Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett

Spørsmål

Har spørsmål vedr. om dette er insektstikk eller annet, har 2 ganger hatt dette. Første gang for ca 1,5 år siden november 2017 og nå i januar i år begge ganger etter reise på Gran Canaria. Første gang hadde jeg mange flere av disse som vist på bildet. Begge ganger på rumpeballen. Merket ikke før jeg kom hjem etter en ukes ferie og det gjorde vondt i dusjen. Var svært betent og vondt. Varte i flere mnd før det var borte, brukte Bacimycin salve og satt i grønnsepe vann for å lindre. Bildene som jeg har er nå fra siste gang. Har ikke bilder fra første gang. Mistenkte første gang at det skyltes at jeg hadde vært innom en strand med importert sand fra Sahara. Men denne siste gangen nå i januar var jeg ikke på strand, bare litt soling ved bassenget. Vanligvis er jeg svært plaget med myggstikk og er alergisk, men dette var ikke myggstikk. Håper på en oppklaring på dette.

Kvinne 69
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Jeg synes ikke beskrivelsen din er typisk for et insektsstikk. Det vil normalt sett gå over i løpet av 1-2 ukers tid, kløe mer enn å være vondt, og som regel gir ikke gir sjelden grupperte små blemmer og verkebyller. Tankene mine går i første omgang til helvetesild, som ofte oppstår ved sol og varme. Det oppstår ofte også i samme partier to ganger. Hvis utslettet er på en side, vil dette øke sannsynlighete. 


https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-h-m-helvetesild-(herpes-zoster).html


2. Hvis dette skulle skje igjen bør du oppsøke en lege i starten. En bør da ta en liten pinneprøve fra utslettet som sjekkes for viruset, og gjerne også en bakterieprøve. Hvis man mistenker helvetesild kan det behandles med en virushemmende tablett, men den bør man starte med i løpet av de første 72 timene. Vedbåde insektsstikk og helvetesild behandler man dette med antiseptiske kremer. Ved ubehag kan man også bruke xylocain gel som er en bedøvende krem. 


Håper svaret var til hjelp!