet av vår og sommer 2018 oppdaget flere hvit/rosa flekker på rygg og det ene låret og i pannen. Har brukt fungoral sjampo i 3 uker, og soppdrepende krem på flekkene. Det ser ut som de blir mere rosa aktig etter å ha vært i solen. Det jeg har lest på nett og sett på bilder så ligner dette på tinea versicolor. Er det noe annet dette kan være? Bør jeg gå til en hudlege å få dette sjekket. Ma også legge til at jeg har behandlet en god del med daivobet i vinter/vår mot min psoriasis. Har brukt dødehavsalt og badeolje i badekaret i over ett år nå,kanskje huden har blitt for fet av dette? De rosa flekkene er ikke blitt borte og de flasser lite, bortsett fra litt i pannen nå. Vh mann 49.

Mann 49
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under: 


1. Tinea versicolor er den mest sannsynlige årsaken til plagene du beskriver. Det gir typisk lyserosa og hvite flekker i huden. Det skyldes en helt harmløs sopp alle har i huden. Det er samme soppen som gir seboreisk eksem, med flass og rødhet i hodebunn og hårfeste. Tinea versicolor behandles slik du har gjort med soppdrepende sjampoer og kremer. Forventningen er at rødfargen ganske raskt blir bedre, men at det kan ta flere måneder før fargesjateringen blir helt normal. Hvis utslettet nesten er borte og sluttet å flasse ser jeg ingen spesiell grunn til at du bør oppsøke en hudlege akkurat nå. Skulle det vedvare eller komme tilbake derimot, vil det være naturlig at en spesialist får undersøke huden, for å få stilt en helt sikker diagnose før behandling. Tinea versicolor kan trigges av fete kremer og oljer, så du kan gjerne prøve å la være å bruke de en periode. 


https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-t-%C3%98%E2%80%A6-tinea-versicolor.html


2. Av andre årsaker som kan gi et liknende utslett tenker man spesielt på psoriasis og pityriasis rosea. Psoriasis som du har kan også ramme kropp, og gi røde og hvite flekker. Psoriasis vil vanligvis gi mer velavgrensede plakk, være rødere i farge, og ha en mer uttalt skjelling enn tinea versicolor. Psoriasis vil også vanligvis ha større tendens til å komme tilbake. Pityriasis rosea er en ufarlig reaksjon i huden hvor man får et slikt flekkete utslett som varer i 6-8 uker. 


https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-n-s-psoriasis.html

https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-n-s-pityriasis-rosea.html


Så hva bør du gjøre? 

Når huden er bra tenker jeg du kan avvente og følge med på huden. Du kan bruke en sjampo slik som fungoral eller selukos et par ganger i uken forebyggende en stund, mtp. å ikke få noen evt. ny episode av tinea versicolor. Du skriver ikke om du har vært til en hudlege tidligere, men jeg tenker det er naturlig at du får en vurdering en gang fremover av en spesialist ift. sikre diagnoser og plan hva du skal gjøre fast med huden. Håper svaret var til hjelp!