Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett

Spørsmål

Jeg sliter med utslett over hele kroppen som jeg har hatt en måned snart :/ de kommersiell mellom valkene, på lårene, på magen og inni albuen og på ryggen. De kommer i sånne grupper med små kløende prikker som får noen steder et gulaktig skall på toppen. Hva kan dette være?

Kvinne 25
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. Det er flere tilstander som kan utarte seg slik. 


1. Mest sannsynlig vil være pityriasis rosea. Det er en ufarlig tilstand som varer i 4-8 ukers tid. Det ses som ovale rosa/røde flekker i huden. Hvis man ser nøye, vil man ofte se en skjellende kant i flekkene. En vanlig variant kalles "invers" og rammer hudfolder. Det går over av seg selv uten behandling: 


https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-n-s-pityriasis-rosea.html


2. Guttate psoriasis (dråpepsoriasis) er en annen mulighet. Ses som runde flekker i huden som skjeller. Diagnosen stilles ved vurdering av huden, og en vil vurdere lysbehandling. 


https://www.oslohudlegesenter.no/g-guttate-psoriasis-aid-242.html


3. Både eksem og hårrotsbetennelser kan gi utslett slik du beskriver. De vil vanligvis være lokalisert til et enkelt område, og ikke spre seg over større partier slik du beskriver. En kathon allergi vil kun gi utslett i et lokalisert område, hvis man eksponeres for konserveringsmiddelet. 


Så hva bør du gjøre? 

Du kan gjerne se dette an et par uker til, og forsøke en reseptfri hydrokortisonkrem. Hvis det vedvarer bør legen din eller en hudlege undersøke deg. 


Håper svaret var til hjelp! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-